Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Να μην προχωρήσει η λειτουργία του λατομείου Καλαβρούζας»


Το μείζον θέμα του λατομείου στην Καλαβρούζα Χάλκειας, ανέδειξε ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ.Δημήτρη Ρέππα... 


Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητά να μην προχωρήσει η λειτουργία του λατομείου και να βρεθεί εναλλακτική λύση για την κάλυψη των αναγκών σε υλικά της κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», από ενεργά λατομεία που λειτουργούν σε άλλες περιοχές, εκτός Αιτ/νίας.
Στην ερώτηση του ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι Τοπικοί φορείς της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας μετά την απόφαση για τη λειτουργία λατομείου στη δυτική πλευρά του όρους Κλόκοβα, στην Τοπική Κοινότητα Καλαβρούζας.
Για το συγκεκριμένο λατομείο έγινε τεκμαρτή έκδοση άδειας λατομικού χώρου, για την κάλυψη των αναγκών σε υλικά του έργου κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα».
Η αδειοδότηση του λατομείου, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, δημιουργεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή (θόρυβος, σκόνη, εκρήξεις κ.λ.π.) αφού βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών (Καλαβρούζα, Γαβρολίμνη Βασιλικής, Άνω Βασιλικής και Τρικόρφου), αρχαιολογικών μνημείων, κτηνοτροφικών και ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, καθώς και περιοχών με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσική ομορφιά (όρμος στο Καλαμάκι).
Η κατασκευή των οδικών έργων μπορεί να συνδυαστεί με προστασία του περιβάλλοντος και στην συγκεκριμένη περίπτωση, να καλυφθούν οι ανάγκες μέσα από ενεργά λατομεία που λειτουργούν ήδη σε άλλες περιοχές, αλλά και από την αξιοποίηση των υλικών που θα προκύψουν από την σήραγγα στην Κλόκοβα, ή και άλλα εγκαταλελειμμένα υλικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο