Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πρόταση ενόψει Καλλικράτη: Ένας δήμος Αλυζία-Πάλαιρος-Βόνιτσα.

Το πρόγραμμα της αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης που έχει λάβει και κωδική ονομασία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έχει επισήμως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς τους βασικούς του άξονες.
Από τα όσα μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η μεταρρύθμιση που επιχειρείται κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος είναι ισχυροί και ομοιογενείς δήμοι, που θα μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμοι, αλλά και να έχουν, την προοπτική της ανάπτυξης. Δεν πρέπει να παραβλέπει άλλωστε κανείς, ότι θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ανάλογες με αυτές που παρέχουν οι δήμοι στις χώρες των ευρωπαίων εταίρων μας.
Χωρίς άλλωστε, ισχυρή αυτοδιοίκηση δεν νοείται Δημοκρατία και αληθινή εξουσία στον πολίτη. Θεωρώ, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να επαγκλωβιστεί ο νομός Αιτωλ/νίας από την «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Είναι γνωστό στο πανελλήνιο, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική, αναφορά και αναγωγή έχει, αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες.
Κρίνω λοιπόν ότι ακόμα και την ύστατη ώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη, για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές, και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τη Φωκίδα και τη Λευκάδα θα ήταν μια ομοιογενείς με κοινά χαρακτηριστικά (πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά) ισχυρή περιφέρεια η έδρα της οποίας θα είναι το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο δεν πρέπει να (αντιδικήσουμε και για αυτό). Ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα «όλα στην Πάτρα» ένα δόγμα στις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά.
Ειδικά τώρα, για το ΔΗΜΟ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ. Θέλω να πω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να συγχωνευτεί με το δήμο Παλαίρου και το δήμο Αλυζίας. Πιστεύω ότι αυτή η περιοχή είναι ένας ενιαίος γεωγραφικά χώρος. Τα γεωπολιτικά του στοιχεία είναι:
1. Αμβρακικός Κόλπος, ιχθυοπαραγωγικά πάρκα. Παράλια ζώνη προς ΙΟΝΙΟ
2. Τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής.
3. Αεροδρόμιο – πύλη προς τον έξω κόσμο, το ΑΚΤΙΟ.
4. Αγροτική οικονομία με ενιαία και μεθοδικά σχεδιασμένη ανάπτυξη τόσο στο γεωγραφικό όσο και στον κτηνοτροφικό τομέα.
5. Ενεργειακή αυτονομία με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
6. Δυνατότητα δημιουργίας μελλοντικά μικρής νοσοκομειακής μονάδας.
Με τιμή
Προδρομίτης Γρηγόρης
Υπάλληλος ΔΕΗ
Πηγή Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο