Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Υπέρ της απόσχισης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας. Παραμονές των συνενώσεων πολλοί δήμοι επιμένουν σε αυτονομία…

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» αν και όλοι πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης που εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για τα χαρακτηριστικά των συνενώσεων.
Παρόλα αυτά η δική της καθυστέρηση τροφοδοτεί και την κωλυσιεργία της τοπικής ΤΕΔΚ στο να ξεκινήσει τη διαβούλευση. Παράλληλα όμως στην κατεύθυνση της σύγκλησης της διευρυμένης σύσκεψης των φορέων του νομού για το ζήτημα της Περιφέρειας κινείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη βάση όσων έχει προαναγγείλει στο πρόσφατο νομαρχιακό συμβούλιο, χωρίς όμως η πρωτοβουλία να έχει συγκεκριμενοποιηθεί χρονικά. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πιέσεις παραγόντων της Πελοποννήσου προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία ενιαίας Περιφέρειας Πελοπονήσσου (με Ηλεία και Αχαΐα) που αν πάρει σάρκα και οστά θα επιφέρει ως καραμπόλα την ανατροπή των δεδομένων και για την Αιτωλοακαρνανία.
Παράλληλα στην απόφαση να ταχθεί και ανοιχτά υπέρ της απόσχισης της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέληξε τελικά η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ μετά από απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Η εξέλιξη ήρθε ως επιστέγασμα διεργασιών που επιβεβαίωσαν ότι το χωροταξικό του «Καλλικράτη» παραμένει «καυτή πατάτα» ακόμη και εντός των κομματικών οργανώσεων. Η απόφαση της Νομαρχιακής μάλιστα θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς με την ως τώρα προσέγγισή της στο ζήτημα του χωροταξικού της Περιφέρειας θεωρήθηκε ότι εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.
Άλλωστε το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση- με την παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Δ. Κουσελά- απέφυγε να πάρει επισήμως θέση τροφοδότησε σενάρια για μειωμένη διάθεση για διεκδίκηση της απόφασης που με τη τελική της απόφαση φρόντισε να διαψεύσει. Μάλιστα πιεστικά προς αυτή την κατεύθυνση ώθησε και η πρωτοβουλία των τριών τοπικών οργανώσεων Αγρινίου του ΠΑΣΟΚ οι οποίες έλαβαν την απόφαση δύο μέρες πριν τη νομαρχιακή επιτροπή, στη συνεδρίαση της οποίας συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία καταθέτοντας την επιχειρηματολογία υπέρ της απόσχισης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εξάλλου όπως προκύπτει κάποιες δημοτικές οργανώσεις θα επιθυμούσαν να έχουν λόγο στις διεργασίες που «τρέχει» η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ προς την κατάρτιση δική της πρόταση. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση στην «Π» του προέδρου της Οργάνωσης Μεσολογγίου Δ. Βισβίκη πως «δεν μας ζητήθηκε επίσημα η άποψή μας για το χωροταξικό ωστόσο εμείς έχουμε κουβεντιάσει το θέμα και σε επόμενη γενική συνέλευση ίσως πάρουμε κάποια απόφαση».
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Τορουνίδης πάντως δήλωσε στην «Π» πως «με την απόφασή μας εκφράζουμε την άποψή μας πως η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να έχει λίγους και ισχυρούς δήμους. Δηλαδή όχι λιγότερους από πέντε κάτι που σημαίνει ένα δήμο ανά επαρχία, και όχι περισσότερους από το ένα τέταρτο των δήμων που έχουμε σήμερα, ώστε να μπορούν να καταγραφούν και διαφορετικές απόψεις. Επιπλέον εκφράζουμε τη θέληση μας να υπάρξει μια νέα περιφέρεια που η Αιτωλοακαρνανία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού από τη σημερινή περιφέρεια δεν έχουμε κερδίσει κάτι. Εμείς είμαστε ένα πολιτικό όργανο και δεν θα πρέπει να κρυφτούμε αλλά να ανοίξουμε το ζήτημα. Η απόφασή μας τιμά όλους όσους παίρνουν θέση και δεν σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος». Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ισχυρός αντίλογος στη θέση για την ανάγκη απόσχισης από τη σημερινή Περιφέρεια. Πρόλαβαν οι Οργανώσεις Αγρινίου της απόφασης της Νομαρχιακής προυπήρξε απόφαση των Τοπικών Οργανώσεων Αγρινίου του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινή τους συνεδρίαση στις 17/2 όταν αποφάσισαν ομόφωνα και ζήτησαν τη δημιουργία Περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Αιτωλοακαρνανία.
«Από τη μέχρι σήμερα αναγκαστική συμμετοχή μας στη λεγόμενη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, η Αιτ/νία οδηγήθηκε στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης. Νομίζουμε ότι δεν υπήρξε και ούτε πρόκειται να υπάρξει κοινή αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλοακαρνανίας με την Αχαΐα, η οποία σημειωτέον ανήκει σε άλλη γεωγραφική Περιφέρεια, αυτή της Πελοποννήσου. Δε μας ενώνει τίποτα εκτός από τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου. Πιστεύουμε ότι ο νομός μας αξίζει να έχει τις ευκαιρίες που του έχουν στερήσει όλα αυτά τα χρόνια. Να σταματήσουμε επιτέλους να είμαστε δεκανίκι της Πάτρας» ανέφεραν σχετικά.
Στη συνάντησή βέβαια τέθηκε και το χωραταξικό του Αγρινίου με την τάση να συγκλίνει στην ανάγκη για όσο το δυνατό πιο διευρυμένο δήμο
Επιμένουν σε… αυτονομία
Παράλληλα απορίες γεννιούνται για το κατά πόσο η διαβούλευση που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες σε επίπεδο νομού θα έχει δυνατότητες επιτυχίας όταν πολλοί δήμοι ακόμη περιχαρακώνονται στη θέση για την αυτονομία τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντύπωση έκανε και το γεγονός πως και ο δήμος Αντιρρίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε ως βασική γραμμή του το να παραμείνει αυτόνομος εάν οι συνενώσεις είναι εθελοντικές, έστω και αν σε δεύτερο στάδιο αποδέχεται τη συνένωση με τη Ναύπακτο είτε οποίον άλλο δήμο το επιθυμεί. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως και ο δήμος Αντιρρίου κατέληξε στη θέση πως ο νομός θα πρέπει να αποτελέσει την έδρα μιας νέας περιφέρειας.
Xαρακτηριστική, παράλληλα, άκαμπτης στάσης είναι αυτή του δημάρχου Στράτου Δημήτρη Μουρτζιάπη που κάλεσε τους δημότες του «να αντιταχθούν απέναντι στον Καλλικράτη που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των χωριών μας και οδηγεί στην εσωτερική μετανάστευση των πολιτών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα βάσει της αρνητικής στάσης».
Όχι Ινάχου σε Αμφιλοχία
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ινάχου Σπύρος Μπασιούκας λέει στην «Π»Μπασιούκας πως «εμείς έχουμε πάρει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή των δημοτών, απόφαση με την οποία εκφράζουμε την θέλησή μας να μην συνενωθούμε μα άλλον δήμο. Μάλιστα σκεφτόμαστε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αυτή την απόφαση να την επικαιροποιήσουμε. Η άποψη αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαστε ένας ορεινός δήμος με μεγάλη έκταση που φτάνει τα 600 τ. χλμ με πάρα πολλούς οικισμούς σε αυτήν την έκταση. Ενδεικτικά να αναφέρω πως έχουμε 47 διαφορετικά δίκτυα ύδρευσης, αλλά και ένα αγροτικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 1200 χλμ. Άρα πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε, όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά, μειονεκτικός δήμος και μαζί με τα διαμερίσματα της Φλωριάδας και του Θεριακισίου από το δήμου Μενιδίου που συνορεύουν με εμάς και είναι επίσης ορεινοί οικισμοί να αποτελέσουμε ένα ορεινό μειονεκτικό δήμο. Πιστεύω πως δεν έχουμε καμία σχέση με την Αμφιλοχία, την πόλη-κέντρο, και θα πρέπει να δουν όλοι την ιδιαιτερότητα της δικής μας περιοχής".
Από το Μενίδι πάντως διαμηνύουν πως θα συμβιβαστούν με την ιδέα της μη προσάρτησης στην Άρτα μόνο στην περίπτωση που σε όλη την Επικράτεια δεν υπάρξει αλλαγή ορίων των νομών. Εξάλλου την παρουσία της έκανε και η «Πρωτοβουλία πολιτών για έναν ενιαίο δήμο Τριχωνίδας» με πολίτες από την περιοχή της Μακρυνείας που καταθέσαν την πρόταση για τη δημιουργία του Δήμου Τριχωνίδας που να αποτελείται από τους Παρατριχώνιους Δήμους Θεστιέων, Παραβόλας, Θέρμου, Μακρυνείας, Αρακύνθου και τον Δήμο Παναιτωλικού, θεωρώντας έναν τέτοιο δήμο «ισχυρό και βιώσιμο». Ελλείψει λοιπόν της θεσμικής διαβούλευσης, ο διάλογος περιορίζεται σε ημερίδες όπως αυτή που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών Αστακού την ερχόμενη Κυριακή. Οι χωροτάκτες όμως του «Καλλικράτη» δέχονται τις εισηγήσεις συγκεκριμένων μόνο παραγόντων του νομού, και η ελπίδα είναι τα κίνητρα αυτών να μην είναι μικροπολιτικά και συναρτόμενα με προσωπικές στοχεύσεις.
Εφημερίδα «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»
http://e-politeia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο