Στη φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ.κ. Θεοφίλου, ο Νίκος Κορδόσης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της "Διεξόδου", ο βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, η κυρία Βάσω Νταή (σύζυγος του συμβολαιογράφου Μύτικα Νίκου Θ. Νταή), ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, ο Νώντας Νικάκης τ. Λυκειάρχης, Ο Πρόεδρος της Δημοτικης κοινότητας Καλάμου Ιωάννης Κανδηλιώτης, ο εικαστικός Βαγγέλης Ρόμπολας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Μεσολογγίου και Λευκάδας.
-Η Τελετή έκλεισε με την απονομή τιμητικών τίτλων ιδιαίτερα στον αξιότιμο διακεκριμένο νομικό και ιστορικό κ. Νίκο Θ. Νταή, συμβολαιογράφο της περιοχής Μύτικα, ο οποίος είχε την έμπνευση αυτής της ιστορικής εκδήλωσης και επιμελήθηκε το ιστορικό μέρος. Το αναμνηστικό δίπλωμα παρέλαβε η σύζυγος ευγενής κυρία του Μύτικα κυρία Βάσω Νταή.
-Επίσης απονεμήθηκε πλακέτα στον εφοπλιστή Γιάννη Καϋμενάκη, με καταγωγή απο τον Κάλαμο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης στον Αστέρα Τρίπολης, για την βοήθεια που προσέφερε, όσον αφορά την διοργάνωση αυτής της ιστορικής εκδήλωσης.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Πάτσης
Γράφει ο ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
τ. Λυκειάρχης -Βόνιτσα
Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, παρουσία πλήθους κόσμου και σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν στον Κάλαμο εκδήλωση με σκοπό το Μεσολόγγι να τιμήσει το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου και της Απελευθέρωσης της Ιερής Πόλης (1821 – 1829).........
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του μεγαλοπρεπή ιερού ναού της Αγίας Τριάδας Καλάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, και την εκφώνηση του πανηγηρικού, εκ μερους του προέδρου της διεξόδου Νίκου Κορδόση.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του περικαλλούς μνημείου που κατασκεύασε για λογαριασμό των οργανωτών ο εικαστικός κ. Ευάγγελος Ρόμπολας, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς και από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων του Μεσολογγίου και του Καλάμου, και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική Ιωσήφ Ρωγών Μεσολογγίου.
Η Τελετή έκλεισε με την απονομή τιμητικών τίτλων ιδιαίτερα στον αξιότιμο διακεκριμένο νομικό και ιστορικό κ. Νίκο θ. Νταή, συμβολαιογράφο της περιοχης Μυτικα ο οποίος είχε την έμπνευση αυτής της ιστορικής εκδήλωσης και επιμελήθηκε το ιστορικό μέρος. Το αναμνηστικό δίπλωμα παρέλαβε η σύζυγος ευγενής κυρία του Μύτικα κυρία Βάσω Νταη.
-Επίσης απονεμήθηκε πλακέτα στον εφοπλιστή Γιάννη Καϋμενάκη με καταγωγή απο τον Κάλαμο, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης στον Αστέρα Τρίπολης, για την βοήθεια που προσέφερε, όσον αφορά την διοργάνωση αυτής της ιστορικής εκδήλωσης.
Τελος την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο νεοεκλεγείσας δήμαρχος Λευκαδος Χαράλαμπος Καλός.
Στη συνέχεα το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με παραδοσιακούς χορούς και μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Χολέβα, στο λιμάνι του νησιού, ενώ το απόγευμα είχε προηγηθεί ιστιοπλοϊκός αγώνας.
οτι ο Κάλαμος , φιλοξένησε χ ι λ ι ά δ ε ς !!! Μεσολογγίτες , νομίζω , οτι είναι υπέρ του δέοντος υπερβολή. Ο Κάλαμος φιλοξένησε πρωτίστως Ηπειροσουλιώτες ( εδώ κολλάει η λέξη , χιλιάδες !!! ) , δευτερευόντως φιλοξένησε χιλιάδες γυναικόπεδα από Ακαρνάνες ( Ξηρομερίτες , Βαλτινοί ) απ την ενδοχώρα και , αρκετούς , ναι , Μεσολογγίτες , Βλοχαίτες , Ζυγιώτες . Τα νησάκια των Εχινάδων και το Λεσίνι , ως πλησιέστερα με το Μεσολόγγι , ναί φιλοξένησαν ικανοποιητικότατο αριθμό άμαχου πληθυσμού Μεσολογγιτών . Η γυναίκα του Καραισκάκη , η Γκόλφω , ειναι θαμένη στον Κάλαμο. Οι Μποτζαραίοι , Τζαβελαίοι , Ζερβαίοι , Κουτσονικαίοι , Δρακος , Γούσης , Κίτσος κλπ γνωστές φάρες Σουλιωτών βρίσκονταν μονίμως απ το 1823 στον Κάλαμο ως την απελεθευθέρωση. Πολλοί ανήμποροι και σκελεθρομένοι Ηπειροσουλιώτες αφησαν τα κόκκαλά τους στο ιερό αυτό νησί των Επταννήσων. Επί δημάρχου Χρ. Ευαγγελάτου τη δεκαετία του 1960, ο Κάλαμος τιμήθηκε δεόντως απ την Ι.Π.του Μεσολογγίου και έκτοτε κατέχει ο εκάστοτε πρόεδρος του νησιού εξέχουσα θέση στο δείπνο των επισήμων στις γιορτές Εξόδου κάθε χρόνο την ημέρα των Βαίων. Ο Κάλαμος , δεν έχει τιμηθεί απ την πολιτεία όπως του άξιζε για την προσφορά του στην Παλιγγενεσία. Στα 1823 -1828 στον Κάλαμο οι φουρνοι έκαιγαν καθημερινά για να βγάζουν ζεστό ψωμί να τρώει ο άμαχος πληθυσμός. Η παράδοση θέλει , εκείνη την εποχή , το νησί να φιλοξενούσε κοντα στις 30.000 ψυχές . Λίγο υπερβολικό αυτό το Νο , αλλά περί τις 10.000 ψυχές πρέπει να είχε οπωσδήποτε. Οι αρμόδιοι φορείς της Λευκάδας και Αιτωλ/νίας , ας μεριμνήσουν εν όψει των εορτών για την Παλιγγενεσία το 2021 που ανήγγειλε η κυβέρνηση , να τιμηθεί το νησί και να γίνει Πανελληνίως γνωστή η προσφορά και η ιστορία του στα 1821-1828.
ΑπάντησηΔιαγραφή