Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Θάνος Μωραΐτης: τέλος στην καταστροφολογία για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σαφείς απαντήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, έδωσε ο Θάνος Μωραΐτης.
Τέλος στην καταστροφολογία
«Ο νομός μας θα είναι πρώτος σε εντάξεις, τις επόμενες μέρες οι πρώτες ανακοινώσεις»
«Εκτίθενται όσοι προκάλεσαν σύγχυση στους αγρότες»
«Τα φωτοβολταϊκά δεν παύουν να είναι μια επένδυση, δεν είναι ούτε επιδότηση, ούτε μόνιμη δουλειά»... 

Μια σειρά ζητημάτων που αιωρούνταν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αχελώος TV»

Ο Υφυπουργός προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις, μετά το κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε, έπειτα από την έντονή φημολογία, περί εξαίρεσης της Αιτωλ/νίας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω όλη αυτή τη καταστροφολογία αυτών των ημερών η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Μωραΐτης που τόνισε πως κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την σύγχυση που δημιούργησαν.

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της απόρριψης των αιτήσεων είπε: «Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι κομμένη από τα φωτοβολταϊκά, όπως ειπώθηκε. Διάβασα κάπου μάλιστα ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί ούτε μια αίτηση αγροτών. Απίστευτα πράγματα. Απίστευτα ψεύδη, που αναστάτωσαν τον αγροτικό κόσμο. Η ΔΕΗ αναφέρθηκε σε δίκτυα που χαρακτηρίζονται κορεσμένα για τις αιτήσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Δεν υπάρχει θέμα για τους αγρότες που έχουν κάνει ήδη αίτηση. Θα εξεταστούν κανονικά όλες οι αιτήσεις. Υπάρχει πρόβλεψη με Υ.Α για την κατανομή ΑΠΕ σε αγρότες. Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν δοθεί 500ΜW στους αγρότες και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί»

Ο κ. Μωραΐτης, απάντησε όμως και σε άλλα ερωτήματα που τίθενται και συγκεκριμένα:

- Για τα κορεσμένα δίκτυα τόνισε ότι «Πρόβλημα κορεσμού στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει αλλά για κάποιες περιοχές για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει λύσεις Εξετάζεται δηλαδή από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ πως θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του δικτύου στις περιοχές όπου το τοπικό δίκτυο Χαμηλής Τάσης έχει κορεστεί δίχως επιβάρυνση του αγρότη.

- Για το ενδεχόμενο απόρριψης αιτήσεων είπε πως πράγματι υφίσταται, όπως συμβαίνει σε κάθε επένδυση που κάνει ένας πολίτης. «Κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της» είπε ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένας φάκελος που έχει τεχνικά ή χρηματοδοτικά προβλήματα. Αν όμως ένας πλήρης φάκελος απορριφθεί με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, πιστεύω ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας λύσης

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός έκανε γνωστό πως μέσα στις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ πρόκειται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις με τις πρώτες εντάξεις αγροτών, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι: «Η Αιτωλοακαρνανία, θα είναι πρώτος νομός σε αριθμό αγροτικών φωτοβολταϊκών στο τέλος το 2014 όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ΑΠΕ.», ενώ επισήμανε την προσπάθεια που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε μέσα σε ένα δύσκολο τοπίο χιλιάδες αγρότες μέσα από τις ΑΠΕ να εξασφαλίσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως: «Η μεγάλη ελπίδα του αγρότη εξακολουθεί να είναι και θα είναι η γη του. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι δουλειά, είναι συμπλήρωμα εισοδήματος. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι επιδότηση, είναι επένδυση

Κλείνοντας τις δηλώσεις του και αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των φημών των τελευταίων ημερών , ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Πραγματικά θέλω να δω τι θα πουν όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα ενταχθεί ούτε ένας αγρότης, όταν στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες εγκρίσεις και όταν η Αιτωλοακαρνανία θα είναι ο πρώτος νομός σε αριθμό φωτοβολταϊκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο