Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα παρουσιάσει το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων».....
Η παράσταση στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου.
Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Πάλαιρο στην Πλατεία Δημοπούλου (δεξιά όπως φεύγουμε από την κεντρική πλατεία Παλαίρου με κατεύθυνση προς το κέντρο της Παλαίρου) την Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 21.00 με είσοδο δωρεάν (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ)
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Σρέπκος
Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Πρωταγωνιστούν:
Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση
Η παράσταση:
Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου Μήλιου που έζησε την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν όλη την ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο.
Επί σκηνής βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, παιδιά να συμμετέχουν στις μάχες με πετροπόλεμο, γυναίκες να βοηθούν την νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό.
Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και σε θάλασσα, οι πολιορκημένοι λυγίζουν από το
καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία, αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την Ένδοξη Έξοδό τους
Αυτή η Έξοδος, που άλλη τέτοια δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία και είναι από μόνη της «λογοτεχνία» της Ελληνικής Επανάστασης και της Παγκόσμιας Ιστορίας, φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού .
Οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου.
Επί σκηνής βλέπουμε πως ο ένας εμψυχώνει τον άλλον, πως αψηφούν τις κακουχίες, πως νικούν τον τρόμο και τον φόβο, πως «Δεν κλαίνε για το σκοτωμό, που θε να σκοτωθούνε, μόν΄ κλαίνε για το σκλαβωμό, που θε να σκλαβωθούνε» και τέλος πως αψηφούν και την ύστατη στιγμή, παρά την δεινή τους κατάσταση, το προσκύνημα στον Σουλτάνο.
Ορμούν με αυτοθυσία άντρες, γυναίκες και παιδιά στο εχθρό και η ανδρεία τους συγκλονίζει όλη την υφήλιο. «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», όπως μας λέει ο Εθνικός μας ποιητής.
Η παράσταση, «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων», είναι μια παράσταση επικού θεάτρου. Επειδή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, η δραματική επεξεργασία και η σκηνοθεσία του έργου στοχεύουν σε μια διαυγή αναπαράσταση των γεγονότων, με μια πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή των ηθοποιών. Στο έργο υπάρχουν χαρακτήρες που, όπως και στα πραγματικά γεγονότα, ο κάθε άνθρωπος, έτσι και ο κάθε χαρακτήρας, δοκιμάζεται διαφορετικά από την σκληρή πραγματικότητα αλλά όλοι στο τέλος καταλήγουν στην πιο γενναία πράξη.
Η παράσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» είναι μια παράσταση –πρόταση επικού θεάτρου από το Άρμα Θέσπιδος – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που επιθυμεί να συνταιριάξει τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίου με την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, να ψυχαγωγήσει τον θεατή κάνοντάς τον μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο της σκληρότητα του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό.
Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον covid 19 .Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο στο χώρο της παράστασης και κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης.
ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο