Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ερωτήσεις του Κώστα Καραγκούνη για το ΙΚΑ Βόνιτσας και για το παράρτημά του ΟΑΕΕ στην Αμφιλοχία



Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατέθεσε δύο ερωτήσεις σχετικές με τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας και του παραρτήματος του ΟΑΕΕ στην Αμφιλοχία, προς την αρμόδια Υπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης…

Α) ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Προς την Υπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ προτίθεται να σταματήσει την λειτουργία ορισμένων Παραρτημάτων του Οργανισμού βασισμένη στη λογική περί μείωσης των λειτουργικών εξόδων της. Το παράρτημα ΙΚΑ Βόνιτσας λειτουργεί ως ανεξάρτητη αυτοτελής μονάδα από το 1981, ενώ η αναγκαιότητα λειτουργίας του είχε διαπιστωθεί από το 1972 που λειτούργησε ως ασφαλιστική νησίδα. Εξυπηρετεί μεγάλη ασφαλιστική περιοχή με δυσμενή κυκλοφοριακή σύνδεση. Τα οικονομικά μεγέθη του ΙΚΑ Βόνιτσας είναι θετικά για την διατήρησή του αφού τα λειτουργικά του έξοδα είναι ελάχιστα. Τα ασφαλιστικά μεγέθη είναι ικανά για την διατήρηση του ΙΚΑ Βόνιτσας. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα ασφαλιστικά μεγέθη υπάρχουν δύο περιπτώσεις που δεν δύναται να απεικονιστούν στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ. Είναι ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων και ο αριθμός των συνταξιούχων. Οι ενεργά ασφαλισμένοι είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που δύναται να εμφανίσει το μηχανογραφικό του ΙΚΑ αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική περιοχή του ΙΚΑ Βόνιτσας (Νεστλέ-Ανδρομέδα-Ιόνιος ΑΕ- ΑΕΓΕΚ ΑΕ-Τέφας- Δημόπουλος- κ.α.) έχουν την έδρα τους σε Περιφερειακές μονάδες του ΙΚΑ. Επίσης οι περισσότεροι συνταξιούχοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι Αθηνών, αλλά αυτοί μένουν πλέον μόνιμα στην περιοχή της Βόνιτσας, χωρίς να έχει μεταφερθεί ο συνταξιοδοτικός φάκελός τους. Η κατάργηση του ΙΚΑ Βόνιτσας θα επιφέρει άδικα και χωρίς κανένα οικονομικό λόγο, μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και στους εργοδότες, αφού η πρόσβαση στα πλησιέστερα ΙΚΑ είναι δυσχερής.
Το ΙΚΑ Βόνιτσας είναι ταυτόσημο με την έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου (ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ), που θα κληθεί να εξυπηρετήσει ανάγκες στο σύνολο τριών πρώην Δήμων.
Ερωτάται η κ. Υπουργός αν αληθεύουν οι πληροφορίες για διακοπή του παραρτήματος και αν ναι, πώς σκέπτεται να δράσει ώστε να συνεχίσει το ΙΚΑ Βόνιτσας την λειτουργία του και την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Β) ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Προς την Υπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης

Μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ακαρνανίας και άλλων φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είχε συμφωνηθεί η μετάβαση υπαλλήλων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δύο φορές την εβδομάδα στην Αμφιλοχία ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασφαλισμένων των περιοχών των τότε Δήμων: Αμφιλοχίας, Μενιδίου, Μεδεώνος, Ανακτορίου και τμήματος του Δήμου Ινάχου. Η ανάγκη αυτή, προέκυψε εκ του γεγονότος της μεγάλης απόστασης των παραπάνω περιοχών από το Αγρίνιο, του επικίνδυνου οδικού δικτύου και της αδυναμίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που δε διαθέτουν προσωπικό, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους για να μεταβαίνουν στο Αγρίνιο προκειμένου να εξυπηρετούνται από το τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΕ. Για τους παραπάνω λόγους, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας παραχώρησε γραφείο στον ΟΑΕΕ στο παράρτημά του στην Αμφιλοχία, με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Με την πάροδο του χρόνου, η μετάβαση των υπαλλήλων του ΟΑΕΕ από δύο φορές την εβδομάδα, έγινε μία, ενώ σήμερα υπάρχουν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να διακοπεί.
Μια τέτοια ενέργεια θα είναι εις βάρος του επιχειρηματικού κόσμου των περιοχών που προαναφέρθηκαν και δε συνάδει με την πολιτική «η πολιτεία να είναι κοντά στον πολίτη», όταν μάλιστα τα έξοδα για την μετάβαση των υπαλλήλων δεν είναι τέτοιου ύψους που να αποτελούν ουσιαστική περικοπή δαπανών του οργανισμού.
Ερωτάται η κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει το υπάρχον αυτό πρόβλημα που αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για διακοπή του μέτρου και αν ναι, πώς σκέπτεται να δράσει.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο