Σε οικολογική καταστροφή εξελίσσεται η ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου
Tα λιπάσματα και τα απόβλητα που απορρέουν στον Αμβρακικό, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του κόλπου που επιβραδύνει την ανανέωση του νερού, προκαλούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό φυκιών, τα οποία βγάζουν με τους τόνους οι αλιείς όποτε τραβούν τα δίχτυα...
Το φαινόμενο, ευρέως διαδεδομένο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι γνωστό ως ευτροφισμός: το άζωτο από τα λιπάσματα και τα λύματα λειτουργεί ως λίπασμα και για τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται και κατακλύζουν το βυθό. Όταν πεθαίνουν, διασπώνται από βακτήρια που καταναλώνουν οξυγόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες ανοξίας, θανατηφόρες για άλλα θαλάσσια είδη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το τελευταίο διάστημα ο Αμβρακικός έχει κατακλυστεί από μακροφύκη, τα οποία οι ψαράδες αποκαλούν «μάκα». Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς η πράσινη μάκα χρειάζεται τέσσερις μέρες για να ξεραθεί και να ξεκολλήσει από τα δίχτυα.
«Έχουμε μία εβδομάδα να βγούμε για ψάρεμα και αν αυτό συνεχιστεί, θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στο εισόδημά μας» είπε στην εφημερίδα ο Σωτήρης Παναγιώτου, πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αμβρακικού «Ηλέκτρα».
«Είμαστε κοντά 2.000 ψαράδες στον Αμβρακικό και έχουμε μόλις δέκα μέρες για να ψαρέψουμε γαρίδα, αφού από την 1η Ιουλίου σταματά η αλιευτική περίοδος. Η μάκα έγινε για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης μας» είπε.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη μορφολογία του κόλπου, ο οποίος εγκλωβίζει τη ρύπανση και δεν ευνοεί την ανανέωση και οξυγόνωση των υδάτων.
Τη μεγαλύτερη καταστροφή προκαλούν όμως τα λύματα από τα κτηνοτροφεία, τα πτηνοτροφεία και τα τυροκομεία στις όχθες των δύο μεγάλων ποταμών της περιοχής, του Λούρου και του Άραχθου.
Σύμφωνα μάλιστα με το Έθνος, σχεδόν το 50% των 411 τετραγωνικών χιλιομέτρων του βυθού και το 28,5% του συνολικού όγκου του νερού στον Αμβρακικό βρίσκονται κάτω από ανοξικές, μη αναστρέψιμες συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο