Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Λουκέτο στις εφορίες Αστακού Βόνιτσας Αμφιλοχίας και Θέρμου.


Φορολογικό «Καλλικράτη» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα.
«Δεν νοείται ένας νομός να έχει 4-5 ΔΟΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για τις εφορίες στις οποίες προγραμματίζεται να μπει «λουκέτο» το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του την τελευταία στιγμή, υπό τον φόβο αντιδράσεων τόσο από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες εφορίες όσο και από την τοπική κοινωνία.
Ο προγραμματισμός προβλέπει «λουκέτα» στις πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ΔΟΥ, καθώς και στους νομούς όπου οι εφορίες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαρχιακών πόλεων με δύο εφορίες είναι: ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, το Καστέλι, η Κατερίνη, η Λάρισα, η Νεάπολη, η Ξάνθη, οι Σέρρες, τα Χανιά και η Κέρκυρα.
Επίσης, αναμένεται να κλείσουν οι εφορίες εντός του ίδιου νομού, οι οποίες είναι σε κοντινή απόσταση. Αλλες περιπτώσεις είναι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η ΔΟΥ της Δημητσάνας (υπάρχει μεγάλη εφορία στην Τρίπολη), της Ακράτας όπου υπάρχει και το γειτονικό Αίγιο αλλά και οι τέσσερις εφορίες στην Αιτωλοακαρνανία (Θέρμου, Βόνιτσας, Αστακού και Αμφιλοχίας).
Υπάρχουν και εφορίες οι οποίες ναι μεν είναι στα περιθώρια του ίδιου νομού (π.χ. Μύλος-Σύρος) ωστόσο τις χωρίζει θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις των φορολογουμένων θα είναι εξαιρετικά δυσχερείς. Αλλωστε ακόμη και για τις εφορίες της ηπειρωτικής Ελλάδας, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις κυρίως από την τοπική κοινωνία αλλά και τους βουλευτές που εκλέγονται στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και για τις εφορίες που θεωρούνται γειτονικές (π.χ. Τρίπολη-Δημητσάνα) η απόσταση που τις χωρίζει ξεπερνάει τα 40-50 χιλιόμετρα.
Πηγές:
http://www.alfavita.gr/
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο