Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ: Η παραδοσιακή καρυδόπαστα!

     Απολαύστε την παραδοσιακή καρυδόπαστα με τη συνταγή της ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑΣ που θα σας κάνει να παραληρείτε από τη ζουμερή γεύση και το πλούσιο άρωμά της! Είναι ένα από τα ωραιότερα γλυκά..
Δοκιμάστε….

Υλικά
25 αυγά
25 κουτ. σ. ζάχαρη
12 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
13 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 φακελάκι κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 φακελάκι baking powder

250 gr. καρύδι χοντροτριμμένο.
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι
7 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεση
Αφήστε τα αυγά δύο ώρες εκτός ψυγείου.
Χωρίζετε τ αυγά, σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους  με την ζάχαρη, ώσπου ν ασπρίσουν.
Έπειτα ,χτυπήστε, τα  ασπράδια σε μαρέγκα. 
Για να γίνει σφιχτή η μαρέγκα, χτυπήστε σε πλαστική στεγνή λεκάνη, προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμόνι.
Προσθέστε την μαρέγκα  κουταλιά- κουταλιά, στα κροκάδια.
Ανακατεύετε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ή με κουτάλι.
Συνεχίστε, προσθέτοντας κουταλιά- κουταλιά το σιμιγδάλι, την φρυγανιά, το baking και το ξύσμα, την κανέλλα.
Αν θέλετε σμίξτε τα στερεά υλικά.
Ανακατεύετε, πλέον, με κουτάλι.
Βουτυρώστε το μεγάλο ταψί, της κουζίνας.
Ρίξτε το μισό μείγμα στο ταψί.
Στο υπόλοιπο προσθέστε το καρύδι, ανακατεύετε, απαλά.
Αδειάστε και  το υπόλοιπο στο ταψί, πάνω από το σκέτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, με αέρα, περίπου 30-45 λεπτά.

      Βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα θα δείτε αν ψήθηκε, αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμη. Αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάστε το σιρόπι.
Βάλτε νερό και ζάχαρη  να βράσουν, ώσπου να δέσει (περίπου 10 λεπτά).
Όταν κατεβάσετε, από την φωτιά, προσθέστε το κονιάκ.

     Αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι, ρίχνετε λίγο- λίγο το σιρόπι. Γαρνίρετε, είτε με τριμμένο καρύδι, είτε με σαντιγύ και από πάνω τριμμένο καρύδι ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.


Καλή σας όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο