Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης


Με νέα μέτρα και κανόνες λειτουργούν από σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου, όλοι οι κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Τα καταστήματα που θα φέρουν τη σήμανση «Χώρος Covid Free» θα λειτουργούν στο εσωτερικό τους μόνο με εμβολιασμένους....... Οι πελάτες, εκτός από τη μάσκα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού στην είσοδο των καταστημάτων. Οι υπαίθριοι χώροι θα μπορούν να λειτουργήσουν και με ανεμβολίαστους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Ειδικότερα, εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν ως εξής:


o Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.


o Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους.


o Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.


o Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.


o Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.


Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.


Το πλαίσιο κυρώσεων


1η παράβαση:


· Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες


· Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.


2η παράβαση:


· Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.


3η παράβαση:


· Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.


Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.


Πρόστιμα και για τους πελάτες


Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.


Σημάνσεις


Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:


· το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)



το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)



· με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.



Τα σήματα θα τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree.gov.gr/


ertnews.gr

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα ξηρόμερο;; όταν ένας πελάτης είναι ανεβολιαστος κάι κάθεται σε εξωτερικό χώρο και θέλει να πάει τουαλέτα σε εσωτερικό χώρο τι κάνει...?
    Ελευθερία...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για γελια και για κλαματα ειναι αυτη η κατασταση . γελοιότητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού ένας εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον κορονοϊό (με μικρές πιθανότητες βέβαια), πως μπορεί να αποκαλείται ο χώρος covid free;
    Αφού όποιος θέλει να προφυλαχτεί από τον κορονοϊό (όχι 100%) μπορεί να εμβολιαστεί, πώς η άρνηση εμβολιασμού από κάποιον, μπορεί να θεωρηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες και να χαρακτηριστεί ως εγκληματική και ανεύθυνη.Η διασπορά και η νοσηρότητα θα περιοριστεί(κατά συντριπτικό ποσοστό) εντός του μη εμβολισμένου τμήματος του πληθυσμού.Αλλά νομίζω ότι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών και των πράξεών του.
    Δηλαδή ο Μητσοτάκης και οι κυβέρνησή του , με το μέγιστο σχέδιο του "βλέποντας και κάνοντας" , οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση την οποία βιώνουμε, τίγκα στην αντίφαση και στην αντιεπιστημονικότητα, θέλει να μας πείσει ότι νοιάζεται πιο πολύ για εμάς από εμάς; Οτι θέλει να μας προφυλάξει από τον ίδιο μας τον εαυτό.
    Η κουτοπόνηρη συντροφιά νομίζει ότι απευθύνεται σε λοβοτομημένους ή ταϊσμένους.Αλλα ούτε αυτούς δεν μπορεί να πείσει, αν κρίνουμε από τις εικόνες των συγκεντρώσεων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
    Στόχος των τρισμέγιστων απατεώνων είναι ο διχασμός και η μετακύλιση των ευθυνών, γιατί οσονούπω σχεδιάζουν εκλογές.Ένα "ξέφωτο" αναζητούν.
    Την επόμενη φορά να τους ξαναψηφίσετε για να μην έρθουν οι άθεοι και προδότες συριζαίοι ( οι μακεδονομάχοι να είναι σε ετοιμότητα να εξάγουν τις σάρισες από το ορθό τους), για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές ( για τα κολλητάρια , οι υπόλοιποι ας βολευτούμε με τα ελαστικά ωράρια κατά το δοκούν του εργοδότη με τις απλήρωτες υπερωρίες και τους μισθούς πείνας),για τις επενδύσεις (δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ταξικούς συγγενείς τους), για την αριστεία ( εξίσωση μεταπτυχιακών με κολέγια , εισαγωγή βάσης στα πανεπιστήμια ,κατάργηση τμημάτων, αστυνομοκρατία, κ.λ.π. γιατί ρε φίλε και οι κολεγιάρχες ψυχή έχουν), για διαφάνεια ,αξιοκρατία , καταπολέμηση διαφθοράς (εδώ γελάμε με δέκα μασέλες)
    Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι δεν είμαι κατά του εμβολιασμού, αλλά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για τον υποχρεωτικό και μαζικό εμβολιασμό.Η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει.Ο καθένας μας ας αναλάβει τις συνέπειες των επιλογών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πω έχουμε γίνει πειραματόζωα μας μας τραγουδάν και εμείς χορευουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν δηλώσεις του συψα που λέει στον σκαι ότι οι μετανάστες είναι νέοι και παιδιά και δεν κινδυνεύουν από τον ιό τη εννοεί; έχει κάνει λάθος; του ξέφυγε; κάνεις δεν έχει απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο