Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Το θηρίο παραμονεύει μέσα στον Αμβρακικό. Ακόμη περιμένουν να παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα οι ψαράδες του κόλπου.

Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ακόμα για να μην ξανασυμβεί περιστατικό μαζικού θανάτου ψαριών στον Αμβρακικό όπως εκείνος που συνέβη πριν από 2 χρόνια και πιο συγκεκριμένα τη νύχτα της 17ης προς 18η Φλεβάρη. Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η οικολογική καταστροφή όπως τονίζουν οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» καθώς κανείς δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ομαλή απομάκρυνση των ψόφιων ψαριών και αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να βγάλει ένα κονδύλι και να βρεθεί ένας ιδιώτης, ο οποίος με την καθοδήγηση του προϊσταμένου Δ/νσης Αλιείας Αιτωλοακαρνανίας, να ανασύρει το μακάβριο αυτό φορτίο και να ταφεί σε κάποια παραλία.
Σήμερα πλέον η αιτία θανάτου των ψαριών έχει διαπιστωθεί και οφειλόταν στις ανοξικές μάζες που αρχίζουν από τα 15 με 20 μέτρα και απλώνονται σε ολόκληρη την λεκάνη του Αμβρακικού. Όπως υποστηρίζουν οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού», πολλοί ιχθυοκαλλιεργητές ζητούν να τους υποδειχθεί μέρος εκτός Αμβρακικού για να μετεγκατασταθούν, άλλοι φροντίζουν από μόνοι τους να διοχετεύουν τεχνητά οξυγόνο μέσα στους κλωβούς, για να αποφύγουν παρόμοια οικολογική καταστροφή.
Οι ψαράδες του Αμβρακικού βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση και περιμένουν την περίοδο αλίευσης της γαρίδας, ως το μάνα εξ ουρανού, καθώς το καλοκαίρι του 2009 η υπερπαραγωγή τσούχτρων κατέστρεψε τα δίχτυα τους και το φθινόπωρο ο υπερτροφισμός του φυτοπλαγκτού τα «πάτωνε» και δεν ψάρευαν.
Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη στήριξης στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του τη στιγμή που «το θηρίο είναι μέσα στον Αμβρακικό και παραμονεύει», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ενεργοί πολίτες Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση, καθώς όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση και έχουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στα χέρια τους.
Πηγή: http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: