Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Αφιέρωμα της Ιταλικής Corriere στην ΠΟΑΥ ακτών Ξηρομέρου-Εχινάδων και τις αντιδράσεις που προκαλεί


Ταξίδι σε έναν από τους κύριους κόμβους ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη στην έκταση της θάλασσας μεταξύ της περιοχής Αιτωλίας και Ακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων, κάνει η Ιταλική Corriere , ένας από τους δημοφιλείς ιστότοπους της Ιταλίας.....

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Francesco de Augustinis , τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι ο κύριος Ευρωπαίος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας για εξαγωγή (83% του συνόλου). Από αυτό, το 41% πηγαίνει στην Ιταλία, τη χώρα που δαπανά τα περισσότερα για την κατανάλωση ψαριών.

Ακόμη τονίζεται πως οι δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας έχουν προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κάτι που αποκαλύπτεται από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης του Ινστιτούτου Προστασίας της Θάλασσας «Αρχιπέλαγος», του ανεξάρτητου ερευνητικού φορέα που εδρεύει στην Ελλάδα και που τον Ιούνιο πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια επιτόπια έρευνα τεκμηρίωσης του αντίκτυπου των ιχθυοτροφείων σε αυτό το τμήμα της θάλασσας, μέσω φωτογραφιών, ερευνών και δειγματοληψίας των υδάτων και του βυθού. “Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ένα νεκρό τοπίο, με θαλάσσια οικοσυστήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τις δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας που έχουν παραμείνει εκεί εδώ και δεκαετίες”, λένε οι ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων το Ξηρομέρου, σχετικά με την ΠΟΑΥ στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τις Εχινάδες, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του δημάρχου Ξηρομέρου, Γιαννη Τριανταφυλλάκη.

Επισημαίνεται για παράδειγμα πως ο σχεδιασμός αυτός θα δεσμεύσει ακόμη μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις στον άξονα Αστακός – Μύτικας, με περαιτέρω επιβάρυνση στο οικοσύστημα της περιοχής.

Αρκετές μελέτες με την πάροδο των ετών , αναφέρει ακόμη το σχετικό ρεπορτάζ, έχουν πιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ιχθυοκαλλιεργειών στα γύρω οικοσυστήματα, πρώτα απ ‘όλα λόγω της διαρροής οργανικών φορτίων στο νερό, δηλαδή των αλεύρων ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων. Μια μελέτη του 2011 εστιάζει ακριβώς στο λαβράκι και στην τσιπούρα που εκτρέφονται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι για κάθε 100 τόνους ψαριών που παράγονται, 9 τόνοι νιτρικών αλάτων απελευθερώνονται στη θάλασσα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ και το video, ΕΔΩ

agriniopress

15 σχόλια:

  1. Δεν έχει καλή ενημέρωση η Corriere.
    Αν θέλουν σωστή και επιστημονική ενημέρωση να πάρουν συνέντευξη από τούς κύριους δημοτικούς συμβούλους πού τάσσονται υπέρ τις ασυδοσίας των ιχθυοκαλιεργειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη ξέχάσουν παρουν και ρσυνέντευξη κι' απο τον σοφό Στάϊκο

      Διαγραφή
    2. και τον σοφό λάϊνα.

      Διαγραφή
  2. οι κατοικοι πρεπει να ξεσηκωθουν αμεσα
    η επιτροπη αγωνα με τους περιορισμους του κοβιντ ενα χρονο εχει φρεναρει το θεμα που το πηρε χαμενο τον αυγουστο του 2020 που ηταν ετοιμο για Προεδρικο Διαταγμα . ολα ηταν ετοιμα απο τα προηγουμενα χρονια που ο δημος εκανε τα στραβα ματια
    τα οικονομικα συμφεροντα ειναι τεραστια και θα βαλουν ανθρωπους να συκοφαντησουν τις προσπαθειες οσον αντιστεκονται
    ειναι κεντρικη πολιτικη της κυβερνησης να προχωρησουν τα σχεδια γιατι το ταμειο αλιειας εχει ζεστο χρημα και μονο αυτο τους νοιαζει , να παρουν τις επιδοτησεις

    συμμετοχη λοιπον σε κινητοποιησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ.

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΓΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ , ΕΧΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΒΓΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.
    ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Η ΣΟΒΑΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΕΩΛΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ. ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.

    ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑΥΡΩΣΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Γαλουνης ατα 5 χρονια εκανε τον ...κινέζο.
      Και τωρα αποθρασυνθηκε. Είδες πως εκανε στο συμηουλιο προχθες
      σαν άγριοθρασύμι .

      Διαγραφή
  4. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ
    ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.
    ΘΑΛΑΣΣΑ ΥΠΑΡΧΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΔΙΠΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εουμε Δήμαρχο και δεν έχουμε βλαχοδήμαρχο

      Διαγραφή
  5. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι άνθρωποι που εναντιώθηκαν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά είναι υπέρ της εγκατάστασης περισσότερων μονάδων με ψάρια στην περιοχή. Ένα βασικό επιχείρημα τους ήταν να γίνει η εγκατάσταση τον ανεμογεννητριών στην θάλασσα μακριά από τις ακτές.

    Γιατί άραγε δεν λένε τα ίδια για τις μονάδες;
    μήπως μεγαλώνει το κόστος για τις μονάδες και δεν τους συμφέρει;
    τι χρήματα παίρνουν κάτω απο το τραπέζι;
    Τον μπάζα δεν τον ενδιαφέρει το θαλάσσιο περιβάλλον ή μόνο η αγελάδες στην Δανία; ααα ξέχασα. Έφεραν τον γαμπρό του να δουλέψει πιο κοντά. Έχει λόγο το παιδί.
    Είναι πολύ ωραία να ζείς στο Ξηρόμερο. Ξέρεις τι όργανο παίζει ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΑΙΚΟ έρχεται νέα εκλογική συντριβή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Στάικος θα τις πάρει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο όπως το 2006 με τον νέο νόμο και εσείς θα κόβετε κωλοτούμπες .
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα γιατρε το χασες..μαζεψου.

      Διαγραφή
    2. Κ. ΣΤΑΙΚΟ μπορεις να πιστευεις οτι νομιζεις οτι θςς να πιστευεις για τον εαυτο σου.
      Γιατι δεν οργανωνεις μια ανοιχτη συγκεντρωση των αναζωογονητών να δειξεις την πραγματικη σου δυναμη.
      Τολμάς ? άμα τολμάς, τόλμα.

      Διαγραφή
    3. Κ. ΣΤΑΙΚΟ θα επιμείνω στο σχόλιο 11:31 μ.μ.
      γιατι δεν απαντάτε και κανετε προπαγάννδα οτι δηθεν εχετε 45 %
      ειναι σωστο? να γινεται καθς ειδους ποοπαγάνδα και απο οποιοδηποτε να γινεται προπαγάνδα. Ειναι σωστο να γινεται προπαγανδα ?

      Διαγραφή
    4. Και δέν νομιζω κε Στάϊκο να μήν έλθει και ο κ. Χρήστος Μπόνης και να καλυψει φωτογραφικα και δωρεάν, εαν τελικά αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί αυτή η παραταξιακή συγκέντρωση της << Αναζωογόνησης >> και οπως πηγε τότε προεκλογικα στο Κάραβελ στις συγκεντρωσεις του κ Γαλούνη και του κ. Τριανταφυλλάκη.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο