Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Κυκλοφόρησε το 16 0 βιβλίο της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων «Αποχαιρετισμός στον Δέντζελ»



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Ντίνος Στυλιανός


Βόνιτσα σωτήριο έτος 1829, Σεπτέμβρης, 15η ημέρα του μήνα.
Ο Βαρόνος Λουί Δέντζελ πεθαίνει, από ελονοσία - βρογχοπνευμονία, από τα τότε δύο χτικιά της Βόνιτσας. Από τα μέσα του Ιουνίου είχε εγκατασταθεί στη Βόνιτσα, ως διοικητής των στρατευμάτων δυτικής Ελλάδας. Ο Δέντζελ είχε ζητήσει να πολιτογραφηθεί Έλληνας αλλά η αίτησή του καθυστέρησε αρκετά να φτάσει στις συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης και να εγκριθεί.....

Η κηδεία του γίνεται στον Άγιο Σπυρίδωνα και ο ενταφιασμός του γίνεται πίσω από τη κόγχη του Ιερού της Καθολικής εκκλησίας της Παναγίας του Ροζάριο, πίσω στην Χώρα, στο παλιό Ενετικό Borgo Serato. Προσήλθαν όλοι οι οπλαρχηγοί της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι νεοβαπτισθέντες «πολιτικοί».

Αυτά είναι τα γνωστά στοιχεία για τον Γάλλο αξιωματικό που μετά την πτώση του Ναπολέοντα εντάχθηκε στην αδελφότητα των Καρμπονάρων, της κοινωνικής ομάδας που είχε ως σύνθημα το τρίπτυχο Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη.

Βρέθηκε στην Ελλάδα το 1828, ένα κρίσιμο έτος για την επανάσταση. Εντάχθηκε στο Ελληνικό στράτευμα και όπως αποδείχθηκε στην πράξη ήταν «ο έμπιστος» του Ιωάννη Καποδίστρια. Ως καρμπονάρος αντιλήφτηκε το διπλωματικό παιγνίδι των ξένων δυνάμεων με την πρόκληση της ανταρσίας στα στρατεύματα της Ναυπάκτου, του Μεσολογγίου, του Μακρυνόρους, της Βόνιτσας και του Ξηρόμερου.

Το διήγημά μας παίρνει όλα τα γνωστά στοιχεία για τον θάνατο του Βαρόνου, και πάνω σε αυτά τοποθετεί πραγματικά πρόσωπα, τα τότε τοπία της Βόνιτσας και σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Χορηγός της έκδοσης: Ντόβα Περσεφόνη

  Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

      Ο Πρόεδρος                                          ο Αντιπρόεδρος



 Φίλιππος Ντόβας                                      Στυλιανός Ντίνος

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα της αγαπημένης μας πατρίδας,αλλά και για όσους περαστικούς άφησαν το στίγμα τους,όπως ο εν λόγω,ευχαριστούμε αγαπημένε μας Στέλιο εσένα και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την προσπάθεια για την "γνωριμία " με την ιστορία μας,ερχόμενη θα ήθελα να αγοράσω το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσες αγαπημένε μου Στέλιο όλες οι ιστορικές αναφορές για την αγαπημένη μας πατρίδα Βόνιτσα και όχι μόνον για τους κατοικούντες εκεί προγόνους μας,αλλά και τις προσωπικότητες που πέρασαν από εκει.Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φαίνεται η ιστορία του Δένζελ και ως εκ τούτου ενδιαφέρομαι και για το βιβλίο,ερχόμενοι εκεί θα ήθελα εννοείται να το αγοράσω ,παρεπιπτόντως συγχαρητήρια σε σένα και όλους τους συμμετέχοντες πατριώτες μας σε αυτήν την προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
    Ενημέρωση για την διάθεση του βιβλίου.
    Η Αμφικτιονία δεν έχει τιμή πώλησης για τα βιβλία της. Τα διαθέτει στους αναγνώστες. Βέβαια αν κάποιος αναγνώστης θέλει να συμμετάσχει στην έκδοση των νέων βιβλίων της Αμφικτιονίας (επίκειται η έκδοση του 4ου τόμου Ιστορικά Κείμενα Βόνιτσας) , μας ενημερώνει για την προσφορά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο