Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Aντιρρήσεις από τον περιφερειάρχη για τους χώρους κράτησης μεταναστών στη δυτική Ελλάδα

      Η Δυτική Ελλάδα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών. Κατά συνέπεια η δημιουργία Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που συνεκλήθη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη....
   
     Ο κ. Κατσιφάρας, πέραν των αντιρρήσεων και των αμφιβολιών που εξέφρασε για τα αποτελέσματα που θα έχει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θ’ αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός του Υπουργείου να τεθεί σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη όλων των τοπικών φορέων. Παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αναλύοντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου, τόνισε ότι η πρόταση αφορά στην δημιουργία τριών Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών ανά Περιφέρεια οι οποίοι θα φυλάσσονται από αστυνομικό προσωπικό αλλά και από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας και θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία και επείγουσα η προώθηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής για μια σειρά λόγων. Ένας από αυτούς είναι η προσεχής νέα αξιολόγηση της χώρας μας (τον Ιούνιο) για την παραμονή της ή όχι στην Συνθήκη Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο λόγος αυτός συνδέεται και με την ασφάλεια των συνόρων μας.  

     Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε, ακόμα, ότι για τις τοπικές κοινωνίες θα υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη από την ίδρυση Αστυνομικών Υπηρεσιών, την απασχόληση ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας, την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μεταναστών, την παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας κ.α. «Συνολικά θ’ απασχοληθούν σε κάθε Κέντρο Κράτησης 1.000 περίπου άτομα από την τοπική κοινωνία», είναι η θέση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει απόφαση για την δημιουργία των Χώρων Προσωρινής Κράτησης πριν την υπολογιζόμενη λήξη των εργασιών της Βουλής. Άρα, ο χρόνος διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστος. Προσωπικά καταθέτω τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες μου για τον σχεδιασμό αλλά είμαι και έτοιμος ν’ ακούσω την άποψη όλων των πλευρών, όλων των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσιφάρας, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, μένει άλυτο εδώ και 15 (και πλέον) χρόνια, με τους πολίτες της Πάτρας να υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων αλλά και να δυσπιστούν σε κάθε πρόταση που προβλέπει Χώρο Φιλοξενίας Μεταναστών.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου για την δημιουργία των Χώρων Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών είναι να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων. Επ’ αυτού μέσα στις επόμενες μέρες ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος θα ενημερώσει σχετικά όλες τις Περιφέρειες για το που βρίσκονται οι χώροι αυτοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο