Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η κρίσιμη διορθωτική κίνηση

 



Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος*

Περιδιαβαίνοντας πόλεις και χωριά στην Αιτωλοακαρνανία με φίλους και συντρόφους ως υποψήφιος βουλευτής του Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ για τις  εκλογές της 21ης Μάη 2023,  συνάντησα πολίτες που οι συμπεριφορές τους ποίκιλαν. 

Έκανα μια προσπάθεια ταξινόμησης   συμπεριφορών των Αιτωλοακαρνάνων πολιτών, που τις προσομοιώνω με τις συμπεριφορές των Ελλήνων πολιτών της επικράτειας*,  που έχει ως εξής:.....

Πολίτες σοβαρούς και ευγενικούς που ωστόσο ήταν προσανατολισμένοι κι αποφασιμένοι ως ψηφοφόροι προς διαφορετικές πολιτικές επιλογές.

Πολίτες φιλικούς και προβληματισμένους.

Πολίτες θετικούς  κι αισιόδοξους  που έκαναν αυτοί το πρώτο βήμα προσέγγισης, που γνώριζαν το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις του Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ και δήλωναν που θα μας ψηφίσουν. 

Πολίτες ενάντιους στο Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ που δε γνώριζαν το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις του Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, που μας αντιμετώπιζαν με βάση τα τηλεοπτικά τους ακούσματα.

Πολίτες αδιάφορους κι αμίλητους και 

Πολίτες  απογοητευμένους που μας έλεγαν, «δεν αλλάζει τίποτε στην Ελλάδα».


Οι δύο τελευταίες ομάδες πολιτών θεωρώ ήταν αυτές που έκριναν  το αποτέλεσμα των εκλογών, είτε ψήφισαν (ότι ψήφισαν), είτε επέλεξαν την αποχή. 


Από το εκλογικό αποτέλεσμα, η λογική εκτίμηση λέει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πολίτες(5 & 6)  ψήφισαν κυρίως ΝΔ, δευτερευόντως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.  Υπάρχει κι ένα ποσοστό που διάλεξε την αποχή. Η πιθανότητα να ψήφισαν μικρά κόμματα είναι μηδαμινή, καθώς οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων εκφράζονται, δε σιωπούν. 


Ίσως η συμπεριφορά των πολιτών-ψηφοφόρων  δε μπορεί να αλλάξει δραματικά στις 35 μέρες (ήδη έχουν περάσει οι 11) που μεσολαβούν ως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά: 


Α. Άλλαξαν τα δεδομένα στη σχέση ψηφοφόρων και βουλευτών των τριών κυβερνοκομμάτων κι έτσι  η προσωπική –πελατειακή σχέση γίνεται πιο πολιτική, πιο χαλαρή, πιο ελεύθερη.

Β. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απ’ τα μικρά κόμματα πρέπει να ενισχυθούν για να μπουν ως χρήσιμα στη βουλή για τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο. 

Γ. Οι πολίτες  θα ψηφίσουν λιγότερο επηρεασμένοι από τις δημοσκοπήσεις και περισσότερο απ’ τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μάη  και του τι πραγματικά επιθυμούν.

Δ. Το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται σίγουρη για την αυτοδυναμία απελευθερώνει ψηφοφόρους προς άλλες κατευθύνσεις και κυρίως προς μικρά κόμματα, όχι απαραίτητα ακροδεξιά. 

Ε. Η οξυμένη και πολιτικά αιτιολογημένη κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ  απελευθερώνει αριστερούς ψηφοφόρους. Αντίστοιχη απελευθέρωση μπορεί να συμβεί και σε ψηφοφόρους του ανερμάτιστου ΠΑΣΟΚ.

ΣΤ. Η αναθεώρηση στάσης από αριστερούς ψηφοφόρους που απείχαν με προσανατολισμό τώρα μικρά αριστερά κόμματα.



Με βάση τα παραπάνω οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023. 


Σημαντικό μέρος των πολιτών φαίνεται πως θα ευνοήσει κόμματα που για λίγο υπολείπονται να περάσουν το κατώφλι του 3% και να μπουν στη βουλή για να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση. 


Οι πολίτες γνωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν εκφραστεί και εκφράζονται στο λαϊκό κίνημα και στη βουλή με μέλη και στελέχη που έχουν την κοινωνική αναγνώριση και την πολιτική θέληση και ικανότητα εγχώρια και διεθνώς για να αξιοποιήσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη προς όφελος των αδυνάτων, προς όφελος των πολλών.  



Το Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ στις 21 του Μάη αδικήθηκε  απ’ το εκλογικό σώμα που παρασύρθηκε  απ’ το εναντίον του προβοκατόρικο παιγνίδι των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) αλλά και του ΚΚΕ που θεωρεί την αριστερά ιδιοκτησία του·  προβοκατόρικο παιγνίδι που υπερπολλαπλασίασαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι  Έλληνες ψηφοφόροι τώρα γνωρίζουν ότι στέρησαν την είσοδο στη βουλή στο  Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, στην  πιο αξιόπιστη αντιμνημονιακή και ενωτική αριστερή πολιτική δύναμη. Ας κάνουν στις 25 Ιούνη την αυτονόητη  διορθωτική κίνηση! 


*Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του εξωτερικού, στις εκλογές της 21ης Μάη,  ήταν πολύ έως εντελώς διαφορετική απ’ ότι στην Ελλάδα, με σημαντικότατα ποσοστά για το Το Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ. 


* Ο Γιώργος Παληγεώργος είναι οικονομολόγος-συγγραφέας, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Μ.Ε.Ρ.Α. 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ.

 


3 σχόλια:

  1. Δεν κάνεις όπως θα έπρεπε την ακριτική σου κ από πανω δίνεις άστοχες οδηγίες,δεν βαρέθηκες να γράφεις άστοχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτά παθαίνουν όσοι .... σοσιαλιστές και .... αριστεροι ΠΑΝΕ απο κόμμα σε κόμμα
      για να αποκτησουν μια εδρούλα.

      Διαγραφή
  2. Εσύ τα γράφεις εσύ τα ακούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο