Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ανισότητα στην καταβολή των ενισχύσεων στους Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγούς του μέτρου 144

                                                  

Της Ευθυμίας Καραπάνου-Κολοβού


Διαβάσαμε σε ανακοινώσεις, ότι επιτέλους οι Καπνοπαραγωγοί της Αιτωλνίας, θα πληρωθούν μέχρι αρχές Ιουλίου τις ενισχύσεις του μέτρου 144. Πότε έλεγαν τον Μάιο πότε τον Ιούνιο, κάποια στιγμή όμως θα πλήρωναν, θέλανε δεν θέλανε. Επερωτήσεις έκαναν βουλευτές από πολλούς νομούς. Όλα φαινομενικά καλά θα έλεγε κάποιος, αλλά όμως...


   ...αλλού είναι το ζήτημα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του Υπουργείου.

    Η πρώτη πληρωμή ενίσχυσης, βλέπουμε ότι αφορούσε 12456 από τους 41.460 δικαιούχους. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα και επιλέχθηκαν ΛΕΝΕ.. με τυχαία σειρά. Το συνολικό ποσό της πρώτης δόσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των ανωτέρω ανέρχονταν στα 28,1 εκ €.

   Από τους παραπάνω 12456 δικαιούχους, οι Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγοί που πήραν ενίσχυση τον Απρίλη, ήταν 1263 και πήραν 2,7 εκ ευρώ. Φώναζαν οι αγρότες μας στα χωριά του Ξηρομέρου για ακατανόητη αντιμετώπιση σε σχέση με άλλους αγρότες από άλλους νομούς, που ίσως ΕΊΧΑΝ  τύχη !!!!. 

  Αυτοί έκαναν ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ. Εμείς ψήσαμε κοτόπουλο σούβλας αντί αρνί. Με τα στοιχεία που αναλύω, βλέπουμε ότι είχαν δίκιο που φώναζαν για ανισοκατανομή. Υπήρχαν διάφορα χωριά πχ του Ξηρομέρου που δεν …έτυχε!!! σε κανέναν σχεδόν η ενίσχυση τον Απρίλη ή την πήραν πολλοί λίγοι;
   Πως τελικά έγινε η επιλογή των πρώτων δικαιούχων; Μα τέτοια γκαντεμιά αδερφέ μου;

 Αν κάνουμε αναγωγή στα στοιχεία θα δούμε:
   α. Οι ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ λένε... ΤΥΧΑΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΤΑΝ 1263. Το 10% ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. (Απόδειξη. Από τους 12456 το 10% = 1245, δηλαδή το ίδιο περίπου με τους 1263 που πήραν ενίσχυση)

   β. Παρακάτω θα δούμε για τους Καπνοπαραγωγούς της Αιτωλνίας που είναι και οι περισσότεροι αναλογικά με τους άλλους νομούς στην Ελλάδα και όχι το 10%, ότι αδικήθηκαν όπως φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία.
    Στις Αρχές Ιουλίου λοιπόν θα δοθούν οι ενισχύσεις στους υπόλοιπους 29004 σε όλη την Ελλάδα από τους οποίους οι 7059!!! είναι Αιτωλοακαρνάνες. Δηλαδή ένας (1) στους τέσσερις (4).

   γ. Αποδεικνύεται επομένως ότι ήταν πολύ "άτυχοι" και "γκαντέμηδες"  οι Καπνοπαραγωγοί της Αιτωλνίας στην αρχική με "τυχαία σειρά" κατανομή του Απριλίου και έπιασαν ποσοστό 1 αιτωλοακαρνάνας προς 10 λοιπούς. Και σήμερα που τελειώνουν τα βάσανα βλέπουν ότι αυτοί έμειναν τελευταίοι στην πληρωμή. Τι έχετε να πείτε; 
    Γιατί έμειναν στο τέλος για να πληρωθούν οι περισσότεροι αιτωλοακαρνανες, ενώ από άλλους νομούς πήρανε τις ενισχύσεις πιο γρήγορα; Γιατί η Πιερία ή η Ξάνθη ή το Κιλκίς μοίρασαν πιο πριν τις ενισχύσεις; Δεν το λέω εγώ. Τα στοιχεία  το λένε!!!!!! Μας έφαγαν στη στροφή φαίνεται,οι άλλοι νομοί.

 Ένα δεύτερο προς συζήτηση θέμα που απασχόλησε τους καπνοπαραγωγούς μας, είναι η απορία μου, αν  η ενίσχυση των Αγροτών κατέληξε  στα χέρια τους μειωμένη  από 35 Ευρώ μέχρι 100 ευρώ ή  και παραπάνω απ ότι ακούγεται!!, ανάλογα με τις παρακρατήσεις για τη… βοήθεια σύνταξης της αίτησης!!! από τις διάφορες Ενώσεις Συνεταιρισμών  της Χώρας.  
   Στην Ξάνθη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάνταζη εξέδωσε στις 9 Φεβ 2011 δελτίο Τύπου - καταγγελία προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ Σκανδαλίδη, λέγοντας ότι παρά το ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να διευκολύνουν τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144, οι Ενώσεις ζήτησαν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες. Μάλιστα ανέφερε ότι το αντίτιμο είναι 35 ευρώ για όλους τους καπνοκαλλιεργητές, ενώ στον Ροδόπης 5 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι ενεργοί καπνοκαλλιεργητές και 50 ευρώ οι μη ενεργοί. Προέβει σε σκληρή επίθεση στην Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και προσωπικά στον Πρόεδρο κ.Χατζηελευθεριάδη, μιλώντας για «χαράτσι» στους καπνοπαραγωγούς. Βλέπε παρακάτω ιστοσελίδα. (http://maxitisthrakis.blogspot.com/2011/02/blog-post_360.html
    
   Στο δελτίο Τύπου προς τον Υπουργό μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής αναφέρει….. «Ωστόσο, μεγάλη υπήρξε η έκπληξη των καπνοπαραγωγών, όταν πληροφορήθηκαν ότι θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για την συμπλήρωση των αιτήσεων που θα υποβληθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρά το ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να διευκολύνουν τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144, οι Ενώσεις ζητούν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες.
    Επειδή οι καπνοκαλλιεργητές όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και σε άλλους Νομούς της Ελλάδας καλούνται να πληρώσουν για να βοηθηθούν και μάλιστα από τις ίδιες τις Ενώσεις τους, επειδή η πρακτική αυτή μετατρέπεται ουσιαστικά σε εκβιασμό, από την στιγμή που οι αγρότες είναι στην πλειοψηφία τους ψηφιακά αναλφάβητοι, επειδή οι Ενώσεις διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να βοηθήσουν τους καπνοπαραγωγούς, επειδή οι Ενώσεις παρακρατούν ποσοστό από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών, επειδή το Υπουργείο δεν θα πρέπει να ανέχεται πλέον τέτοιες πρακτικές, σας αναφέρω και αναμένω τις ενέργειές σας».


    Για αντίστοιχες δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης, έχει κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Κ. Σκανδαλίδης  στη Βουλή λέγοντας: Να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των...... αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη Βουλή με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης . Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα. Βλέπε δηλώσεις στην ιστοσελίδα    (http://www.agrolaiki.gr/agrotika/skandalidis-min-plironete-gia-tis-diloseis.html?option=com_content&catid=64&id=136537)

    Το πιο περίεργο είναι ότι οι ΕΑΣ παίρνουν χρήματα από τους αγρότες που είναι μέλη τους, που τις έχουν δημιουργήσει, για να συντάξουν μια αίτηση. Μια διαδικασία που έπρεπε να είναι υποχρέωση εξυπηρέτησης των ΕΑΣ στα μέλη τους. Αυτό βέβαια, αν οι Ενώσεις λειτουργούσαν σωστά και είχαν έσοδα και κέρδη από την επιχειρηματική τους δράση. Βλέπε ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124377). 

    Επίσης για τους Αιτωλοακαρνάνες καπνοπαραγωγούς, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Δημήτρης Αρβανίτης, περίπτωση Καπνοπαραγωγού που η ΕΑΣ Μεσολογγίου του ζήτησε 110 ευρώ για την Αίτηση Ενίσχυσης του 144. (http://arvanitisdimi.blogspot.com/2011/02/blog-post_20.html).

  Τελειώνοντας κάνω ξανά μία απλοϊκή σκέψη: Ξέρουμε πλέον, ότι οι Αιτωλοακαρνανες καπνοπαραγωγοί που εγκρίθηκε η αίτησή τους είναι (1263 + 7059 =8.322). Αν έδωσαν κάποιοι 35 ευρώ και κάποιοι άλλοι 100 ή και παραπάνω μέχρι 200 ευρώ, όπως ακούω και πολλαπλασιάσουμε, τότε βλέπουμε ότι φαίνεται ότι μπορεί να εισέρευσαν στα ταμεία των  Ενώσεων στο νομό μας, από το υστέρημα των άνεργων κατά κόρον πλέον καπνοπαραγωγών, ( 8322 Χ 35)= 291.270,00 ευρώ  μέχρι (8322 Χ 100 =) 832.200,00 ευρώ;

     Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω νούμερα, είτε παρακάτω είτε και παραπάνω μπορεί να είναι το πραγματικό ζεστό χρήμα από τους καπνοπαραγωγούς υπέρ των Ενώσεων του Νομού για μία αίτηση; Είναι δυνατόν;  Αν μας δώσουν απαντήσεις οι Ε. Συνεταιρισμών θα γνωρίζουμε επακριβώς.
Δεν έχω να πω τίποτα άλλο…….

Θεσσαλονίκη 25 Ιουν 2011
Ευθυμία Καραπάνου Κολοβού
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο