Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άγιος Βάρβαρος στην Τρύφου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Κοσμά


Με λαμπρότητα, με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών και με την παρουσία του Μητροπολίτη κ. Κοσμά, η Τρύφου αλλά και το Ξηρόμερο γιόρτασε τη μνήμη του Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του εν Τρύφω Ξηρομέρου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ασκήσαντος.
  Στον Ιερό Ναό του Οσίου Βαρβάρου, το απόγευμα της Τετάρτης τελέσθηκε η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Ανήμερα της εορτής του Αγίου...
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
...(Πέμπτη 23 Ιουνίου), τελέσθηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, παρουσία του Ιερού κλήρου και πλήθος κόσμου. Με φόντο τη μικρή εκκλησία που ασκήτεψε ο Άγιος, οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα του και αντάλλαξαν ευχές.
   Το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας εκπροσώπησε ο δήμαρχος Νίκος Σολδάτος και παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Τζαβαλάς και Παναγιώτης Κομποτιάτης, ο πρόεδρος της Κατούνας Κώστας Κασούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.

    Στο κήρυγμά  του ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν τον Άγιο Βάρβαρο παίρνοντας αποφάσεις σωτήριες για τη ζωή τους. Αυτές αφορούν τον τελικό σκοπό της ύπαρξής μας, που είναι να φτάσει στον παράδεισο. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα όταν ο άνθρωπος βαδίσει την στενή οδό, όπως έκανε και ο Άγιος Βάρβαρος. Αυτός είναι ο δρόμος της υπακοής στο θέλημα του Θεού και ο δρόμος του πνευματικού μας αγώνα.
   Αυτός ο δρόμος έχει δυσκολίες, προκλήσεις, εμπόδια, που βάζει στην πορεία του ανθρώπου ο διάβολος, αλλά και ο παλαιός άνθρωπος, όπως μας αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του. 
   Καλούμαστε, λοιπόν, να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια παλεύοντας με τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας και τον εγωισμό μας. Σε αυτό τον αγώνα μάς καλεί η Εκκλησία και μας βοηθάει με τη νηστεία, την εγκράτεια, τον εκκλησιασμό, τη συμμετοχή μας στα μυστήριά της. Έτσι οι ανθρώπινες αισθήσεις λειτουργούν με τον φυσικό τους τρόπο κι όχι παρά φύσιν. 
   Κι ο Άγιος Βάρβαρος αυτό τον αγώνα ακολούθησε κι έτσι «ενέκρωσε το σώμα και εφτέρωσε την ψυχήν». Έτσι ο Άγιος Βάρβαρος πέρασε τη στενή οδό και έφτασε να αξιωθεί τη βασιλεία των Ουρανών. Τέλος ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε να μπορέσουμε όλοι να βαδίσουμε αυτή τη στενή οδό και να φτάσουμε να αξιωθούμε τον παράδεισο.
     Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μία μικρή λιτανεία μέχρι τον τάφο του Αγίου στο πίσω μέρος του ναού για να ολοκληρωθεί η πανήγυρις με την τέλεση της αρτοκλασίας.                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο