Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

25 Μαΐου του 1860 o Άγγλος περιηγητής John Murray στη Κεκροπούλα – Ζαβέρδα.


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




25 Μαΐου του 1860
Ο Άγγλος περιηγητής   John Murray

στη Κεκροπούλα – Ζαβέρδα.


Μετάφραση αγγλικού κειμένου
 από τον  Φώτιο Ντίνο

      Ο John Murray το πρωί (11,30 πμ) της 25ης Μαίου 1860 βρίσκονταν στην διαδρομή Παλιοχαλιάς -  Χωριό Πλαγία – Κεκροπούλα. Ας δούμε τι μας περιγράφει:

«…Μετά από δύο ώρες περνάμε μέσα στο δάσος και γρήγορα βλέπουμε τα ερείπια της Κεκροπούλας τα οποία βρίσκονται στη κορυφή ενός απόκρημνου και πέτρινου λόφου στη βόρεια πλευρά και κοιτώντας προς την πεδιάδα της Ζαβέρδας. Αυτά τα ερείπια προσδιορίζουν την θέση της πόλης της αρχαίας Παλαίρου. Η πόλη ήταν κτισμένη γύρω από την κορυφή των δύο λόφων. Στο κέντρο είναι μια πεδιάδα σχηματίζοντας ένα φυσικό αμφιθέατρο. Τα τείχη είναι κτισμένα από τετράγωνες πέτρες και ορισμένα μέρη τους είναι κυκλώπεια τείχη.
Ολόκληρο αυτό το σύνολο  των τειχών υπάρχει αλλά είναι πιο καλά στα δυτικά και στα βορειοδυτικά από ότι στις άλλες πλευρές.

Στο εσωτερικό του δεξιού τείχους υπάρχει μία σκάλα οδηγώντας στους προμαχώνες τέλεια διατηρημένη σκάλα. Το ύψος του τείχους σε αυτό το σημείο είναι 39 πόδια. Στο βορειοδυτικό μέρος της πόλης υπάρχει μία αψίδα  εισόδου, που είναι φτιαγμένη από πέτρες τόσο καλά προσεγμένες στο κόψιμό τους που να σφηνώνει η μία με την άλλη χωρίς να υπάρχει ανάγκη συνδετικού υλικού.
Από εδώ υπάρχει μια πολύ ωραία  θέα του κόλπου. Κάτω στην πεδιάδα βρίσκεται η λίμνη Μυρτούντιο. Μέσα στη πόλη βλέποντας στα βόρεια υπάρχουν τα θεμέλια ενός κτιρίου φτιαγμένου με μεγάλες τετράγωνες πέτρες. Βλέποντας νοτιοδυτικά υπάρχει μια τετράγωνη πόλη με ένα πύργο στην ανατολική πλευρά.
Στη κοιλάδα κάτω από την πόλη υπάρχουν πολλοί τάφοι , κυρίως σχηματισμένοι από 4 τετράγωνες πλάκες. Αλλά παρατήρησα μεταξύ τους κάποιες μεγάλες στάμνες – πιθάρια παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν από τον Κάλβερτ στην πεδιάδα της Τροίας.
Οι τάφοι ήταν ανοιγμένοι, οι πλάκες σπασμένες , αφού χρειάστηκαν για το καμπαναριό της εκκλησίας της Ζαβέρδας.
 Τώρα λοιπόν περάσαμε από την πεδιάδα της Ζαβέρτας ανάμεσα σε χωράφια με καλαμπόκι αναμεμειγμένα από βούρλα και βελανιδιές.  Είχαμε μια ωραία θέα της μπλέ  θάλασσας και των μπλέ λόφων της Σάντα Μαύρας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Το χωριό Ζαβέρδα είναι όμορφα τοποθετημένο σε μια μικρή ρεματιά. Πίσω από το χωριό υψώνεται ένα όμορφο πετρώδες βουνό το οποίο λέγεται Λιβιτοβα. Η Ζαβέρδα έχει 1200 κατοίκους. Το κυριότερο εμπόριο είναι η εξαγωγή βοοειδών για την χρήση τους (τροφή)  από τις φρουρές των ιονίων νήσων . ….».-

Ο John Murray είχε την συνήθεια σε κάθε αρχαιολογικό μνημείο μέρος που επισκέπτονταν να πραγματοποιεί μετρήσεις  και γραφική απεικόνιση.
Για την Κεκροπούλα μας άφησε «διαθήκη» δύο γραφικές απεικονίσεις συνοδευόμενες από ακριβείς μετρήσεις.


 
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σημείωση: Θα ακολουθήσουν και άλλα αποσπάσματα της περιήγησης του John Murray στην διαδρομή που είχε από Καρβασαρά – Λουτράκι – Βόνιτσα – Αγιος Πέτρος, Ανακτόριο – Ακτιο – Πρέβεζα – Αμαξική Λευκάδας – Παλιοχαλιάς – Πλαγιά – Κεκροπούλα – Ζαβέρδα – Μύτικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο