Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Οδοιπορικό στις αρχαιότητες του Δήμου Ξηρομέρου - Απαραίτητη η δημιουργία ενός μουσείου [ΦΩΤΟ]




          Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αστακιωτών μέσα από την περιήγηση του, στις αρχαιότητες του Δήμου Ξηρομέρου ξεδιπλώνει και με εικόνες την ιστορία του τόπου μας και παράλληλα προτείνει την δημιουργία μουσείου το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων αρχαίων ευρημάτων και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη περιοχή όσο και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας....

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μπόνης


ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
         Μπορεί αρκετοί πολίτες που θα το διαβάσουν, να απορήσουν για την ανάρτηση, αλλά θεωρώ ότι έλαχιστοι είναι γνώστες για το πλούτο των αρχαιοτήτων που φιλοξενεί είτε υπαίθρια είτε κάτω από την επιφάνεια  η γη που διασχίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.
             Οι αρχαιολογικοί θησαυροί ίσως να καθιστούν τον Δήμο μας σαν έναν από τους ελάχιστους (δήμους) που φιλοξενούν εκατοντάδες ευρύματα εποχών 4ου και 5ου αιώνα. Πολλά από αυτά τα  μοναδικά μνημεία, βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ορατή από όλους και από παντού (π.χ Αστακός, Χρυσοβίτσα, Αρχοντοχώρι) αλλά και σε σημεία η περιοχές που έχουν σκεπαστεί από τα πάσης φύσεως ξερόχορτα..............



            Εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες γνωρίζουν ότι μέρος αυτών των μνημείων έχουν γίνει λάφυρο αρχαιοκαπήλων, οι οποίοι εκμεταλευόμενοι την παντελή έλλειψη στοιχειώδους φύλαξης αλλά και προσωπικού (πλήν ενός αρχαιοφύλακα από τον Αστακό) παράλληλα με την μη σύλληψη και τιμωρία, επιδίδονται σε πολυήμερες ανασκαφές  με σκοπό και στόχο την εξόρυξη  των πολύτιμων υλικών που θα φέρουν στην επιφάνεια. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι περισσότεροι «όλες οι περιοχές είναι αρχαιολογικοί χώροι». 
      Κατά καιρούς ακούγονται απίστευτοι θρύλοι π.χ. για το πόσα αρχαία βρίσκονται στο βυθό των Εχινάδων λόγω της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ή στα ανοιχτά του Ακτίου λόγω της άλλη κοσμοϊστορικής ναυμαχίας που έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια εκεί.

         Επίσης οι πολίτες ξέρουν ότι για τις αρχαιότητες ολόκληρου του Ξηρομέρου υπάρχουν διαθέσιμοι 2 φύλακες και το καλοκαίρι ένας! Η αρχαιοκαπηλία στα μέρη μας δεν εξέπληξε κανέναν (ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΚΠΛΗΣΕΙ) και ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΙΤΕ ΜΟΝΟ  ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ (για τυχόν συγγενικά τους πρόσωπα).

         Πριν λίγα χρόνια (2017) έγινε μια ημερίδα (ενδιαφέρουσα ξεκίνησε, αλλά καμία εξέλιξη δεν δρομολογήθηκε) με θέμα: «Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου» που συνδιοργάνωσαν το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
       Παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και αρκετού κόσμου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αρχαιολογικά μνημεία που στέκουν επιβλητικά μάρτυρες άλλων εποχών, σε κάθε σημείο του τόπου μας, ένας τόπος με πλούσια ιστορική πορεία. Την ημερίδα συντόνισε ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε) και οι εισηγητές μίλησαν για τους τομείς που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου.
            Έκτοτε καμία ενημέρωση καμία αντίδραση καμία εξέλιξη.

         Εαν εξαίρεσουμε τις μικρές αλλά αξιοπρόσεκτες και ενδιαφέρουσες προσπάθειες των δύο τελευταίων χρόνων του Βασίλη Μουρκούση (Δήμος Ξηρομέρου) (μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη ο καθαρισμός της περιοχής του Αστακού εδώ και καιρό) πέραν αυτού δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο.

           Πριν λίγα 24ωρα πραγματοποίησα εθελοντικά ένα tour στις διάφορες αρχαιολογικές περιοχές του Δήμου μας ξεκινώντας από Χρυσοβίτσα και κατέληξα στον Μύτικα. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσα είναι ανεκτίμητο αφ ενός με, αφ ετέρου είναι  ένα ερέθισμα για την νέα δημοτική αρχή να ξεκινήσει μια εκστρατεία ανασκαφής, καθαρισμού και ένδειξης όλων των αρχαιολοιγικών χώρων.

        ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ όπου ντόπιοι αλλά και εκδρομείς να προγραμματίζουν εξορμήσεις η εκδρομές στις συγκεκριμένες περιοχές. Δεσμεύομαι σαν Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών να φέρω το θέμα στο πρώτο Δ.Σ του Συλλόγου τον Σεπτέμβρη για να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία (θεωρώ επικουρικά με τον Δήμο Ξηρομέρου) για τις πρώτες προσπάθειες η ενέργειες προς τους υπεύθυνους για να αναδείξουμε αυτόν το πλούτο.

        Παράλληλα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες εκείνες που απαιτούνται για την δημιουργία ενός μουσείου.
       Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, τίποτε δύσκολο, τίποτε ανέφικτο.

ΥΓ: Όπως θα παρατηρήσετε απουσιάζουν τα κάστρα του Αστακού - Σε αυτό το κομμάτι θα γίνει ειδικό αφιέρωμα.






3 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο Χρήστο.Μπραβο για την προβολή καί την προσπάθεια αλλά συνέχισε τό.και πάλι μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστάρα μακάρι να τα πετύχεις με την νέα δημοτική αρχή!!! Νερό , καθαριότητα , Μουσείο, δρόμους , νέα προτεινόμενα έργα που εγγυήθηκε η νέα δημοτική αρχή!!!! Ξέρεις καλέ μου φίλε τι ακούγετε ;;; ότι δεν θέλει κανένας ευθύνες... όλοι προτιμούν μόνο εξουσία χωρίς ευθύνες... κοντός ψαλμός αλληλούια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο