Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Πάνω από 500 κενά στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας – Προσλήψεις «βάλσαμο»


Τουλάχιστον 406 τα κενά στην Πρωτοβάθμια, πάνω από 130 τα κενά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία....

Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται τα κενά και πότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες που θα μείνουν ακάλυπτες μετά από την τοποθέτηση μόνιμων και αναπληρωτών

Φέτος το καλοκαίρι οι συνήθεις διαδικασίες στο χώρο της εκπαίδευσης (αποσπάσεις, μεταθέσεις κτλ) γίνονται λίγο πριν προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στην πρόσληψη σχεδόν 12.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.

Υπό αυτό το πρίσμα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα κενά, τόσο στην Δευτεροβάθμια, όσο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων.

Έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις της α’ φάσης από νομό σε νομό, όπου ικανοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν και οι μεταθέσεις από νομό σε νομό, όπου και εκεί για πρώτη φορά ικανοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων, ξεπέρασε συγκεκριμένα το 80%, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία να έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά οργανικά κενά!

Μόνιμοι δηλαδή εκπαιδευτικοί που τα προηγούμενα χρόνια δίδασκαν στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας αναχώρησαν για άλλους νομούς!

Ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας και αιρετός ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας και αιρετό ΠΥΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Τάσο Σκαρμούτσο, τα οργανικά κενά των δασκάλων είναι 324, των νηπιαγωγών 57, των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας 25, ενώ υπάρχουν και κενά άλλων ειδικοτήτων!

Όλα αυτά προέκυψαν, διότι επί 12 χρόνια δεν γίνονταν μόνιμοι διορισμοί, καθώς επίσης και αρκετοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν. Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί που άφησαν τις σχολικές αίθουσες της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω συνταξιοδότησης ανέρχονται τους 55.

Παράλληλα όμως υπάρχει και μια θετική εξέλιξη! Για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας, μετά από 12 χρόνια επαναλαμβάνουμε, διορίζει 11.700 εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 6.400 θα προσληφθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχει βγει και η προκήρυξη για τους μόνιμους διορισμούς και οι εκπαιδευτικοί θα προσκληθούν, όπως τονίζει ο κ. Σκαρμούτσος, να δηλώσουν περιοχές μόνιμου διορισμού. Μέχρι και 15 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και παράλληλα το διάστημα αυτό θα βγει και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Μέχρι 25 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Ευελπιστούμε με τις φάσεις αυτές να καλυφθούν τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και στο τέλος Αυγούστου θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ανάγκες έχουμε. Θεωρώ πως η κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς θα καλυφθεί έως και 70%» τόνισε ο κ. Σκαρμούτσος.

Η εικόνα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας βάση των υπαρχόντων τμημάτων στο υπουργείο Παιδείας έχουν δηλωθεί αρκετά κενά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Κατσίφα, εκ των οποίων συνήθως το υπουργείο καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό.


Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Κατσίφας

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Κατσίφας υπάρχουν κενές θέσεις 2 θεολόγων, 60 φιλολόγων, 28 μαθηματικών, 4 χημικών και 25 βιολόγων στα ΓΕΛ.

Στα ΕΠΑΛ υπάρχουν τα εξής κενά: 3 μηχανολόγων, 1 ηλεκτρολόγου, 4 νοσηλευτών, 3ιατρικών επαγγελμάτων, 3 αισθητικής 1 οδοντοτεχνικής, 1 βρεφονηπιοκόμων, 1 γεωπονίας και 4 κομμωτικής.

«Τα κενά αυτά προκύπτουν μετά και από την διαδικασία των μεταθέσεων και των αποσπάσεων από νομό σε νομό, καθώς οι διαδικασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί.

Συνήθως ικανοποιείται καλό ποσοστό αποσπάσεων, κατά κανόνα οι αποσπάσεις είναι ισόποσες, όσοι εκπαιδευτικοί αναχωρούν από το νομό αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών έρχεται. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές λ.χ. να φύγουν 3 και να έρθουν 2 εκεί εντοπίζονται οι διαφορές.

Τώρα αναμένεται να έρθουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αφού τοποθετηθούν θα ζητήσουμε τους αναπληρωτές που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του νομού, πάντα βάσει των υπαρχόντων κενών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Γιώργος Κατσίφας.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα “Συνείδηση”

2 σχόλια:

  1. και συ τι περίμενες. Να στηριξει πραγματικά η Νέα Δημοκραία την δημόσια δωρεαν υγεία και παιδεία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο