Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΠΑΝΟΣ ΧΟΛΗΣ : ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ!! Η ΘΑΛΑΣΣΑ,ΜΑΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!!

Δυτικές Ακτές Αιτωλ/νιας. ΙΟΝΙΟ -Αστακός- Μύτικας -Κάλαμος -Καστός.


Μου το θύμισε πριν λίγο ο φίλος και χωριανός Βασίλης. «Μετά το μπάνιο στη θάλασσα της Βελάς δεν μολύνεις το σώμα σου σε άλλες!!!»θέλοντας να δείξει την μοναδική καθαρότητα και διαύγεια των νερών πλούσια σε αλάτι και ιώδιο,με τα ονειρωδη γαλαζοπράσινα χρώματα.....



Έτσι ήταν παλιά και οριακά έτσι σχεδόν είναι σήμερα. Και όταν λέμε Βελά φυσικά και συμπεριλαμβάνουμε και όλη την παράκτια έκταση Αστακού - Μύτικα.

Την Ξεχάσαμε όμως, παρασυρόμενοι από την ευμάρεια ίσως των προηγούμενων δεκαετιών, ή από τον υπνωτισμό μας από τους αυλοκόλακες τις ωφελιμιστικής πολιτικής,της καμαρίλας και του φτωχό παραγοντισμού με πολύ δόση ραγιαδισμού.

Ο κόσμος προχωρά με απίστευτες ταχύτητες , η τεχνολογία σπάει τα μοτέρ τις εξέλιξης , οι άνθρωποι επικοινωνούν σε δευτερόλεπτα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Χωρίς να το επιλέξουμε , γιατί απλούστατα κανείς δε μας ρώτησε, η περιοχή μας μετατράπηκε,σιωπηρά και αθόρυβα, σε υποδοχέα μη συμβατών δραστηριοτήτων μελετημένες στο πόδι, ασύνδετες μεταξύ τους,ανέλεγκτες και απ´οτι αποδείχθηκε και ρυπογόνες. Το άτυπο αυτό μοντέλο καθιερώθηκε με την μέθοδο «η παρουσία μου εγγύηση για αποκλεισμό άλλων»και φυσικά με την,αθώα;,συναίνεση των εχόντων εξουσία από διάφορες θέσεις.

Αυτό το άτυπο μοντέλο καταδίκασε την περιοχή , την υποβάθμισε ,της αφαίρεσε αξία ζημιώνοντας πρώτα τη ίδια την περιοχή και κατά δεύτερο τους ίδιους τους κατοίκους της. Και οι δυο έχασαν το κέρδος της υπεραξίας που δημιουργεί μια υγιείς ανάπτυξη και απομιώθηκε η αξία της υπάρχουσας ιδιοκτησίας.

Αυτό σήμερα πρέπει να αλλάξει.

Ο Αστακός ως η κορωνίδα του δήμου Ξηρομέρου,με την παράκτια ζώνη του, εως το γραφικότατο Μύτικα με Κάλαμο και Καστό έως Πάλαιρο,Μεγανησι,Λευκάδα , μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς ως βασικός πυλώνας Τουριστικής ανάπτυξης που θα καταστεί βασική επιλογή για κάθε επισκέπτη.

Διαβάζοντας κανείς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, που συνεχίζει στη χώρα μας να θεωρείτε η βαριά μας βιομηχανία που στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί να φανταστεί τη μοναδική σε ομορφιά και επιλογές πανελλαδικά , περιοχή μας εκτός αυτών των σχεδιασμών.

Μεγάλες εταιρείες επενδύσεων αναζητούν περιοχές για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας για όλα τα βαλάντια με κατεύθυνση στις πολυτελής κατοικίες για τις οποίες υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Αναζητούν παραθαλάσσιες περιοχές παντού εκτός του Νομού μας και της περιοχής μας.

Η χώρα μας αποτελεί κορυφαίο προορισμό για super yachts που ενοικιάζονται για πλόες στις Ελληνικές θάλασσες. Οι διακοπές με σκάφος προσελκύει πολλούς τουρίστες και το Ιόνιο είναι στη λίστα των προτιμήσεων τους. Αναζητούνται δίκτυα Μαρινών κατάλληλα να υποδεχθούν πολύ μεγαλύτερα σκάφη και με εύκολη πρόσβαση σε πολλά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ανέφερα δυο χαρακτηριστικά ενδιαφέροντα επενδύσεων που υπό άλλες συνθήκες φωτογραφίζουν την περιοχή μας ως την πλέον κατάλληλη. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες προτάσεις που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Το σίγουρο,για μένα,είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης φεύγοντας από τη μιζέρια του παρελθόντος,της υπανάπτυξης και τις καταστροφής του περιβάλλοντος,με επιλογή επενδύσεων που μας ορίζει το ανάγλυφο της περιοχής, το τοπίο, ο φυσικός πλούτος και η ομορφιά του τοπίου. Πρέπει να καταλάβουμε και εμπεδώσουμε την αξία του χώρου που κατοικούμε και διαχειριζόμαστε και στη συνέχεια να κινηθούμε ώστε να εισπράξουμε την υπεραξία του προς όφελος όλων των δημοτών και κατοίκων του Νομού μας.

Αν κινηθούμε έξυπνα και προγραμματισμένα ο Αστακός με το σύμπλεγμα των νησιών που τον περιβάλει , τη ορθή αξιοποίηση του λιμένα στο Πλατυγιάλι, σύντομα θα καταστεί πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, σύντομα θα προκύψουν πάμπολλες και ποικίλες θέςεις εργασίας και θα αναπτυχθούν εξίσου επαγγέλματα που θα ασχοληθούν με τον κλάδο του τουρισμού.

Αλλαγή πορείας, πρέπει να το τολμήσουμε.

Παναγιώτης Ηλ.Χολής









8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ αλλαγή πορείας αλλά για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Κι εμείς έχουμε τεμπελιάσει, περιμένουμε από τον άλλο να σηκώσει την πέτρα. Δεν είναι καιρός για ρομαντισμούς. Εδώ θέλει δυναμικά και άμμεσα κινητικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί θέλεις να πεις κ. Χολή; Ποιος εμπόδισε τα 5άστερα να αγοράσουν καμιά διακοσαριά στρέμματα στη Βελά και να υψώσουν παλάτια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όταν ο Τσοβίλης με τον Γκολέμη το 1980 αγόρασαν 300 στρέμματα στη Βελά όπως και ο Πυθαγόρας Σαμαράς το 1995 αγόρασε 150 στρέμματα στον Σαυρολιμιώνα, τι τους εμπόδισε και δεν έκαναν 5άστερα; Ο Χιώνης πάλι γιατί δεν έκανε τίποτε; Μιλάτε για τουρισμό και απασχόληση. Γιατί άραγε θα υπάρξει από δω και πέρα και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε; Και τις καλύβες που αρκετοί έχουν στήσει μόνιμα και τις βρωμιές που αφήνουν δεν τις βλέπετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7:47 πόσο δίκιο εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρπάζει ο καθένας ένα πληκτρολόγιο και αμολάει ότι κατεβάζει η κούτρα του.
    "Να κινηθούμε έξυπνα και να πλουτίσουμε από τον τουρισμό", λέει ο Χολής!
    Και η Μαλαισία 50 εκ. τουρίστες το χρόνο έχει, αλλά οι ντόπιοι ζουν σε παράγκες.
    Έτσι μας θέλεις;
    Δυστυχώς η ανάπτυξη δε μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός αλλά συνδυαστικά με πρωτογενή και ιδιαίτερα δευτερογενή τομέα.
    Και συμφωνώ με τους παραπάνω. Κανείς δεν εμπόδισε τον τουρισμό. Αν και όταν θα έφραζε τις παραλίες ένα ξενοδοχείο, η βουτιές του φίλου σου θα ήταν ανάμνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υποκρισία χωρίς τέλος. Ξηλωστε πρώτα όλα τα τσατουρια και μετά μιλήστε για τουρισμό. Από την κοινότητα Βασιλοπούλου δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα γι'αυτό, αλλά ο Δήμος γιατί κλείνει τα μάτια; Η κτηματική υπηρεσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο