Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Αστακός: Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς! -Ανέκαθεν ήταν το σημείο αναφοράς για την επαρχία Ξηρομέρου.


      Ο Αστακός είναι ένας ήσυχος αλλά ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμος προορισμός της Αιτωλοακαρνανίας. Μία μικρή πόλη χτισμένη σε ένα μέρος που αποτελεί φυσικό λιμάνι, με τις γειτονικές παραλίες να προσελκύουν τόσο κότερα όσο και παραθεριστές.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Αττικής "η Φλόγα" αναφέρει, Ο Αστακός ανέκαθεν ήταν το σημείο αναφοράς για την επαρχία Ξηρομέρου. Παραμένει ένα όμορφο μέρος, με το φυσικό του λιμάνι και τις γειτονικές παραλίες να προσελκύουν κότερα /γιοτ και παραθεριστές.



 Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
 
    Ο Αστακός είναι μια πόλη στη δυτική ακτή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά Αστακό.
       Κτισμένος γραφικά, συνδυάζει στην ευρύτερη περιοχή του και τα τρία στοιχειά: βουνό, θάλασσα και πεδιάδα. Η βουνήσια ομορφιά με την πλούσια βιοποικιλότητα, τα εναλλασσόμενα οικοσυστήματα από βορρά προς νότο, σε συνδυασμό με την ιονιοπελαγίτικη γοητεία, αποτελούν για τον επισκέπτη μια δελεαστική πρόταση, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων και αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα.
     Πρόκειαι για μια πόλη με ιστορία, ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ζωντάνια, που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί για τα ιστορικά της μνημεία, τα αξιοθέατά της, αλλά και για τις όμορφες παραλίες της.
       Ερχόμενος από το Λεσίνι ο επισκέπτης, θα αντικρύσει μία γραφική κωμόπολη στην οποία ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου και στην αριστερή άκρη το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μέσα σε ένα πευκόφυτο δασάκι. Επιπλέον, οι όμορφες αυλόπορτες των αρχοντικών, τα μαντεμένια σκαλιστά μπαλκόνια και τα γραφικά διώροφα στο λιμάνι, δημιουργούν μια εικόνα σαν πίνακα ζωγραφικής.
      Στο βάθος του Κόλπου, ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο δίνουν το δικό τους χρώμα, σαν ξεχωριστή πινελιά πλάι στα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια της παραλίας, ενώ βορειοανατολικά διακρίνονται τα απομεινάρια του Μεσαιωνικού οχυρού.

    Στους πρόποδες του λόφου, κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά σε απόκρημνο και απροσπέλαστο σημείο, όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.
       Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη του Αστακού, στα Β-ΒΑ της σημερινής πόλης, στην κορυφή του λόφου «Κάστρο», όπου υπάρχουν τα ερείπια και τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, η οποία έφερε το ίδιο όνομα. Σε απόσταση 200 μέτρων στα δυτικά της πύλης οχύρωσης, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Καραού Διός.
      Στην περιοχή του Αστακού υπάρχουν πεντακάθαρες και γαλανές παραλίες και απόμεροι κολπίσκοι για να απολαύσετε το μπάνιο σας (π.χ. παραλία Βελά και Σκάλα), αλλά και τα νησάκια των Εχινάδων, όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.)
      Στην πόλη του Αστακού θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρέας τοπικών παραγωγών. Φυσικά δε λείπει η έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ από το λιμάνι του αναχωρούν καθημερινά πλοία για την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. 

 Το βελανιδοδάσος
     Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο απέραντο βελανιδοδάσος, μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού από το δάσος αυτό.
    Το τεράστιο βελανιδοδάσος είναι έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα. Εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς βιοτόπους του Αμβρακικού, του Δέλτα του Αχελώου κ.ά. Το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης, ενώ τα βελανίδια χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία και στη βαφική.






Με αποσπάσματα άρθρο από PatrasEvents.gr

Φωτογραφίες βελανιδοδάσους,  Τάσος Καραΐσκος

5 σχόλια:

  1. Μπράβο φίλε μου πολύ κατατοπιστικός πολύ σωστά γράφεις για την Ναυμαχία των Εχινάδων νήσων (Ναυπάκτου) , εδώ έγινε η ναυμαχία , όχι στο Ρίο Αντίρριο, τι Ναυμαχία να γίνει εκεί εδώ ήρθαν οι Τούρκικες φρεγάτες κ τίς βούλιαξαν τα μικρά Ελληνικά πλοιάρια (τα λεγόμενα λαμόγια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σέ κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Αστακού εκεί που είναι τα 22 ακατοίκητα νησάκια οι Εχινάδες (όλα Ιδιόκτητα) υπάρχουν ναυάγια στο βυθό της θάλασσας, από τίς Βουλιαγμένες Τουρκικές φρεγάτες, όπως τα ομολογούν οι ψαράδες τού ΑΣΤΑΚΟΎ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ. Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΤ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΆΖΕΙ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ . ΤΟ ΔΕ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΑΡΞΕΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΘ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ Ή ΞΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΙΓΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΕΣΕΝΑ...ΟΤΙ ΖΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ,ΤΟ ΌΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ? ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΛΥΘΕΙ?.ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ.

      Διαγραφή
  4. Ο Αστακος σημειο αναφορας της επαρχιας,τουλαχιστον μη λετε ψεματα,ανοιξτε κανα βιβλιο,ρωτηστε κανα παλιο αν δε ξερετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο