Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Όλες οι απ' ευθείας αναθέσεις του 2ου χρόνου. Είναι 268.283,93 € λιγότερες από τον αντίστοιχο 2ο χρόνο της θητείας Γαλούνη. Η δική μας επώνυμη γνώμη.




Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο κάθε χρόνου της νέας δημοτικής αρχής, θα σας παρουσιάζαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις καταγεγραμμένες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καταγράψαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις της τέως δημοτικής αρχής του ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ'', ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και θα κάνουμε το δικό μας επώνυμο πολιτικό σχολιασμό, ο οποίος εκφράζει αποκλειστικά και μόνο εμάς. Έφτασε λοιπόν αυτή η στιγμή......
Δεν καταγράψαμε πάρα πολλές απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1.000 €, που αφορούν κυρίως αναλώσιμα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. και αναθέσεις που αφορούν προμήθειες κρεοπωλείου, αρτοποιείου, παντοπωλείου (παιδικοί σταθμοί), όπως ακριβώς κάναμε και στις αντίστοιχες περιόδους του κ. Γαλούνη, ακριβώς το ίδιο, καταγραφή με την ίδια μεθοδολογία.
Προς διευκόλυνση λοιπόν των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράψαμε και αθροίσαμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»). Τα στοιχεία έχουν παρθεί από ανοικτά έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:

1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.
Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω δεδομένα:
Το αρχείο excel των 134 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 839.945,21 €, του 2ου χρόνου της νυν δημοτικής αρχής του κ. Τριανταφυλλάκη (δείτε εδώ).
Το αρχείο excel των 169 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 1.108.229,14 €, του 2ου χρόνου της τέως δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη (δείτε εδώ).

Το 1ο χρόνο θυμίζουμε ότι είχαμε:
Το αρχείο excel των 97 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 501.046,76 €, του 1ου χρόνου της νυν δημοτικής αρχής του κ. Τριανταφυλλάκη (δείτε εδώ).
Το αρχείο excel των 164 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 1.191.862,13 €, του 1ου χρόνου της τέως δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη (δείτε εδώ).

Συγκρίσεις και επώνυμος πολιτικός σχολιασμός:

Βλέπουμε ότι τον 2ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε απ' ευθείας αναθέσεις 268.283,93 € παραπάνω και σε ποσοστό 31,94% παραπάνω, από τον αντίστοιχο 2ο χρόνο του κ. Τριανταφυλλάκη. Επίσης βλέπουμε μία σημαντική αύξηση στις απ' ευθείας αναθέσεις σε σχέση με τον 1ο χρόνο, όπου το συμμάζεμα της οικονομικής διάλυσης του Δήμου, απαιτούσε δραστική περικοπή δαπανών.
Βλέπουμε ότι τον 2ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε απ' ευθείας αναθέσεις μεγάλων ποσών για ανάγκες και για αντικείμενα, που τον 2ο χρόνο του κ. Τριανταφυλλάκη απλά δεν υπάρχουν πουθενά. Αυτό παρατηρήθηκε και τον 1ο χρόνο.
Βλέπουμε στον κ. Τριανταφυλλάκη να δίνεται ένα ιδιαίτερο βάρος στην εκπόνηση μελετών και ένα ιδιαίτερο βάρος στην δομική λύση προβλημάτων της απτής καθημερινότητας των δημοτών.
Κοιτάζοντας τις περισσότερες αναθέσεις του 2ου χρόνου του κ. Τριανταφυλλάκη, βλέπουμε σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα ποσά, κάτι που απουσιάζει από όλη την θητεία του κ. Γαλούνη, όπου τα ποσά ανάθεσης ως επί το πλείστο, συμπίπτουν ακριβώς με τα προϋπολογισθέντα ποσά, δηλαδή μηδενικές εκπτώσεις.
Μπορείτε και μόνοι σας να κατεβάσετε τα δύο αρχεία excel και να τα μελετήσετε και να τα συγκρίνετε. Επίσης μπορείτε να κάνατε τις δικές σας διαφορετικές επεξεργασίες, για να βγάλετε και άλλες πληροφορίες και τα δικά σας συμπεράσματα.

Εμείς θα κλείσουμε λέγοντας τα εξής πολύ απλά και συγκεκριμένα:
1. Το θέμα των απ' ευθείας αναθέσεων δεν είναι ιδεολογικό, αλλά πρακτικό.
2. Οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εργαλείο, που όταν χρησιμοποιείται για πραγματικές εργασίες, για ιεραρχημένες πραγματικές ανάγκες, με εύλογο και πραγματικό τίμημα, δεν ενοχλούν κανέναν και φυσικά ούτε εμάς. Μάλιστα όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, καλή χάρη ο δικός μας, εξυπηρετούν πάρα πολύ, γιατί επισπεύδουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και φέρνουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το πνεύμα του Νόμου 4412/16, που περιλαμβάνει τις απ' ευθείας αναθέσεις, δεν είναι να δίνω με στοχευμένη επιλογή στον έναν δικό μου που έχω προαποφασίσει, αλλά το σωστό είναι δημόσια πρόσκληση και γνωστοποίηση στο site του Δήμου, για δημοσιότητα και διαφάνεια, μικρή μελέτη - τεχνικό δελτίο συνοδεία πρόχειρου προϋπολογισμού και όποιος μειοδοτήσει παίρνει το έργο, την προμήθεια, την υπηρεσία και ωφελείται από την διαγωνιστική διαδικασία μέσω της έκπτωσης το ταμείο του Δήμου. Όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή με αυτή την διαδικασία να τις κάνει. Πρέπει να το κάνει σε όλες.
3. Εικονικές αναθέσεις χωρίς αντικείμενο και υπερτιμολογημένες, στοχευμένα στον βολικό δικό μας, για να φτιαχτεί ένα ανεπίσημο ταμείο, για πάσα χρήση μη ελεγχόμενη από κανέναν μας ενοχλούσε, μας ενοχλεί και θα μας ενοχλεί πάντα. Είναι αυτό που πάντα αναφέρουμε, η ποιότητα των απ' ευθείας αναθέσεων. Αναθέσεις που να τις αντιλαμβάνονται οι πολίτες, που να τους λύνουν υπαρκτά προβλήματα και όχι αόρατες.
4. Απτό αποτέλεσμα και το πρώτο, μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο της δημοτικής αρχής, θεωρούμε το μάζεμα των οικονομικών και την οικονομική εξυγίανση του Δήμου, η οποία μπορεί να μην είναι κάτι που φαίνεται άμεσα στους δημότες, όπως π.χ. ένα έργο πεζοδρόμησης, αλλά είναι η βάση και η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει ο Δήμος σε όλα τα παρακάτω. Έτσι ο Δήμος πλέον δεν δημιουργεί νέα χρέη, πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, δεν του κάνουν αγωγές και διαταγές πληρωμής για προφορικές εργασίες, δεν χρειάζεται δάνειο για ξεπλήρωμα χρεών μετά από 2 χρόνια κακής διαχείρισης όπως έκανε ο κ. Γαλούνης, δεν χρειάζεται αύξηση τελών (ύδρευση, καθαριότητα και κοινοχρήστων χώρων) μετά από 2 χρόνια, αποτέλεσμα κακής οικονομικής διαχείρισης όπως έκανε ο κ. Γαλούνης, ο οποίος με αυτό που παρέδωσε στα ανταποδοτικά (έσοδα και χρέη), αυτός ανάγκασε τη νέα δημοτική αρχή σε αύξηση τελών για να ισοσκελιστούν τα ανταποδοτικά, αλλιώς ο Δήμος έπρεπε να μπει σε επιτήρηση. Αυτός ήταν ο υπεύθυνος αυτού του αδιεξόδου, αλλά έβρισκε το θάρρος με αμετροέπεια να κουνά και το δάχτυλο.
Με την οικονομική εξυγίανση, περισσεύουν στον Δήμο οικονομικοί πόροι για να μελετήσει καταρχήν, κατόπιν να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία και να λύσει δομικά, θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών, που έπρεπε να είχαν λυθεί τα προηγούμενα χρόνια, να μπει επιτέλους και ο Δήμος Ξηρομέρου σε μία αναπτυξιακή τροχιά, έχοντας ένα όραμα και ένα στόχο που θέλουνε να πάει ο Δήμος. Περισσεύουν οικονομικοί πόροι για να προσληφθεί προσωπικό και να πάει κόσμος στον Δήμο να δουλέψει και να στηθούν οι υπηρεσίες και νέοι άνθρωποι από την περιοχή μας να δουλέψουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Με λίγα λόγια η οικονομική διαχείριση έχει εξυγιάνει σημαντικά τον Δήμο σήμερα και δεν θα ναρκοθετηθεί η επόμενη δημοτική θητεία, όπως με πρόθεση έγινε από της τέως διοίκηση του Δήμου. Αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών πρέπει να συνεχιστεί και το σημαντικότερο, να αποδοθεί στους δημότες. Η προσπάθεια να αλλάξουν πράγματα στον Δήμο Ξηρομέρου δεν είναι εύκολη γιατί το έδαφος όχι δεν ήταν στρωμένο, αλλά αντιθέτως ήταν ναρκοθετημένο. Η επόμενη δημοτική αρχή και ο επόμενος Δήμαρχος, δεν πρέπει και απ' ότι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία, δεν θα παραλάβουν ένα Δήμο οικονομικά κατεστραμμένο και στο προθάλαμο του παρατηρητηρίου όπως παρέδωσε ο κ. Γαλούνης.
5. Κατόπιν των συγκεκριμένων συγκριτικών στοιχείων που σας παρουσιάσαμε μεταξύ των δύο αντίστοιχων περιόδων, το δικό μας προσωπικό πολιτικό ερώτημα παραμένει: Τι τελικά συνέβαινε στο Δήμο Ξηρομέρου επί οικονομικής διοίκησης «ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ»;

mytikaspress.

17 σχόλια:

  1. Η όψη του Δήμου έχει αλλάξει θετικά ... το αποτέλεσμα είναι ορατό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν χωράει....
    Σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει....
    Μπράβω Δήμαρχε.
    Η.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά δεν ντρέπεστε να καμαρώνετε επειδή μειώθηκε το ποσό των απευθείας αναθέσεων κατά 200.000€. Τώρα οι απευθείας αναθέσεις έγιναν ξαφνικά εργαλείο ενώ πριν ήταν σκάνδαλα; Αυτά λέγατε προεκλογικά; Που κρύβεται η Συμπολιτεία και οι πολέμιοι της διαπλοκής; Περιμένω μια απάντηση όχι απο το ασυνάρτητο γραφείο τύπου αλλά απο το Πάνο Χολή, το Πουρνάρα, το Σαμαλέκο, το Γεωργαλή και όχι απο το Μάντζαρη και το δήμαρχο αφού αυτά είναι έργα δικά τους. Να δημοσιευτεί παρακαλώ για να λάβουν γνώση και να έχω την απάντησή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο οι χαρακτηρισμοί στο κείμενο δείχνουν προέλευση
      Την εν Σαλαμινι ναυμαχία γρήγορα μια επανάληψη και να έρθεις με τον κηδεμόνα σου.

      Διαγραφή
  4. Δε μας παρατάτε λέω εγώ;
    Με μας κοροϊδεύεται;
    Ντροπή σας κοντεύετε να τελειώσετε τη θητεία σας και ασχολείστε τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή
    Που είναι το έργο σας;;
    Που είστε εσείς;
    Εξαφανισμένοι όλοι
    Και το μόνο που ξέρετε είναι οι απευθείας αναθέσεις που είναι τριπλάσιες από των προηγούμενων και προσπαθεί ο Μύτικας πρες να μας γελάσει λες και τρώμε κουτόχορτο
    Απλά ντροπή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εση τι θελησ. να ματαβγηται στο δημο σαν αθώες περιστερές ? ε'

      Διαγραφή
  5. η μασα μπουκα σας κοπηκε και επεσε λορδα

    λυσομανατε

    οι ξηρομεριτες βλεπουν και καταλαβαινουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή αν υποθέσουμε οτι ο κ. Γαλούνης έκανε 10 "εγκλήματα" , πρέπει και ο κ.Τριανταφυλάκης να κάνει 7 ; ώστε να τον χειροκροτήσουμε; Είστε σοβαροί ; Δηλαδή αποδέχεστε τις απευθείας αναθέσεις ; Προεκλογικά άλλα λέγατε .Το καλοκαίρι στο Αρχοντοχώρι δεν είχε 10 μέρες νερό ( 10-20 Αυγούστου). Γιαυτό, το λαλίστατο και "άμισθο" γραφείο Τύπου με έδρα τον Μύτικα δεν ανέφερε τίποτα !!! Να μην πω για τον Αστακό που το πρόβλημα με το νερό είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΡΑΝΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

    ΠΟΥ ΤΑ ΧΛΑΠΑΚΙΑΣΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΡΕ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ??? ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΚΑΝΑ ΚΟΚΚΑΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φάγανες είστε ολλοι εις βάρος την πλάτη του λαού που είναι τα έργα σας ρεματα μπαζομενα δρόμοι διαλυμένη το νερό ακατάλληλο το δασυλιο παρατημένο στο έλεος όλα τα λεφτά για τους αγροτικούς δρόμους που είναι τα λεφτά για τα αδέσποτα που είναι σε τράπεζα και σουβλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φάγανες είστε ολλοι εις βάρος την πλάτη του λαού που είναι τα έργα σας ρεματα μπαζομενα δρόμοι διαλυμένη το νερό ακατάλληλο το δασυλιο παρατημένο στο έλεος όλα τα λεφτά για τους αγροτικούς δρόμους που είναι τα λεφτά για τα αδέσποτα που είναι σε τράπεζια και σουβλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Αυτό το χαρούμεενο γραφείο τύπου του δημάρχου δεν μπορώ να καταλάβω απο που αντλεί τόση χαρά πια. Ή έχει το ακαταλόγιστο και δεν καταλαβαίνει τί γράφει ή μας περνά για βλάκες. Κανένας άλλος δήμαρχος δεν τόλμησε να ονομάσει τις απευθείας αναθέσεις εργαλείο. Άκου εργαλείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΩΛΗΝΟΚΑΒΟΥΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ συμπολίτη ,01/09/21/8.10μμ διαβάζω ότι θέλετε μια απάντηση και από εμένα, για το περιεχόμενο του κειμένου που αναρτήθηκε στο φιλόξενο site.Αν νομίζετε ότι μπορώ να σας λύσω τυχόν απορίες σας και έχει αξία η θέση μου,αν και δεν ασχολούμαι με τα διοικητικά του δήμου,πολύ ευχαρίστως να μιλήσουμε. Μόνο που από επιλογή μου,δεν απαντώ σε ανώνυμα σχόλια και ανώνυμους,θέλω να ξέρω με ποιον μιλάω, όπως εσείς ξέρετε με ποιον μιλάτε.Σας προτείνω την επικοινωνία μέσω messanger: panos cholis ή εκεί στείλτε μου το τηλέφωνο σας και το όνομα σας, να σας καλέσω.
    Σας ευχαριστώ
    Παναγιώτης Χολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ

    1000 ΕΥΡΩ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΙΑ 1000 ΕΥΡΩ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ???? 1000 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ????

    ΓΑΛΟΥΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πανέξυπνος είν' αυτός ο τέως δήμαρχος, πανέξυπνος.
    σου λέει : << έκανα γι' εγώ απευθείας αναθέσεις-κάνετε γι' εσείς >>
    Οπότε. Όπως λέει και λαός << Ούτε γάτα ούτε ζημιά >>
    είμαστε δηλαδή με αθλητική ορολογία στο σκόρ ισοπαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο