Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα

        Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείο Ε.Ρ.Τ., συνδιοργανώνουν εκδήλωση στα πλαίσια της 186ης Επετείου της  Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε:
    α)Την ιστορική αναδρομή και παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού για τον εορτασμό το 1924, στο Μεσολόγγι, της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του Λόρδου Μπάϋρον.
     β) Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ο Μπάϋρον και η Ελλάδα» των Θάνου Λαμπρόπουλου κ΄ Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.....


Το ιστορικό υλικό προέρχεται από το αρχείο της Ε.Ρ.Τ. (www.ert-archives.gr)      
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Τρίτη 3 Απριλίου  2012, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Μπάϋρον και η Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ανιχνεύσει τη σχέση του Λόρδου Μπάϋρον με την Ελλάδα, ξεκινώντας από την εποχή που ήταν ήδη σπουδαστής στο Κέιμπριτζ. Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κλασσικών στάθηκε η πρώτη επαφή με τη χώρα μας. Στα 1809 πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι στην Ανατολή και επισκέπτεται για πρώτη φορά την  Ελλάδα. Μ αυτό το ταξίδι στο μύθο, που αποτελεί το πρώτο μέλος της ταινίας, ο Μπάϋρον αποτίνει φόρο τιμής στον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα, αυτό το ταξίδι γίνεται αφορμή να γνωρίσει την Ελλάδα της εποχής εκείνης. Η σύγκριση παρόντος και παρελθόντος τον γεμίζει μελαγχολία και του δημιουργεί τις πρώτες σκέψεις για την απελευθέρωση και την πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων. Αναζητά τη συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας και της Ελλάδας της εποχής του. Αυτή η συνέχεια πιστεύει πως αποκαθίσταται με την Επανάσταση του 1821. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, το 1821 πραγματοποιεί το ταξίδι στην ιστορία και έρχεται στο Μεσολόγγι για να αγωνισθεί στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Ο θάνατός του αναζωπυρώνει το φιλελληνικό κίνημα σε όλον τον κόσμο. Στην ταινία αναπτύσσουν τις απόψεις τους ο Άντριου Ράδερφορντ, Καθηγητής του Παν/μίου του Λονδίνου και Μάϊκλ Φουτ, Βουλευτής και επίτιμος μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας. Ειδικός συνεργάτης είναι ο Μάριος-Βύρων Ραϊζης, Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: Θάνος Λαμπρόπουλος, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Αφηγητές: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Χρήστος Τσάγκας

Ειδικός Συνεργάτης: Μάριος-Βύρων Ραϊζης,                                           Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συμμετέχουν:
Άντριου Ράδερφορντ, Καθηγητής Πανεπιστημίου του Λονδίνου
Μάϊκλ Φουτ,  Βουλευτής-επίτιμο μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας

Μιξάζ: Γ. Μπίρης
Ήχος: Ντ. Κίττου
Μοντάζ: Αντ. Τέμπος
Φωτογραφία: Γ. Βαρβαρίγος
Διεύθυνση παραγωγής: Γ. Λάτσιος
Βοηθός οπερατέρ: Γ. Σούλης
Ηλεκτρολόγος: Σπ. Χαραλαμπόπουλος
Μοντάζ αρνητικού: Γ. Κατσαρός
Φωτοσύνθεση: Α&β Αργ. Βαβούρης
Διαφάνειες: Π. Σαράτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο