Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Η Αιτωλοακαρνανία αποκτά κτηματολόγιο!

Από τον Οκτώβριο και για τρείς μήνες οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, υποχρεωτικά θα πρέπει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους
Το ΤΕΕ διοργανώνει ημερίδα για την ενημέρωση και την καθοδήγηση πολιτών και μηχανικών  

«Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο δημιουργεί σημαντικά οφέλη, τόσο στον πολίτη και την Εθνική Οικονομία όσο και στο Περιβάλλον. Σε ότι αφορά τον πολίτη καταγράφει και κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του χωρίς αμφισβητήσεις, ενώ περιορίζει την τεχνοκρατία εξασφαλίζοντας απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων. Επίσης, ενισχύει την διαφάνεια και την ασφάλεια των μεταβιβάσεων. Όσο αφορά στην εθνική οικονομία, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την αγορά ακινήτων, αυξάνει την αξία της ακίνητης περιουσίας και προσελκύει νέους επενδυτές. Σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, οριοθετεί την δημόσια και δημοτική περιουσία και προστατεύει το περιβάλλον μέσω της αμετάκλητης οριοθέτησης των δασών και των δασικών εκτάσεων, όσο και του αιγιαλού εμποδίζοντας κάθε αυθαιρεσία και κάθε καταπάτηση» δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Σ» για το κτηματολόγιο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.
Η Αιτωλοακαρνανία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια μπαίνει στο «κάδρο» του κτηματολογίου! Το κτηματολόγιο ξεκίνησε πολλές δεκαετίες νωρίτερα στην Ελλάδα και τώρα σιγά – σιγά φαίνεται πως μπαίνει σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Μέχρι πρότινος μόνο το Μεσολόγγι είχε, καθώς όταν ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα εντάσσονταν στο κτηματολόγιο μόνο οι πρωτεύουσες των νομών! Πλέον όλος ο νομός και κυρίως το μεγάλο αστικό κέντρο, το Αγρίνιο, αποκτούν κτηματολόγιο.
Η διαδικασία ένταξης στο κτηματολόγιο θα διαρκέσει τρείς μήνες και θα αφορά όλους τους πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο. Το θέμα αφορά άμεσα και τους μηχανικούς οι οποίοι θα επωμιστούν τον όγκο δουλειάς για την ένταξη των ιδιοκτησιών των πολιτών, καθώς οι αιτήσεις, οι δηλώσεις και τα απαραίτητα τοπογραφικά διαγράμματα που χρειάζονται, θα πρέπει να τα χειριστούν οι μηχανικοί με συγκεκριμένο τρόπο.
Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για ένταξη στο κτηματολόγιο και η προθεσμία θα είναι τρεις μήνες. «Οι πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν όλη τους την ακίνητη περιουσία, είτε είναι εντός σχεδίου πόλης, είτε εκτός. Από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ακίνητο που δεν θα δηλωθεί θα περάσει στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Πλέον καταγράφεται με ακρίβεια τι έχει ο καθένας μας» σημείωσε ο κ. Μπλέτσας.
Λόγω του γεγονότος ότι ακόμη τα περισσότερα στοιχεία για το κτηματολόγιο είναι άγνωστα στους πολίτες αλλά και στους μηχανικούς, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε νομικό επίπεδο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει ημερίδα για το κτηματολόγιο την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 17.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ με προσκεκλημένους ομιλητές από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τοπογράφων και από τις δύο εταιρείες που θα αναλάβουν το κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία.
Στην ημερίδα, θα αναλυθεί η αξία του κτηματολογίου, θα γνωστοποιηθούν και θα αναλυθούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα δηλωθεί η ακίνητη περιουσία του καθενός, αλλά και το νομικό κομμάτι του κτηματολογίου σε συνάρτηση με τους πολίτες, τους μηχανικούς και το κράτος.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο