Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ένας καθρέφτης του νερού στο Μπορντώ της Γαλλίας. Γιατί όχι και ένας ακόμα στο Αγρίνιο που φλέγεταιΤου Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Ο «καθρέφτης του νερού» στην πόλη Μπορντώ στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι ένα ρηχό σώμα νερού που δημιουργήθηκε και αντανακλά στην Πλατεία Χρηματιστηρίου της συγκεκριμένης πόλης.....
Διαβάστε περισσότερα »
   Σε λειτουργία από το 2006, έχει εμβαδόν 3.450μ. και μια υπόγεια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 800 κυβικών μέτρων. Δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή σιντριβανιών Jean-Max Llorca, τον αρχιτέκτονα Pierre Gangnet και τον σχεδιαστή αστικών τοπίων Michel Corajoud. Το σύστημα αυτό επιτρέπει να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο διαδοχικά εφέ καθρέφτη από το νερό πολύ μικρού βάθους, 2 εκατοστών, πάνω σε πλάκες από γρανίτη μαζί με ένα εφέ ομίχλης που μπορεί να σηκωθεί ως και 2 μέτρα ύψος δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο αίσθηση δροσιάς στους επισκέπτες κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. . Η λειτουργία του αναστέλλεται τον Χειμώνα. Οι δημιουργοί του λένε πως εμπνεύστηκαν αυτήν την κατασκευή από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας σκεπασμένης από νερό. Οι εργασίες κατασκευής ως την λειτουργία κράτησαν περίπου ένα χρόνο. Ο καθρέφτης νερού λειτουργεί κατά την ζεστή θερινή περίοδο καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 7 το βράδυ. Παρουσιάζει ένα τέταρτο της ώρας νερό, πέντε λεπτά παύση, κατόπιν πέντε λεπτά δημιουργία ομίχλης. Η υπόγεια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 800 κυβικών μέτρων επιτρέπει την αποθήκευση νερού που προέρχεται από το σιντριβάνι της ίδιας περιοχής. Το νερό ξανανεβαίνει στην επιφάνεια με την βοήθεια αντλιών, γεμίζει εκατό μικρά κανάλια που βρίσκονται κάτω από τις πλάκες και στη συνέχεια διαπερνά τους αρμούς για να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του «καθρέφτη». Δεκαπέντε (15) λεπτά μετά ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας επιτρέπει στο νερό να γυρίσει πίσω στη δεξαμενή. Τότε ενεργοποιείται το εφέ της ομίχλης εξαιτίας 900 εκχυτήρων τοποθετημένων στη μέση των πλακών. Και ο κύκλος συνεχίζει δημιουργώντας δροσιά και ευεξία στους επισκέπτες.

Η ιστοσελίδα «Δίκτυο Αρχιτεκτόνων Τοπίου» ταξινόμησε τον καθρέφτη νερού του Μπορντώ στην τέταρτη θέση παγκοσμίων επιτευγμάτων αστικών περιοχών. Έτσι αυτός ο υδάτινος καθρέφτης έγινε ένας απαράμιλλος τόπος χαλάρωσης για ντόπιους και επισκέπτες.

Ας επιστρέψουμε όμως στο Αγρίνιο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος του Αγρινίου είναι το έλλειμα πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων καθώς επίσης και η απουσία του υγρού στοιχείου. Δυστυχώς στο Αγρίνιο προτιμήθηκε η στερεότητα του μπετόν από την ασάφεια και τη ρευστότητα του νερού. Το Αγρίνιο τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε θερμοκήπιο και το κέντρο της πόλης σε ”θερμονησίδα” και φυσικά οι κάτοικοι δραπετεύουν. Έχοντας υπόψη την σταθερά πλέον αυξανόμενη θερμοκρασία στην περιοχή μας κατά την θερμή περίοδο του έτους η οποία αυξάνεται σε χρόνο επιδεινούμενη και από την κλιματική αλλαγή, πόσο θελκτικό, χαλαρωτικό και ευπρόσδεκτο θα ήταν από τους πολίτες και επισκέπτες ένα παραπλήσιο με τον «καθρέφτη νερού του Μπορντώ» έργο σε μια περιοχή / πλατεία του Αγρινίου. Αντί έργων φραγής του εδάφους που προκαλούν επιπλέον ζέστη, αφόρητη πλέον για την πολύπαθη πόλη μας από πλευράς σύγχρονης πολεοδομικής συγκρότησης, ένα τέτοιο έργο πνοής μαζί με τα Πάρκα Τσέπης (Pocket Parks) που προτείναμε προσφάτως σε κείμενό μας μα τίτλο «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΦΡΑΓΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ», θα ανακούφιζε τους πολίτες και θα μεταμόρφωνε ουσιαστικά το Αγρίνιο από «τσιμεντούπολη» σε πόλο έλξης και για πρώτη φορά η πόλη θα έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και θα ήταν πράγματι μια πόλη νερού απαράμιλλή όπως είναι και ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία.

Αγρίνιο, 28/07/2021
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Act-now ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»
Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο