Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Νικολίτσα στην πόλη του Θέρμου,

 




Εκεί στον χώρο της δωρεάς του στην πόλη του Θέρμου, στην πλατεία Οικογένειας Νικολίτσα, στέκει τώρα η ορειχάλκινη προτομή του, που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος γλύπτης Ε.Τύμπας, έτσι ο Δήμος Θέρμου τίμησε έναν ευεργέτη του, έναν υπηρέτη της υγείας τον Ιατρό, και Υφυπουργό Υγείας και Υπουργό Εσωτερικών τον《 ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ 》για να θυμίζει στις επόμενες γενιές την ιστορία ενός μεγάλου ανδρός.....


Η ιστορία της ζωής του, των προγόνων του αλλά και των απογόνων του, που συνεχίζουν την προσφορά στον τόπο, αξίζει και θα γίνει βιβλίο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Νικολίτσα έγιναν από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντάρα, τον πρώην Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Πορφύρη και την κυρία Δάφνη Νικολίτσα, εγγονή του Ιωάννη Νικολίτσα.

Φιλοτεχνημένη με ψυχή από τα χέρια του Αγρινιώτη χαρισματικού γλύπτη κ. Ευάγγελο Τύμπα.

《Να θυμίσουμε εδώ ότι αυτή είναι η τρίτη προτομή στην περιοχή του Θέρμου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Τύμπας, μετά τον Καραϊσκάκη στο Πετροχώρι και τον Δαμασκηνό Ελβετίας πάλι στην πλατεία Νικολίτσα》

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, και ιερείς της ευρύτερης περιοχής, έψαλαν την επιμνημόσυνο δέηση, και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό για την εκδήλωση. Συνεχάρη τον Δήμαρχο κ.Κωσταντάρα, και το συμβούλιο του Δήμου για την απόφασή τους να τιμήσουν έναν άνθρωπο που πρόσφερε στον τόπο του, τον κ. Πορφύρη πρώην Δήμαρχο, την εγγονή του Ιωάννη Νικολίτσα την κ.Δάφνη Νικολίτσα, καθώς κ τον γλύπτη μας κ. Τύμπα και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση...

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάρας καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και μίλησε για την προσωπικότητα του Ιωάννη Νικολίτσα του οποίου μελέτησε την ζωή και το έργο προσφοράς του στο Θέρμο.

Μίλησε για την πρόταση του προκατόχου του Δημάρχου κ. Θεοδώρου Πορφύρη για την φιλοτέχνηση και τοποθέτηση προτομής του Ιωάννη Νικολίτσα, και τον ευχαρίστησε.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Κοντογιάννης χαιρέτισε όλους τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση και έδωσε τα συγχαρητήρια στο γλύπτη για την τόσο επιμελημένη προτομή, και πρόσθεσε ότι με μεγάλη του χαρά βρίσκεται στο Θέρμο. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Κωνσταντάρας σήμερα εκδηλώνουν την ευγνωμοσύνη προς έναν άνθρωπο, έναν καταξιωμένο επιστήμονα και πολιτικό τον Ιωάννη Νικολίτσα. Ο οποίος άφησε την δική του σφραγίδα, με την προσήλωσή του σε αρχές και αξίες, στην υπευθυνότητα, στην ανεξαρτησία στην προσφορά και στην Δημοκρατία. Η πολιτική θα τον θυμάται ως ένα δραστήριο, έντιμο, ικανό και προσοδοφόρο μέλος της. Η κοινωνία θα τον θυμάται σαν έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με υπευθυνότητα, αμεροληψία και αφοσίωση την ιατρική επιστήμη και αγωνίστηκε όλη του την ζωή με πίστη και σεβασμό στις υψηλές αξίες. Αξίες που οφείλομε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε όλοι.

Το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής κ. Θ.Πορφύρης ο οποίος μίλησε για το έργο του Ιωάννη Νικολίτσα και την δράση του ως Ιατρός, Υφυπουργός Υγείας και Υπουργός Εσωτερικών με μία εμπειροστατημένη ομιλία.

Την εκδήλωση έκλεισε η εγγονή του τιμώμενου προσώπου η κ.Δάφνη Νικολίτσα.Εδώ παραθέτουμε το σύντομο χαιρετησμό της: Σεβασμιώτατε , σεβαστοί πατέρες, κύριε Δήμαρχε, εκπρόσωποι των φορέων, κυρίες και κύριοι

Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τα πολύ τιμητικά σας λόγια.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα κοντά σας στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου και παππού μου.

Βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας τον πατέρα μου ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί.Ελπίζω πως σύντομα θα είναι θα είναι εδώ για να δεί και απο κοντά την προτομή του πατέρα του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του πατέρα μου τον κ.Πορφύρη για την πρόταση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τον νυν Δήμαρχο κ.Κωνσταντάρα και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγνώριση του έργου του Ιωάννη Νικολίτσα και την απόφαση τους να στηθεί η προτομή.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς αντικειμενικά για ένα μέλος της οικογένειάς του για αυτό και δεν θα το κάνω.Θα ήθελα όμως να πω δυο λόγια για την πρωτοβουλία και για τον καλλιτέχνη που επιμελήθηκε το έργο.

Θεωρώ πρωτοβουλίες σαν και αυτές του Δήμου Θέρμου πολυ σημαντικές γιατί δίνουν σε όλους μας την ευκαιρία να θυμηθούμε τις ρίζες μας και την ιστορία του τόπου.Η δράση των τιμώμενων κρίνεται πάντα με βάση την εποχή στην οποία έδρασαν και έζησαν αλλά και απο τη διορατικότητα τους για το μέλλον.Η γνώση όμως του παρελθόντος, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, μας βοηθούν να κατανοήσουμε το παρόν και να προχωρήσουμε και εμείς με τη σειρά μας στις δικές μας πράξεις, δράσεις, συμπεριφορές με αίσθημα ευθύνης για τις επόμενες γενεές.

Για να θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά

《Χρωστάμε σ 'όσους ήρθαν πέρασαν,

θα' ρθουν, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί》

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτέχνη, τον κ. Ευάγγελο Τύμπα για την προτομή και την επιμέλια του έργου, εκπροσωπεί την νέα γενιά του τόπου, ο οποίος με πολύ κέφι, επαγγελματισμό και ταλέντο ευθύνεται για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Τύμπας σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου μου θύμιζε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία μας και με έκανε να εκτιμώ ότι η νέα γενιά έχει όρεξη και δύναμη να φτιάξει μια σύγχρονη Ελλάδα που δεν ξεχνά τις ρίζες της.

Φέυγω από αυτή την εκδήλωση πολύ χαρούμενη, νοιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη αλλά και μεγάλο βάρος για να σταθώ στο ύψος των έργων των προγόνων μας.

Σας ευχαριστώ πολυ







 



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο