Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Σωτήρης Γερόλυμος : Πολιτική τοποθέτηση για αιτούμενες άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύνδεση τους με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον Δήμο Ξηρομέρου.



Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται μια πραγματικότητα στον τρόπο που απελευθερώνονται στην Ελλάδα οι επενδύσεις και ιδιαίτερα σε τομείς αναφοράς του Δήμου όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά , σχεδιασμός επενδύσεων ξενοδοχείων με πλήρη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας αλλά και των ιχθυοκαλλιεργειών.....

Όλες οι αναφερόμενες παραπάνω άδειες γνωρίζουμε ότι χορηγούνται αφειδώς , πλέον ανεξαρτήτως γνωμοδότησης μας ,με στόχο τόσο την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τις ανεμογεννήτριες παρατηρήθηκε , πριν την διεξαγωγή του , το φαινόμενο του διαδικτυακού οργασμού άρθρων προέδρων και ‘κρυπτόμενων’ μελών παρατάξεων εναντίον της ‘τυχόν’ θετικής μας γνωμοδότησης .

Ας δούμε οικονομικά τι κερδίζει και τι δεν ωφελείται απoκλειστικά ο Δήμος και κατ ‘ επέκταση οι Δημότες του απο τις παραπάνω δραστηριότητες :

-Απο τις ιχθυοκαλλιέργειες εισπράττει περί τα 35.000€ ετησίως και χάνει πολλαπλά οφέλη από την απουσία τουριστικής δραστηριότητας εξαιτίας της άναρχης και επιτηδευμένα παραλιακά τοποθέτησης αυτών.

Ας σημειωθεί ότι στα όρια του Δήμου μας δεν παρουσιάζονται κοινωφελείς δράσεις ισοστάθμισης της απώλειας από τις εταιρείες.

-Από τις ανεμογεννήτριες που απέρριψε ο Δήμος σε βάθος τριετίας δεν ωφελείται περίπου 1.000.000 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για :

* Αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος

* Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

*Δωρεάν σύνταξη μελετών για έργα και αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.

* το κατά νόμο θεσπισμένο ποσοστό είσπραξης 1,7 % υπέρ του Δήμου για έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.


Την ίδια στιγμή και επί της ουσίας του θέματος τα αιτήματα των εταιρειών αφορούν αποκλειστικά αγροκτηνοτροφικές περιοχές και το κυρίως ερώτημα είναι πως επηρεάζονται οι αγρότες – κτηνοτρόφοι και η παραγωγή τους από τις αιτούμενες επενδύσεις?

Θεωρώ πως ΔΕΝ απασχολούν το Συμβούλιο μας και κατ ‘ επέκταση την πληροφόρηση των Δημοτών σημαντικά ζητήματα όπως

* Θα αποδεσμεύεται η γη από την πραγματική χρήση, ανάπτυξη και τις επιδοτήσεις των αγροτών σύμφωνα με την επερχόμενη ΚΑΠ?

* Υφίστανται μελέτες και εκθέσεις για τον τρόπο που επηρεάζεται και εξελίσσεται η αγροτική μας παραγωγή από τους φορείς των αγροτών?

* Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Δήμου μας έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων - αγροτών γα τυχόν απώλεια εσόδων μεσομακροπρόθεσμα ?

*Υφίστανται εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο των δύο αγροτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα όρια μας για τα ενεργειακά θέματα?

*Έχουν έστω και κάποια σχέση ή συμμετοχή με εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ?

Πολιτικά συνάγεται πως η αιρετή αντίδραση που προανέφερα στο θέμα των ανεμογεννητριών ήταν μια συντονισμένη αντιπολίτευση στα οφέλη των Δημοτών και όχι σε μια πολιτική μας επιλογή , απουσία μάλιστα των φορέων που επηρεάζονται.

Επειδή ακόμη και η ελάχιστη αρθρογραφία ενεργών πολιτών και μέρους αιρετών για την τοπική αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ‘εξαντλήθηκε’ στην εναντίωση του οικονομικού οφέλους του Δήμου με το θέμα των ανεμογεννητριών,

‘ξέχασε’ την ΠΟΑΥ και τις ιχθυοκαλλιέργειες ,

αγνόησε τους χειρισμούς στο θέμα των βιορευστών στις Φυτείες το οποίο εξελίσσεται νομικά

και μας υποδεικνύει πως θα ραντίσουμε τις ελιές με drones,

Παρακαλώ κε Πρόεδρε όπως αποστείλετε σχετική επιστολή στους αγροτικούς φορείς του Δήμου ώστε από και από εδώ και στο εξής όπως ηθικά και τυπικά υποχρεούνται να μας γνωμοδοτούν για τέτοιου είδους επενδύσεις που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τα συμφέροντα τους εμπεριστατωμένα πριν ακόμη από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ψήφος των Συμβούλων είναι πολιτική ‘όμως τα οικονομικά οφέλη του Δήμου και οι ενδεχόμενες μεσομακροπρόθεσμες απώλειες των αγροκτηνοτρόφων και της εξέλιξης της αγροτικής παραγωγής είναι στοιχεία μετρήσιμα .

O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 


19 σχόλια:

  1. Το drone και οι ελιες που κολανε;
    Τι πινετε κυριε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρηστακι ξεκίνησαν τα προβλήματα; από την μία λέμε για ραντοσμα με drone και από την άλλη βάζουμε στη Μαχαλα τον κόσμο να φτιάξει φωτοβολταϊκό. Αλλά κάνουμε και προπαγάνδα. Αλλά λες αλλά κανείς. Βάζει το θέμα και σωστά στις ενώσεις. Πες εσύ τι πίνεις. Ξέρει άραγε το κομμα σου τι κάνετε εκεί πάνω; θα ενημερωσω άμεσα και. Κοιταξτε να κρυφτείτε..

      Διαγραφή
    2. Χρηστακι γελαει ο κόσμος μαζί σου. Θα ρθω να μου δώσεις ένα drone ναε ψεκασω..... Χαχαχαχα

      Διαγραφή
    3. Ποιος ειναι ο χρηστακης ρε παιδια;

      Διαγραφή
    4. Ο Χρηστακης ο dronias....

      Διαγραφή
  2. ωραία τοποθέτηση και γράφει κάποια πραγματικά ζητήματα που πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλος σταχει γραψει αυτα εσυ ουτε ξερεις τι σου γινεται με τα ενεργειακα οσο αφορα τα αγροτοκτηνοτρωφικα καλα ειναι να μην ανοιγεις ποτε το στομα σου

      Διαγραφή
  3. 8:28 δεν κατάλαβες την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε πήρε ο πονος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.τα λεφτά που περνει ο δημος για τους αγροτικους δρομους που είναι τα τρώτε σουβλάκια διαλυσαμε τα αμαξια μας.Η για τις υχθιοκαλειεργιες που δελευουν τοσες οικογενειες θα τους πληρώσεις εσυ.οτι ερχεται στον τοπο μας καλο είναι να εχουμε δουλειά για να σπουδασουμε τα παιδια μας και να ζησουμε τις οικογενεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλα τα λεφτα και τα βλεπετε στον υπνο σας ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο αντιδήμαρχος δεν τον πήρε ο πόνος για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους ούτε για τό περιβάλλον μόνο για ποσά λεφτά θά πάρει να τόν χαίρεται ο δήμαρχος και αυτοί που τον ψήφισαν για δεν βλέπει πέρα από τά λεφτά τίποτα άλλο καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν τον μαζεύει κανενας αυτο το πράμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το πράγμα σας πάει τραίνο

      Διαγραφή
    2. Με λιγνιτη ρευμα η μαζουτ ....ενας απο τους πρωτους λογους της διαφαινωμενης ηττας του δημαρχου

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ 5:18
      Προφανώς χρησιμοποιεί καύσιμο άριστης ποιότητας. Εργάζεται μακράν πιο πολλές ώρες από εσένα,σκέφτεται (άγνωστη λέξη για εσένα), προγραμματίζει σωστά για το Δήμο, υλοποιεί απαιτητικες δουλειές για το Δήμο με τις υποστήριξη όλων των υπαλλήλων που τον εμπιστεύονται. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο Δήμο, στους πολίτες και στα λυσσαλέα σχόλια σας. Όσο για ήττα μιλά σε 2 χρόνια.κοιτα μην κρυφτείς .

      Διαγραφή
  8. Φερέφωνα εταιριών δεν θέλουμε Γερολυμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι να ναι γράφετε. Από ψέμα σε ψέμα. Αλλά έτσι είναι. Δεν έχετε που να τρέξετε να κρυφτείτε. Έχει σφίξει το ζωνάρι και πρέπει να πάτε για δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Έλα πάρε παρε έχω καλό σχόλιο 5ευρω το κομμάτι.... Έλα παρ πάρε Κώστακη εγώ εδώ 5 ευρώ... Πάρε παρε

      Διαγραφή
  9. Κ. ΓΕΡΟΛΥΜΕ, ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ?(ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ: 1)ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΤΟΥΣ.2)ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΘΙΓΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.ΚΑΙ 3)ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ,ΟΤΑΝ ΠΑΥΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ,Ο,ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ)
    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ.ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΕΙ 1.000.000!!! Ή ΟΤΙΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Ή ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΑΣΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΜΑΣ ΤΑΖΟΥΝΕ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΛΕΑΣΟΥΝ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο