Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για τις αγροτικές συντάξεις

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη για την μείωση των αγροτικών συντάξεων, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι μεταξύ βουλευτή και του αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη. Πιο αναλυτικά: Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη…..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ:
Μέσα στη γενικότερη επίθεση που δέχεται η φτωχή και μεσαία αγροτιά, επίθεση στο εισόδημα, στις συνθήκες δουλειάς, στις συνθήκες διαβίωσης, δέχεται και μια πρωτοφανή επίθεση στις συντάξεις, σ’ αυτές τις παροχές φτωχοκομείου, στις συντάξεις πείνας.

Είναι φαίνεται πολύ υψηλό το ποσό των 340 ευρώ για τους αγρότες και τους μειώνεται παραπέρα. Και αυτό γίνεται με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον ν.2458/1997, που εφαρμόζεται από το 2002 και κόβει σταδιακά κάθε χρόνο 4% από αυτές τις συντάξεις, όπως ανέφερα, πείνας.

Βέβαια, κόβετε αυτά τα χρήματα και τα δίνετε απλόχερα στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές. Μπροστά σ’ αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες, που από την πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα ξεκληρίζονται βίαια μεγάλα τμήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτές τις συντάξεις πείνας.

Βέβαια, αυτό προσπαθείτε, κύριε Υπουργέ, να το καλύψετε, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας. Με δικιά σας τροπολογία πήγατε τα όρια ηλικίας από τα 35 χρόνια στα 43, δηλαδή δουλειά μέχρι τον τάφο και όσοι προλάβουν να πάρουν αυτές τις συντάξεις πείνας.

Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Έχετε κάνει και άλλους νόμους. Ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2004, κάνατε ένα νόμο που διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού και η Νέα Δημοκρατία και πήγατε τους εργάτες γης από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, κάνοντας ένα δώρο στους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, στις μεγάλες επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών.

Βέβαια, και με τριανταπέντε χρόνια που πληρώνουν οι αγρότες, οι συντάξεις αυτές είναι 258 ευρώ. Επομένως, όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μια κατάσταση που σπρώχνει παραπέρα στην φτώχεια, στην ανέχεια τη φτωχή αγροτιά.

Θα αναφέρω στη δευτερολογία συγκεκριμένα πόσο μειώνονται και πόσο είναι σήμερα αυτές οι συντάξεις που παίρνουν οι αγρότες.


 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Μωραΐτη, συνάδελφο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο ν. 2458/1997 ήταν ένας σημαντικός νόμος που έκανε τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ενέταξε ισότιμα τους αγρότες στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με αυτόν το νόμο δίνεται η δυνατότητα στον αγρότη να καταβάλει τις ασφαλιστικέ του εισφορές από 1/1/1998 και διπλάσιες εισφορές καταβάλλει το Δημόσιο. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ που πληρώνει ο αγρότης, διπλάσιο ποσό πληρώνει το Δημόσιο, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ασφαλιστικό «κεφάλαιο» που οδηγεί σε μια καλή σύνταξη για τον εργάτη.

Δεν είναι αλήθεια αυτό που είπατε ότι υπάρχει επίθεση στις συντάξεις των αγροτών. Το αντίθετο. Οι συντάξεις των αγροτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και μάλιστα τον προηγούμενο χρόνο ήταν οι μόνοι που πήραν αύξηση στο τέλος του 2009, η οποία εφαρμόστηκε και για το 2010, 30 ευρώ και είναι οι μόνοι για τους οποίους δεν υπήρξε περικοπή των δώρων.

Βεβαίως, θα συμφωνήσω ότι παρ’ όλα αυτά παραμένουν χαμηλές οι συντάξεις στον αγροτικό τομέα -οι συντάξεις του ΟΓΑ- και πρέπει να βρούμε τρόπους και πολιτικές βελτίωσής τους.

Δεν είναι αλήθεια αυτό που είπατε, ότι αυξήσαμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε τα χρόνια ασφάλισης. Από πού το βρήκατε αυτό; Σήμερα, ο αγρότης που είναι ασφαλισμένος για δέκα τρία χρόνια, δηλαδή από το 1998 μέχρι σήμερα, θα πάρει σύνταξη. Πέρσι ήταν δώδεκα τα χρόνια. Και με ένα χρόνο ασφάλισης μπορούσε να πάρει την κύρια και την βασική σύνταξη. Αυξάνεται αυτός ο χρόνος όσο περνούν τα χρόνια -και είναι λογικό- για να φτάσουμε στα τριάντα πέντε. Από εκεί και μετά, ακόμη και με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης ο αγρότης στα εξήντα πέντε του -και η αγρότισσα- θα παίρνει σύνταξη.

Συνεπώς, ούτε όριο ηλικίας αυξήσαμε, ούτε μείωση των συντάξεων κάναμε. Υπάρχει αυτό που αφορά τη βασική σύνταξη με τη μείωση, τη σταδιακή κατά 4% που έχει μία λογική θα σας πω ποια είναι αυτή η λογική: Από τη στιγμή που το κράτος θα πληρώνει για κάθε αγρότη διπλάσια εισφορά σε σχέση με τα χρήματα που καταβάλλει ο ίδιος, είναι λογικό να μην υπάρχει ταυτόχρονα και προνοιακή σύνταξη. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος εικοσαετίας μέσα στην οποία γίνονται οι προσαρμογές.

Έχει δημιουργηθεί μια στρέβλωση, την οποία έχουμε εντοπίσει. Εγώ την έχω αναδείξει και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, κάποιος που πληρώνει έχει πολύ μικρότερη απόδοση και μικρότερη διαφορά σε σχέση με τη βασική σύνταξη που παίρνουν οι ανασφάλιστοι. Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα το δούμε και θα απαντήσω στην συνέχεια στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό. Το λόγο έχει ο κ. Μωραΐτης για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αλήθεια δεν είναι αυτό που λέτε εσείς, διότι, πράγματι από το 2002 μειώνονται οι αγροτικές συντάξεις και αυτό το ακούνε οι αγρότες. Σήμερα, η προνοιακή σύνταξη των 340 ευρώ είναι 200 ευρώ, κύριε Υπουργέ. Και σήμερα κάποιοι που βγαίνουν στη σύνταξη παίρνουν λιγότερα χρήματα από αυτούς που βγήκαν πριν δέκα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και κάνετε πιο βάρβαρη επίθεση. Κάνετε το εξής: Κόβετε τους αγρότες –δεν το ανέφερα πριν, και περίμενα να το αναφέρατε εσείς- και από αυτή την εθνική σύνταξη. Από τη μία μεριά πετσοκόβετε τη σύνταξη γήρατος, που θα φτάσει το 2026 να μην υπάρχει και θα είναι καθαρά ανταποδοτική η σύνταξη που θα παίρνουν οι αγρότες, αλλά τους βγάζετε έξω και από την εθνική σύνταξη. Λέτε ρητά ότι τη δικαιούνται όλοι πλην των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Επομένως, ποιος λέει αλήθεια, κύριε Υπουργέ, και ποιος λέει ψέματα;

Θα σας πω και κάτι ακόμα: Είναι πράγματι σαράντα τρία τα χρόνια ασφάλισης. Για προσθέστε. Από το εικοστό δεύτερο στο εξηκοστό πέμπτο,, πόσα χρόνια είναι; Είναι τριάντα πέντε; Επομένως, αλήθεια δεν είναι αυτά που λέτε εσείς.

Πράγματι, είναι βάρβαρη η επίθεση. Θα αναφέρω και άλλα ζητήματα: Για παράδειγμα, οι αγρότες που πληρώνουν ανταποδοτικά δικαιούνται άδεια; Δικαιούνται άδεια ασθενείας; Παίρνουν κάποια επιδόματα; Αυτός –όπως ανέφερα- ήταν άλλωστε και ο στόχος σας: να απαλλάξετε τις επιχειρήσεις και να μειώσετε τα έσοδα του ΙΚΑ, όταν πήγατε τους αλιεργάτες από τον ΙΚΑ στον ΟΓΑ. Επομένως, η επίθεση απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι πράγματι βάρβαρη. Τα άλλοτε περήφανα γηρατειά αντιμετωπίζονται με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο.

Σήμερα, ένας που βγαίνει στη σύνταξη παίρνει διακόσια ευρώ περίπου από την προνοιακή και εκατό δέκα οχτώ ευρώ με χρόνια ασφάλισης. Βάζετε, όμως, και το εξής: Πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά τα δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ για να πάρουν σύνταξη. Κάνετε και κάτι άλλο: Έχετε οδηγήσει μεγάλα τμήματα της αγροτιάς στο ξεκλήρισμα και επειδή δεν έχουν βιώσιμο εισόδημα μέσα από το αγροτικό εισόδημα, τους βγάζετε έξω κι ας πληρώνουν τον ΟΓΑ. Σήμερα έχουμε κατά εκατοντάδες αρνητικές απαντήσεις σε αυτόν τον κόσμο και τους βγάζετε έξω.

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Δεν είναι μόνο αυτό. Οι άντρες πολύτεκνοι αγρότες γιατί δεν παίρνουν την ισόβια πολύτεκνη σύνταξη που τελούν εν χηρεία; Είναι ορισμένοι που πήγαν στα δικαστήρια και την πήραν. Δεν τις δίνετε στους υπόλοιπους και τους λέτε να οδηγηθούν και αυτοί στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα η φτωχομεσαία αγροτιά και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, που είναι βδομάδα κινητοποιήσεων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης πρέπει να μπουν στην πρωτοπορία του αγώνα, να παλέψουν για μια άλλη πολιτική: Μια πολιτική που πραγματικά θα δίνει ανθρώπινες συντάξεις, μια πολιτική που θα προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους αγρότες. Διότι σήμερα, παρ’ ότι οι αγρότες –κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε πολύ καλά- είναι στη χαμηλότερη κλίμακα στο 81% στο 83% και παρά τις επανειλημμένες ρυθμίσεις, αδυνατούν να πληρώσουν διακόσιες χιλιάδες αγρότες. Και αυτοί σήμερα δεν έχουν βιβλιάρια υγείας.

Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουν για μια πολιτική που θα υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και συντάξεις ανθρώπινες για να μπορούν να παραμείνουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Μωραΐτη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης, ολοκληρώνει τον κύκλο των ερωτήσεων με την τρίλεπτη απάντησή του ως δευτερολογία.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, επιμένετε. Εγώ τί να σας πω τώρα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Μας ακούνε οι αγρότες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
Πάρτε σήμερα ένα τηλέφωνο στον ΟΓΑ να σας πει με πόσα χρόνια ασφάλισης δίνει σύνταξη. Στην Ελλάδα, όλα τα ταμεία δίνουν σύνταξη με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στα εξήντα πέντε. Λοιπόν, ούτε σαράντα τρία, ούτε εβδομήντα τρία. Από εκεί και μετά για να πάρει κάποιος καλύτερη σύνταξη, πρέπει να πληρώσει στο ταμείο. Αν εσείς θέλετε να δημιουργήσετε την πεποίθηση τους αγρότες ότι μπορούν να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη μη πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές ή καταβάλλοντας 450 ευρώ το χρόνο για να έχουν και περίθαλψη και σύνταξη, να τους το πείτε και αν τους πείσετε ότι με αυτό βγαίνει μια καλή σύνταξη θα καθίσουμε να το συζητήσουμε.

Πρέπει όμως –φαντάζομαι- να λέμε την αλήθεια στους πολίτες και στους αγρότες, γιατί βεβαίως και έχουν δυσκολίες οι αγρότες, βεβαίως, έχουν υποστεί και αυτοί τις συνέπειες της κρίσης -το έχω πει και θα το επαναλάβω ότι προέρχομαι από αγροτική περιοχή και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογήσω το γεγονός να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους για να έχουν μια καλύτερη σύνταξη.

Αυτό δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Δηλαδή, ένας στους δύο δεν είχε ενταχθεί στην πρόσθετη ασφάλιση την περίοδο ’88-’98. Δεν είχαν ενταχθεί στην κύρια ασφάλιση. Και σήμερα, ένας στους τρεις –δίκιο έχετε, αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια- δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Ε, τί θα γίνει δηλαδή; Ποιος θα τις πληρώσει; Θα τις πληρώσει ο εργάτης για να πάρει ο αγρότης σύνταξη; Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι σε αυτή τη χώρα συνείδηση ασφαλιστική.

Υπάρχει ένα πρόβλημα που σας το είπα στην αρχή, μια στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί γιατί μειώνεται, όντως, η βασική σύνταξη, αλλά δεν αυξάνεται ανάλογα η κύρια. Γιατί δεν αυξάνεται; Πρώτος βασικός λόγος είναι ότι έχουν επιλέξει όλοι οι αγρότες την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Το 85% των αγροτών πληρώνει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Γιατί να μην πληρώσουν παραπάνω ποσό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Γιατί δεν έχουν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
 Δεν έχουν. Σύμφωνοι. Δεν είχαν ούτε πριν από πέντε χρόνια, δεν έχουν ούτε σήμερα. Με αυτήν τη λογική όμως, δεν μπορείς να έχεις καλύτερο επίπεδο συντάξεως σε ένα ταμείο, όπως είναι ο ΟΓΑ, αν δεν διασφαλίσουμε τους πόρους του και αν δεν αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους, γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσό διατίθεται για την υγειονομική περίθαλψη για την οποία ο αγρότης πληρώνει τέσσερα, πέντε ευρώ το μήνα, για να καλυφθεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Σύμφωνοι. Έτσι πρέπει να γίνεται κοινωνική πολιτική σε ένα τομέα που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Να λέμε όμως, και τις αλήθειες. Η αλήθεια είναι ότι η σύνταξη των αγροτών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το μόνο που μένει αυτή τη στιγμή και το εξετάζει ο ΟΓΑ -γίνονται αναγκαίες μελέτες και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ρυθμίσεις- είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στρέβλωσης αυτής που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτόν που συνταξιοδοτείται σήμερα και σε εκείνον που συνταξιοδοτήθηκε πριν από πέντε χρόνια, που έχει μια διαφορά σύνταξης όχι ανάλογη των εισφορών που έχει πληρώσει. Αυτό θα αντιμετωπιστεί.

Θα επαναλάβω όμως, και πάλι ότι όλοι οι Έλληνες είτε είναι αγρότες, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το επίπεδο των συντάξεων μπορεί να βελτιωθεί αν και οι ίδιοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο