Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Αιτωλοακαρνανία: Στο «φουλ» οι μηχανές ενόψει της γενικής απογραφής πληθυσμού

Το «στοίχημα» την αποτύπωσης του πραγματικού πληθυσμού στον δήμο Αγρινίου

Έτος γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών το 2021, την οποία διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ξεκινώντας από την καταγραφή κτιρίων και στη συνέχεια με την απογραφή του πληθυσμού.....

Συγκεκριμένα η Απογραφή Κτιρίων θα διενεργηθεί την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2021 και η συλλογή των δεδομένων προβλέπεται να γίνει με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Ακολούθως, η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών θα διενεργηθεί μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021, κυρίως μέσω αυτοαπογραφής των νοικοκυριών με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, η συλλογή των στοιχείων θα γίνει με έντυπα ερωτηματολόγια, με φυσική παρουσία των απογραφέων σε οικίες ή τηλεφωνικά.

Ήδη η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέδωσε Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Τομεαρχών των Γενικών Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών (ΚΠΚ) περιόδου Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021, να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη 12η ώρα της 25ης Ιουνίου μέχρι και την 24η ώρα της 12ης Ιουλίου 2021.

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, όλες οι ενέργειες απαιτούνται να γίνουν με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Και το ζητούμενο είναι η απογραφή να κυλήσει ομάδα και ο πληθυσμός να συμμετάσχει στην απογραφή.

Για περιοχές όπως αυτή του Αγρινίου, η συγκεκριμένη απογραφή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθότι η τελευταία απογραφή του 2011 καταμέτρησε πληθυσμό 94.181 κατοίκων στον Δήμο. Είναι απλώς χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση την απογραφή δημιουργούνται και καταργούνται οικισμοί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν ο πληθυσμός του Δήμου Αγρινίου στην επόμενη απογραφή υπερβεί τις 100.000 τότε αλλάζει το πεδίο συζήτησης σε πολλά επίπεδα του δημόσιου βίου της περιοχής και φυσικά στο βασικότερο, που είναι αυτό της χρηματοδότησης και όχι μόνο. Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη διεργασίες και επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να «τρέξουν» με απόλυτο συντονισμό όλα όσα απαιτούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στον δήμο Αγρινίου, αναμένεται να «τρέξει» και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» που παρατηρείται τις ημέρες της απογραφής, κάθε δέκα χρόνια, όπου για διάφορους λόγους κάτοικοι του Αγρινίου, που έχουν όλα τα συμφέροντα τους στον δήμο, επιλέγουν να απογράφουν σε χωριά καταγωγής τους, στην Ευρυτανία, τον Βάλτο κ.α.

Αντίστοιχα ζητήματα είχαν καταγραφεί και σε άλλους δήμους, όπως του Μεσολογγίου κλπ.

Τότε, πρωτοβουλίες είχαν «τρέξει» και στις απογραφές του 2011 αλλά και του 2001 απο τους δημάρχους του Αγρινίου κ. Σώκο και Μοσχολιό.

Φυσικά απο τότε μέχρι σήμερα οι μέθοδοι απογραφής έχουν αλλάξει και εκσυγχρονιστεί, για την καλύτερη αποτύπωση της πραγματικότητας.

Τα αποτελέσματα των Απογραφών παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, χρησιμοποιούνται περαιτέρω ως το βασικό πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών άλλων στατιστικών εργασιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και για την κατάρτιση Στατιστικών Μητρώων Κτιρίων και Πληθυσμού, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό μεθοδολογικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την παροχή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημογραφικών στοιχείων απογραφικού τύπου, σε ετήσια βάση.

Το σύνολο των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμο στις 31 Μαρτίου 2024.

agriniopress

1 σχόλιο:

  1. Και ποιονε θα μετρισνε; τρεις και ο μποτς εμναμι. Ουλι πάνε Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο