Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Παναγιώτης Χολής : ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ «Στρατηγικούς επενδυτές!!!


-Ανοίγονται κερκόπορτες παντού για τη ιδιωτική χρήση αιγιαλού, παραλίας και βυθού…!!!
Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις»


Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο Σχέδιο νόμου ,που δόθηκε για διαβούλευση,μόνο για εφτά ημέρες(!!! )και ειδικά το άρθρο 5 (παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας).....
Διαβάστε περισσότερα »
αλλά και τα άρθρο 3 παρατηρούμε ότι ανοίγουν κερκόπορτες για ιδιωτική χρήση αιγιαλού, παραλίας και βυθού για τις δήθεν στρατηγικές επενδύσεις ,όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν. Με αυτό το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταστρέφονται τα πάντα και θα βάλουν χέρι στις παραλίες και στον πυθμένα της θάλασσας που μέχρι τώρα αυτές προστατεύονταν έστω και τύποις. Το υπουργείο Ανάπτυξης με πρόφαση την ανάπτυξη των επενδύσεων νομοθετεί δίνοντας γη και ύδωρ στους «στρατηγικούς» και μη επενδυτές να ασκούν εξουσία πάνω στα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για ελεύθερη πρόσβαση και διαχείρηση των ακτών και παραλιών. Δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες του παρελθόντος που κατέστρεφαν παράκτιες περιοχές ακυρώνοντας την μέχρι τώρα νομοθεσία.
Επιτρέπουν στους «επενδυτές» να γίνουν κυρίαρχοι και να προβαίνουν σε οποία επέμβαση επιθυμούν και το επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα. Καταργούνται τα οικοσυστήματα , η βιοποικιλότητα , η προστατευόμενες περιοχές natura,η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές , η δημόσια χρήση αυτών. Το νομοσχέδιο αυτονομείται από άλλες χωροταξικές και πολεοδομικές κατευθύνσεις κινείται σε δικό του δρόμο,αυτό τις εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επενδύσεων ,που για χάρη τους αγνοεί κάθε άλλη νομοθεσία και περιορισμούς. Δείχνει περίτρανα ότι εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετούν ότι τους καταθέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και το κάνουν τόσο απροκάλυπτα που δεν ενημερώνουν καν το υπουργείο Περιβάλλοντος που παρακολουθεί σιωπώντας ένοχα.
Το νομοσχέδιο έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή μας αφού συνδυαστικά με την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας η παράκτια ζώνη,που μέρος της είχε καταληφθεί ,νόμιμα -παράνομα από άλλες επενδύσεις , θα ιδιωτικοποιηθεί και θα νομιμοποιηθούν οι παραβάσεις τους και με την διμιουργία της ΠΟΑΥ θα επεκταθούν όπου εκείνοι κρίνουν σκόπιμο για τα συμφέροντα τους. Ο φορέας υποδοχής επενδύσεων μέσα στην (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) θα είναι ο μόνος κυρίαρχος στην έκταση των 41.000 στρεμμάτων και με την κερκόπορτα του εν λόγο νομοσχεδίου , κυρίαρχος και στην παράκτια ζώνη και σε όλο το μήκος της.
Το νομοσχέδιο αγνοεί αν δεν καταργεί τα όποια τοπικά -περιφερειακά χωροταξικά ,πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν και φυσικά δεν το ενδιαφέρουν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε για το χωροταξικό των θαλασσών και άλλες για την παράκτια ζώνη , την κλιματική αλλαγή… Τέλος ο σχεδιαστής του νομοσχεδίου δεν άκουσε και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN - International Union for the Conservation of Nature), στη Μασσαλία.
-Το σχέδιο «Μεσόγειος μια υποδειγματική θάλασσα εως το 2030»
Είναι,εκτός των άλλων και μια προσπάθεια αφαίρεσης της όποιας τοπικής βούλησης για το πώς και τι θέλει στον τόπο της;;;…Είναι μια άμεση χειραγώγηση του τοπικού στα μητροπολιτικά «συμφέροντα» και αυτό χωρίς γνώμονα και ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των τόπων, τοπίων, κοινωνιών…
Παναγιώτης Χολής.
(Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών.)
Και του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
Το νομοσχέδιο και οι απόψεις φορέων κατά την ολιγοήμερη διαβούλευση.
OPENGOV.GR Άρθρο 5 Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας | Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων


13 σχόλια:

  1. Κι' εσύ πίστεψες τι είπαν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των λαών για την Μεσόγειο.
    Α ρε ΠΑΜΕ καλά τα έλεγες και τα λές αλλά ποιός να σε ακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι, ό,τι πει το ΠΆΜΕ. Είναι γνωστό εξάλλου ότι τα κομμουνιστικά κράτη σφύζουν από οικολογία. Πχ Τσερνομπίλ. Ακούμε λοιπόν με πολλή προσοχή...

      Διαγραφή
    2. Μόνο το ΠΑΜΕ αξιζει να ακούει κανείς και οτι λεει μοροστά μας θα βρουμε.

      Διαγραφή
    3. ενα ατυχημα ήταν το Τσερνομπιλ.
      Τα πράγματα και τα πολιτικά συστήματα να τα κρίνουμε συνολικά και οχι αποσπασματικά.

      Διαγραφή
  2. Πανό τι λέει ο φίλος σου ο επιτελικός γεραπετριτης τόσους ψήφους του έκανες δεν σου μιλάει τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  3. «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη η αλήθεια» είπε ο Αριστοτέλη που θεωρούσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να παρασιωπούμε την αλήθεια από φόβο ή ιδιοτελές συμφέρον.
    Φίλε Πάνο.
    Για μια ακόμη φορά προφανώς ή αλληθωρίζεις σε μια πραγματικότητα ή αρνείσαι να καταλάβεις τα αυτονόητα. Και σου διευκρινίζω τις εννοώ. Η βασική επιχειρηματολογία σας, εσάς των βασικών στελεχών της επιτροπής αγώνα ήταν και είναι ότι η εγκατάσταση της ΠΟΑΥ θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη στο τόπο μας και ειδικά στο παράλιο μέτωπο Αστακού- Μύτικα- Παλαίρου και των νησιών Καστού και ΚΑΛΆΜΟΥ. Όμως σε πλήρη αντίθεση με την βασική σας επιχειρηματολογία πρόσφατα ανακοινώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στην Πάλαιρο. Αφορά μια τουριστική μονάδα 6 αστέρων» κόστους 107 εκατομμύρια ευρώ, με 350 θέσεις εργασίας, μόνιμες και εποχιακές, από την οποία, ως αναφέρεται στις δηλώσεις αναμένεται να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής καθώς και η τοπική οικονομία, θα αναβαθμιστεί ο τουριστικός προορισμός σε πλαίσια βιώσιμης ανάπτυξης, με προστασία του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της περιοχής και φυσικά αυξάνεται το κίνητρο προσέλκυσης νέων επενδυτικών σχεδίων». Δεν πιστεύω ότι ο επενδυτής τρελάθηκε ξαφνικά αγνοώντας τις συνέπειες της ΠΟΑΥ και είπε θα προχωρήσω την επένδυση ή να μην γνωρίζει όλα αυτά που εσείς αναφέρετε για την ΠΟΑΥ.
    Κάποιος κάνει λάθος; Και δεν νομίζω να κάνει λάθος ο επενδυτής στον οποίο θα κοστίσει 107 εκατομμύρια ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, κυρία/κύριε 6:13,δεν απαντώ σε ανώνυμους, από επιλογή μου. Εσείς ξέρετε με ποιον μιλάτε,εγώ δεν ξέρω με ποιον μιλώ. Η τοποθέτηση σας άσχετη βέβαια,αλλά καλή για άνοιγμα συζήτησης. Αν επιμένετε στην ανωνυμία σας,προτείνω τη συνομιλία μας μέσω messenger στο panos cholis η εκεί γράψτε μου το τηλέφωνό σας να σας καλέσω για να ανοίξουμε τη ενδιαφέρουσα συζήτηση.
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 6:13 το είπες πάλι το ποιηματάκι που σου έγραψαν και σου έμαθαν εκείνοι που τα συμφέροντά τους υπηρετούν οι θέσεις που υποστηρίζεις. Προφανώς έχεις και εσύ τους λόγους σου. Και είναι τέτοιοι που σε κάνουν να δρας κρυπτόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Χολή /Φίλε Πάνο, τι σ ενοχλεί ανωνυμία; Το σχόλιο δεν είναι υβριστικό ούτε περιέχει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Όταν αποφασίζεις να εκτεθείς δημόσια θα δεχτείς και κριτική δημόσια. Απάντησε εάν επιθυμείς στην ουσία του σχολίου. Το να ανοίξουμε την συζήτηση ιδιωτικά καταλαβαίνεις δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Δημόσιο διάλογο μπορούμε να κάνουμε.

    Βλέποντας το σχόλιο του 2.07 καταλαβαίνεις και εσύ ότι όποιος σχολιάζει ή διαφωνεί επωνύμως δημόσια του ρίχνουν το ανάθεμα περί δήθεν συμφερόντων, περί ιδιοτέλειας κ.λπ. Εξ άλλου πρόσφατος είναι ο χαρακτηρισμός περί πεμπτοφαλλαγιτών. Σ αυτού του είδους την συμπεριφορά δεν έχω διαπιστώσει να αντέδρασε κανείς σας δημόσια απο την επιτροπή αγώνα.

    Φίλε 2.07 θα σου συνιστούσα την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να σχολιάσεις, να ζητήσεις προηγουμένως βοήθεια ώστε να σου εξηγήσουν με απλά λόγια τι ακριβώς αναφέρει το κείμενο που σχολιάζεις. Δεν είναι κακό να σε βοηθούν όταν δεν κατανοείς κάτι, αντίθετα θα σου φανεί πολύ χρήσιμο για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε 6:13 άρπαξες την ευκαιρία να υπερασπιστείς – και πάλι- την μετατροπή της περιοχής μας σε ένα τεράστιο και ανεξέλεγκτο - ως συνήθως – πάρκο χαβούζα ιχθυοκαλλιεργειών. Ζω στο Μύτικα. Και δεν χρειάζομαι καμιά μελέτη για τη μεγάλη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι ήδη υφιστάμενες - πολύ μικρότερου μεγέθους - ιχθυοκαλλιέργειες. Μια ματιά να ρήξεις στο βυθό θα τρομάξεις. Ο επενδυτής στην Πάλαιρο δεν θα βάλει από την τσέπη τα λεφτά που γράφεις, αφού είναι γενναία επιδοτούμενη από τον δημόσιο κορβανά + υπερφορολογήσεις και φυσικά τα υπόλοιπα με τραπεζικό δανεισμό, συνήθως αγύριστα. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι βλάκας. Όπως ασφαλώς δεν είναι βλάκες και όσοι δεν αμφιβάλλουν για το σκοπό τέτοιων καταστροφικών για την περιοχή μας απόψεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 6:13 μ.μ. σε αυτή την τοποθεσία της Πάλαίρου που θα γίνει αυτη η τουριστική επένδυση,
    η τοποθεαια αυτή βρίσνεται ΕΚΤΟΣ της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχιναδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε 8.33 πολύ έξυπνη η απάντησή σου. Ειλικρινά δεν ήξερα ότι η ρύπανση απο την εφαρμογή της ΠΟΑΥ έχει περιορισμένη εμβέλεια και διακριτά όρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 11:00 μ.μ. είπα ότι επενδυση αυτή ειναι ΕΚΤΟΣ ΠΟΑΥ.
    και δέν ειπα καμια εξυπνάδα. και άντε να πιεις καμιά πορτοκαλάδα στην Λευκάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο