Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣΜήνυμα με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και του Παγκόσμιου Έτους Δασών απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας την υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε τα δάση και να αποφεύγουμε συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε δασικές πυρκαγιές...
  
Στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης αναφέρει: 
«Φίλες και φίλοι,
Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα δάση. Το δάσος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, δένδρων, θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και αμφιβίων, ενισχύει τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, ρυθμίζει το κλίμα, εμπλουτίζει τους υπόγειους υδροφορείς με νερό, προστατεύει το έδαφος, προσφέρει υλικά (π.χ. ξύλο) και αναψυχή. 
 Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής (αύξηση των κυμάτων καύσωνα, μειωμένες βροχοπτώσεις κ.λπ.), της υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιάς στα μεσογειακά δάση και του κατακερματισμένου συστήματος διαχείρισης των δασών έχουν κάνει τις ελληνικές δασικές πυρκαγιές πιο συχνές και πιο έντονες τα τελευταία χρόνια. 
   Οι αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν πάντοτε τις πυρκαγιές είναι πολλές. Υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας, ζημιώνεται η οικονομία και καταστρέφεται το τοπίο. Όλες αυτές τις επιπτώσεις τις βλέπουμε καθημερινά στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που επλήγη καίρια από τις δασικές πυρκαγιές, με τις πληγές να μένουν ακόμα εν  πολλοίς ανεπούλωτες.
     Η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση/αναγγελία και την άμεση επέμβαση για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς.   
   Από τα τρία αυτά επίπεδα το σημαντικότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο δαπανηρό είναι η πρόληψη. Και με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (π.χ. πτώση κεραυνού) είναι σχετικά μικρή, επιβάλλεται η μείωση των αιτιών που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες, ώστε να καταστεί το έργο της προστασίας πιο αποτελεσματικό.
    Στο επίπεδο αυτό σημαντικός είναι ο ρόλος του κάθε πολίτη, που θα πρέπει: να αποφεύγει συμπεριφορές και πρακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές για κάθε περιστατικό που υποπίπτει στην αντίληψή του, και να ακολουθεί τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων υπηρεσιών.  
    Όμως, εάν παρ’ όλες τις προσπάθειες πρόληψης και άμεσης παρέμβασης η πυρκαγιά πάρει διαστάσεις, τότε αρχίζει το πλέον δύσκολο, σύνθετο και πολυδάπανο έργο της δασοπυρόσβεσης. Και το δυσκολότερο μέρος της επιχείρησης αυτής είναι ο συντονισμός.
         Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, καθίσταται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, η καθολική συνεργασία και ο συντονισμός για την επίτευξη του κοινού στόχου της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρειά μας.
     Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ουσιαστική προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Ιουνίου 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011, εκπόνησε Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη συνεργασία και στον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο, ο σημαντικότερος παράγοντας παραμένει η πρόληψη και η ορθή συμπεριφορά του κάθε πολίτη.   
   Ειδικά εφέτος, που το έτος 2011 έχει κηρυχθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  των Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Δασών, ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ώστε η Περιφέρειά μας να μην ζήσει τον εφιάλτη των δασικών πυρκαγιών».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Προετοιμασία – Πρόληψη – Προστασία

Χρήσιμα Τηλέφωνα
-Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης…..112
-Πυροσβεστικό Σώμα……..199
-Αστυνομία……100
-ΕΚΑΒ……..166
-ΔΕΗ…………….10500
-ΕΥΔΑΠ……1022
-Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας…210 - 3359 002-3
-Κέντρο Δηλητηριάσεων……210 - 7793 777
-Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ)…210 - 8899 000
 .................................................
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
-Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
-Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
-Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
-Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
-Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
-Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
-Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
-Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
-Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
-Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
-Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
-Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
-Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
-Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
-Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
-Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
-Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
-Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους.
-Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
-Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Αν αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
-Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
-Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
-Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
-Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας
-Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
-Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
-Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
-Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
-Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
-Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
-Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
-Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
-Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
-Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. 
-Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

-Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
-Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
-Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
-Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
-Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
-Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
-Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
-Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
-Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
-Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
-Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
-Μόλις περάσει η πυρκαγιά ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο