Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Ν. Αγγέλη Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ…

Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ…

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Ν. Αγγέλη
Τίτλος: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ…
Υπότιτλος: «Εγώ ο Ζορμπάς κι η ατέλειωτη υπόθεση, η γυναίκα».Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο στον οποίο παρουσιάζονται οι Γυναικείες μορφές από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά......

Οι Γυναίκες του Ζορμπά, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, είναι οι γυναίκες οι οποίες σκιαγραφούνται από μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου που διάβασαν το βιβλίο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Στην αρχή του βιβλίου δημοσιεύεται Πρόλογος Γεωργίου Κομπορόζου, Διευθυντή του Σχολείου. Επίσης δημοσιεύεται η Συγχαρητήρια επιστολή του Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη(Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.).

Ακολουθεί Εισαγωγικό σημείωμα της Μαρίας Αγγέλη στο οποίο διαβάζουμε και τα εξής:

[…]Μαθητές και μαθήτριες με καθοδήγηση και συνεχή ενθάρρυνση μελέτησαν κατά τη διάρκεια του Α Τετραμήνου και παρουσίασαν στη σχολική τάξη αυτό το έργο. Είχαν γνωρίσει καλύτερα το συγγραφέα και τον ήρωά του… Παρότρυνα τα παιδιά που είχαν διαβάσει το έργο να γράψουν μια εργασία με θέμα:

«Ο Ζορμπάς και οι Γυναίκες…».

Στόχος αυτής της εργασίας ήταν να κατανοήσουν ένα σημαντικό έργο της Νεοελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και να αναδείξουν με τη δική τους ματιά και τη γραφή τις Γυναικείες μορφές…

Μαθητές και μαθήτριες, με τη δική τους ματιά, ανέδειξαν τις γυναίκες του Ζορμπά. Τις πρωταγωνίστριες: μαντάμ Ορτάνς και Χήρα. Και τις δευτεραγωνίστριες: Σοφίνκα, Νούσα, Λόλα, Λουντμίλα και Λιούμπα. Ως φιλόλογος ήμουνα δίπλα τους και εξηγούσα κάθε απορία τους. Συμμετείχα και η ίδια γράφοντας την εργασία …

Οι εργασίες των μαθητών μαθητριών στάλθηκαν στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στη Γενεύη. Αξιολογήθηκαν και το Προεδρείο της ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να βραβεύσει τις τέσσερις καλύτερες εργασίες. Εκτός από τα βραβεία η ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να προσφέρει ως επιβράβευση βιβλία από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Είχε προγραμματιστεί Ημερίδα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου στην οποία θα παρουσιάζονταν όλες οι εργασίες… Θα παρευρισκόταν ο Γιώργος Στασινάκης ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η πανδημία του κορονοϊού και το κλείσιμο των Σχολείων δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Στασινάκης, με e-mail συγχάρηκε τα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο να μελετήσουν το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη και παρέδωσαν αξιόλογες εργασίες ιδιαίτερα για τις γυναικείες μορφές…. Δέχτηκα και εγώ, ως φιλόλογος, τα θερμά του συγχαρητήρια για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την οργάνωση παρουσίασης βιβλίων στο Δημόσιο Σχολείο. Καθώς για την ανάθεση και επίβλεψη της εργασίας που έγραψαν τα παιδιά. Επίσης, πήρα βραβείο για την «εξαιρετική», κατά την κρίση του, εργασία μου. Θερμά συγχαρητήρια απέδωσε ο Πρόεδρος στο Γεώργιο Κομπορόζο, Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», που στηρίζει ηθικά και υλικά το έργο των συναδέλφων και της μαθητικής κοινότητας. Καθώς για την οργάνωση Διάλεξης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του...».

Τα Βραβεία «Νίκος Καζαντζάκης» και Συγχαρητήρια επιστολή στάλθηκαν από τη Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. στη Διεύθυνση του Σχολείου.

Απονεμήθηκαν βραβεία στους:

i)Διονυσία Γεωργίου

ii)Κωνσταντίνα Θώδη

iii) Γιώργος Μπάκας

iv)Δήμητρα Πασχέντη

v) Μαρία Αγγέλη.

Σκεφτήκαμε με το Διευθυντή του σχολείου να εκδώσουμε αυτές τις εργασίες σε ένα μικρό βιβλίο, αφενός για να τις έχουν ως ενθύμιο συμμετοχής σε ένα ενδοσχολικό διαγωνισμό οι συμμετέχοντες και αφετέρου για να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση σε μαθητές και μαθήτριες που θα τις διαβάσουν…

Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος,

Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υπεύθυνη Παιδείας Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

e-mail:agelimaria@yahoo.gr

EΠΙΜΕΤΡΟ: Στο Επίμετρο του βιβλίου δημοσιεύονται και αξιόλογες εργασίες Δημιουργικής Γραφής μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Εξώφυλλο του βιβλίου, φωτογραφία του Άντονι Κουίν από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, Zorba the Greek, 1964.Οπισθόφυλλο, σκίτσο του μαθητή Παναγιώτη Γκρίζη, από το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου το 1946.


Eικόνα: οπισθόφυλλο του βιβλίου.12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαρία να είναι Καλοτάξιδο.
Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός

Unknown είπε...

Συνάδελφε Κώστα,
Ευχαριστώ πολύ!

Μαρία Ν. Αγγέλη

Βασίλειος Ζαγκότας είπε...

Καλοτάξιδο, Μαρία! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα εργασία και οι μαθητές που ενεπλάκησαν σίγουρα θα κέρδισαν πολλά!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ είπε...

Αγαπητη μου φιλη και συμμαθητρια.Σου ευχομαι οτι καλυτερο υπαρχει για τετοιες δραστηριοτητες.. Παντα ησουν υπεροχη τοσο με τις διαφορες σημαντικες παρεμβασεις σου σε θεματα ιστορικα, αλλα και παραδοσιακα του τοπου μας. Σημερα με το εξαιρετο αυτο βιβλιο , προχωρας πιο περα. Καλη επιτυχια στο νεο οου εγχειρημα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Unknown είπε...

Φίλε Βασίλη,
Ευχαριστώ πολύ!
Καλή σχολική χρονιά!

Μαρία Ν. Αγγέλη

Μαρία Ν. Αγγέλη

ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ είπε...

Καλόταξιδο,το βιβλίο κ ευχαριστούμε πολύ για όσα δίνεις στα παιδιά μας !!

ΜΠΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Καλοτάξιδο να είναι το νέο αυτό βιβλίο!!! Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια!!! Καλοδιαβαστο από το αναγνωστικό κοινό!!!! Καλή εποικοδομητικη και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία!!!

ΜΠΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Καλοτάξιδο να είναι το νέο αυτό βιβλίο!!! Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια!!! Καλοδιαβαστο από το αναγνωστικό κοινό!!!! Καλή εποικοδομητικη και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία!!!

Ανώνυμος είπε...

το διαβασες κιολας το βιβλίο η ετσ' λες ευχςς.Ανώνυμος είπε...

κ Μπόνη Χρήστο θα διοργανωσετε ο συλλογός σας το χειμώνα καμια συνεστιαση ?

Ανώνυμος είπε...

κ Μπόνη Χρήστο θα διοργανωσετε ο συλλογός σας το χειμώνα καμια συνεστιαση ?

Ανώνυμος είπε...

Μας εκανε ο κορωνοϊός να μήν πλησιάζει ο ενας το άλλον.
για να γινονται εκδηλώσεις και μούσικο/χοροσπερίδες.