Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αιτωλοακαρνανία: Η μεταστροφή μιας κοινωνίας

Αυτό αναζήτησαν και δεκάδες νέοι που το περασμένο Σάββατο έλαβαν μέρος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αγρίνιο με θέμα την σαλιγκαροτροφία. Παιδιά σπουδαγμένα με πολλά προσόντα και ανάμεσά τους αρκετές νέες κοπέλες, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια παραγωγή νέα για τα ελληνικά δεδομένα
Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΕΛΛΙΟΥ

    Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί μεγάλο σοκ. Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επήλθαν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 50 χρόνια. Αυτομάτως, εν μια νυκτί, άλλαξε το μοντέλο διαβίωσης των Ελλήνων. Το όνειρο για μια θέση στο δημόσιο σιγά - σιγά εγκαταλείπεται....




      Οι καλές εποχές που πέρασαν επί μια 30ετία οι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στο παρελθόν και η νεολαία βλέπει ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. 
    Για πολλές δεκαετίες ο Έλληνας επεδίωκε την ασφάλεια, την σιγουριά, τις καλές εργασιακές συνθήκες και την, σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ικανοποιητικότατη αμοιβή που προσέφερε το Κράτος κινώντας Θεούς και δαίμονες για να... γίνει ένα από αυτό.
     Οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας ή και κάποιοι που πλήττονται από την κρίση και αναγκάζονται να ψάχνουν διεξόδους, γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να εργαστούν σκληρά και να γίνουν ανταγωνιστικοί και καινοτόμοι ώστε να επιβιώσουν.
      Έχουν διαγράψει το δημόσιο και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις παντού. Ο πρωτογενής τομέας τον οποίο σαμποτάραμε μέχρι πρότινος προσελκύει όλο και περισσότερους. Γίνεται κτήμα ότι η επένδυση σε ελκυστικές καλλιέργειες μπορεί να φέρει ένα καλύτερο μέλλον.
      Αυτό αναζήτησαν και δεκάδες νέοι που το περασμένο Σάββατο έλαβαν μέρος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Αγρίνιο με θέμα την σαλιγκαροτροφία. 
     Παιδιά σπουδαγμένα με πολλά προσόντα και ανάμεσά τους αρκετές νέες κοπέλες, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια παραγωγή νέα για τα ελληνικά δεδομένα. 
    Έμοιαζαν να ρουφούν αυτά που έλεγαν οι ομιλητές - γνώστες του χώρου, σημείωναν σχολαστικά, ρωτούσαν και καταλάβαινε κανείς πως έψαχναν τρόπους για να εμπλακούν ζυγίζοντας τα υπέρ και κατά.
        Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα θετικά της κρίσης. Ο κόσμος εγκαταλείπει μια νοοτροπία που έφερε την χώρα σε αυτή την θέση και αποφασίζει να αδράξει τις ευκαιρίες. 
       Οι νέοι άνθρωποι δεν διστάζουν να γίνουν αγρότες και διαβλέπουν πεδίο να δημιουργήσουν αλλά όχι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
      Όχι δηλαδή μέσω της είσπραξης επιδοτήσεων που κατέληγαν σε... τζιπ, αλλά της είσπραξης ενισχύσεων ώστε να προετοιμαστούν για την υιοθέτηση νέων καλλιεργειών και να στήσουν μια ανταγωνιστική επιχείρηση. 
   Ο νεαρόκοσμος της ημερίδας εξέπεμψε θετικά μηνύματα.
   Σε έναν ευλογημένο τόπο όπως η Αιτωλοακαρνανία πεποίθησή μου είναι, πως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. 
    Που θα επέλθει με την αλλαγή νοοτροπίας, με την καλύτερη επιλογή διοικούντων και την σοβαρή δουλειά. Γιατί οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει διορατικότητα.
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο