Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ηχηρές απαντήσεις στο δήμαρχο Λονδίνου ζητά ο Ν. Καραπάνος

Ο γραμματέας της ΕΚΟ Εμπόρων της ΝΔ, Νίκος Καραπάνος σχολιάζοντας, δηλώσεις του δημάρχου Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τονίζει:
«Ως Έλληνας πολίτης  αισθάνομαι αηδιασμένος από τους επικριτικούς χαρακτηρισμούς του δημάρχου του Λονδίνου για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα μας καθώς και για την προτροπή του, στους εταίρους μας, να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Πρόκειται, για αναφορές που προσβάλουν βάναυσα την κάθε ελληνίδα και τον κάθε έλληνα και οι οποίες γίνονται, σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα...


   Θα πρέπει άμεσα, η ελληνική διπλωματία αλλά και το ισχυρό ελληνικό εφοπλιστικό λόμπυ να δώσουν ηχηρή απάντηση στο δήμαρχο του Λονδίνου, γι’ αυτές τις απαράδεκτές αναφορές του. Άλλωστε πρόγονοί του, ήταν αυτοί που έκλεψαν τους θησαυρούς της Ελλάδας και αναφέρομαι στα Ελγίνεια… ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφτεί το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι εκτός ευρώ…»
    Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Λονδίνου σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph χαρακτηρίζει τους Έλληνες «απερίσκεπτους» και προτείνει την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.
............................................................

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Λονδίνου δήλωσε τα εξής:

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

«Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

Την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη... δείχνει στην Ελλάδα ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως η χώρα μας πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει,ώστε να διαγραφούν πολλά από τα χρέη της, ενώ η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια δεύτερη ελληνική διάσωση.
      Με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο επιφανής πολιτικός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καλεί ταυτόχρονα τον συμπατριώτη του υπουργό επί των Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις για την "ελληνική διάσωση", να μην εμπλακεί στο δεύτερο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

    "Οσο το συντομότερο η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο για όλες τις χώρες που βρίσκονται μέσα σε αυτή", τονίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι "αν πριν από μερικά χρονια μας έλεγαν ότι μια χώρα θα αποχωρούσε από το ευρώ, θα μας φαινόταν παρανοϊκό, αλλά πλέον κάτι τέτοιο φαντάζει πιθανό. Η Ελλάδα θα πρέπει στο μελλον να διαμορφώσει μια νέα οικονομική ταυτότητα με βάση το παλιό της νόμισμα, τη δραχμή".

    Η Βρετανία, ως μη μέλος της ευρωζώνης, συμμετείχε στο πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας μας μόνον βάσει των υποχρεώσεών της ως μέλος του ΔΝΤ.

    Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον, επιχειρηματολογεί την άποψή του, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συγκροτήσει καλύτερα "μια νέα οικονομική ταυτότητα με μια νέα δραχμή", ενώ προσθέτει:

    "Το ευρώ έχει επιδεινώσει την χρηματοπιστωτική κρίση ενθαρρύνοντας ορισμένες χώρες να συμπεριφέρονται το ίδιο ανεύθυνα όσο και οι τράπεζες. Υποτίθεται ότι έχουμε εμπλακεί σε αυτό το σύστημα διάσωσης [της Ελλάδας] για να προστατεύσουμε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Ομως, όσο παραμένει ο φόβος μιας χρεοκοπίας, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη δεν θα επανέλθει σε ολόκληρη την Ευρώπη".
      Ο Τζόνσον, καταλήγει: "Η Βρετανία δεν θέλει να συμμετέχει στην οικονομική σωτηρία της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό προτείνει μια λύση: η Ελλάδα να κηρύξει χρεοκοπία, ώστε να σβηστούν πολλά από τα χρέη της".
      Μια μέρα πριν την δημοσίευση του άρθρου του Τζόνσον, ο υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, πέραν αυτής που της επιβάλλει η ιδιότητά της ως μέλος του ΔΝΤ, καθώς το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους είναι πρόβλημα της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν μετέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο