Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εμφύλιος νομών για την εκτροπή του Αχελώου. «Καμία αναβολή», λένε Μαγνησία, Λάρισα, κατά η Αιτωλοακαρνανία.

ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ. Στο προσκήνιο και πάλι μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ.
Με νίκη της Αιτωλοακαρνανίας που είχε προσφύγει στο ΣτΕ, έληξε επί του παρόντος η «μάχη του Αχελώου». Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, προκαλώντας την ικανοποίηση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του της Μαγνησίας και της Λάρισας.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της συνέχισης του έργου είχε ταχθεί με επιστολή του στο ΣτΕ ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ενώ στάση ουδετερότητας είχε τηρήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, αποδεχόμενη εκ προοιμίου την απόφαση του δικαστηρίου.
Έντονη η αντίδραση των Θεσσαλών
«Να αποσαφηνίσει τη στάση της, να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων της, που άφησαν του έργο εκτεθειμένο σε δικαστικές παρεμβάσεις, και να αναλάβει πλέον συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μεταβληθούν τα δεδομένα που επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου», ζητά με δήλωσή του ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας. «Στόχος μας, προσθέτει ο νομάρχης Μαγνησίας , πρέπει να είναι η δημιουργία νέων προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση του έργου, έως ότου κριθεί το ζήτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ζητούμε να ανατεθούν εδώ και τώρα από τα συναρμόδια υπουργεία τα Διαχειριστικά Σχέδια των υδατικών πόρων, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν από τους φορείς της Θεσσαλίας για να ανακληθεί η σημερινή απόφαση αναστολής των εργασιών. Επισημαίνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμία αναβολή, καθυστέρηση ή ολιγωρία, που θα συμβάλλει στον οριστικό «ενταφιασμό» του έργου», προσθέτει.
Παράλληλα ο νομάρχης Μαγνησίας υποστηρίζει ότι «η απόφαση του ΣΤΕ ελέγχεται για τη νομική και ουσιαστική ορθότητά της, δεδομένου ότι δεν συνεκτιμήθηκαν όπως θα έπρεπε όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν υπέρ της συνέχισης εκτέλεσης του έργου» και αφού παραδέχεται ότι ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του έργου καλεί τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς της Θεσσαλίας να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να ξεκινήσουν έναν νέο αγώνα, «αξιοποιώντας κάθε νομικό μέσο που βρίσκεται στη διάθεσή μας, ώστε να ανακληθεί αυτή η απόφαση προς όφελος όλων των Θεσσαλών
Για «δυσμενή εξέλιξη», κάνει λόγο και ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός. «Εμείς ως Θεσσαλοί θέτουμε πάντα την ουσία του ζητήματος και ρωτάμε: πώς θα υπάρχει ζωή στη Θεσσαλία; Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα πλέον είναι δραματικό και δεν αφορά μόνο τις αρδεύσεις όπως σχεδιάζαμε αρχικά. Σε λίγο θα υπάρχουν έντονα προβλήματα υδροδότησης του πληθυσμού. Επί πλέον, είναι ζήτημα περιβαλλοντικό: Η Θεσσαλία απειλείται με ερημοποίηση. Το φωνάζουμε χρόνια και δεν μπορούμε να πείσουμε ορισμένους που είναι επιλεκτικά ‘οικολόγοι’», καταλήγει ο κ. Κατσαρός.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της συνέχισης του έργου έχουν ταχθεί επίσης οι δήμοι και οι κοινότητες των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.
Σώκος: «Μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα»
«Ιστορική», χαρακτηρίζει με δηλώσεις του την απόφαση του ΣτΕ ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, υπενθυμίζοντας ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι φορείς του νομού μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (19 Οκτωβρίου 2009). Κατά το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας «αυτό το έργο ήταν έργο κομματικού ανταγωνισμού και τα κομματικά λόμπυ το υπερασπίζονται τη στιγμή κατά την οποία βλάπτει και την Θεσσαλία και την ελληνική οικονομία. Μόνο ζημιά θα προκαλούσε στη χώρα», προσθέτει ο κ. Σώκος.
Ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ζητά άλλες πολιτικές για την ανάπτυξη που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και θα σέβεται το περιβάλλον, τονίζοντας ότι «ξεκινά μια καινούρια περίοδος για τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα, για τα έργα και τις δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα». Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η περιπέτεια που φτάνει στο τέλος της ξεκίνησε εδώ και 21 χρόνια με πολλές αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, τις πραξικοπηματικές ενέργειες του κ. Σουφλιά, "που νομοθέτησε με ένα απαράδεκτο τρόπο για να παρακαμφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να δημοπρατήσει το φράγμα στη Συκιά και στη συνέχεια να το αναθέσει".
Επιπλέον, τονίζει ότι «περιμένουμε και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα, που είναι βέβαιο πως θα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση».
Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της αίτησης, η WWF- Ελλάς που επίσης είχε προσφύγει στο ΣτΕ, επεσήμανε ότι οι εργασίες για την εκτροπή ποτέ δεν διακόπηκαν πραγματικά, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλέον του 40% του όλου έργου. Παράλληλα η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι ακόμη και σ’ αυτό το στάδιο, αν συνεχιστούν τα έργα, θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων. Η οικολογική οργάνωση υπογραμμίζει μάλιστα ότι το έργο θα προκαλέσει αλλοιώσεις στο μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων και στη νότια πλευρά της Πίνδου, ενώ θα πλήξει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.
http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο