Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Εορτασμός Αγίου Παύλου Μεγάλης Χώρας - Ιουνίου 29, 2023






Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου το πρωί της Πέμπτης 29ης Ιουνίου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία......

Χοροστάτησε ο εφημέριος της κοινότητας Αιδεσιμότατος πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός. Μαζί του συν-λειτούργησαν οι Αιδεσιμότατοι πατέρες Αναστάσιος Σπυρόπουλος εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Κυψέλης, Δημήτριος Κονδύλης του Ι.Ν. Αγίου Θωμά Αγρινίου και ο Φώτιος Σοφρώνης του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λυσιμαχίας.








Ιεροψάλτες, πέρα από τους ενοριακούς, κυρίους Λεωνίδα Γαρουφαλή και Ιωάννη Κατσαούνη, παραβρέθηκε ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου κύριος Παναγιώτης Βίγλας καθώς και ο ιεροψάλτης κύριος Κωνσταντίνος Καραχάλιος.








Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Παύλος Ντάνας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πορείες πίστης των Αγίων που γιορτάζονται από την εκκλησία μας μαζί, του Αποστόλου Πέτρου και του Αποστόλου Παύλου. Μίλησε για την εγκατάλειψη από τον Απόστολο Πέτρο όλων των υλικών αγαθών, ακόμα και αυτής της οικογένειάς του. Άκουσε τα λόγια του Ιησού Χριστού, πίστεψε και τον ακολούθησε. Μαρτύρησε στον Σταυρό όπως και ο Δάσκαλός του. Και ο αμαρτωλός Παύλος άκουσε την φωνή του Κυρίου και αμέσως πίστεψε σ’ αυτόν. Διέδωσε τον λόγο του και επίσης θανατώθηκε σταυρικά. Οι δυο Άγιοι με το παράδειγμά τους και τον θάνατό τους έγιναν οι στυλοβάτες της Χριστιανοσύνης σε Ανατολή και Δύση.










Οι γιορτές στην Μεγάλη Χώρα ξεκίνησαν από χθες, με τον Μέγα Εσπερινό, την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παύλου, την αρτοκλασία και το παραδοσιακό γλέντι με χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Σήμερα με την πρωινή Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις επτά η ώρα με Ιερή Παράκληση στον Άγιο Παύλο. Βλέπετε εδώ: https://www.agrinionews.gr/megaloprepeia-timise-ton-polioycho-tis-apostolo-paylo-megali-chora-agrinioy-foto/








Στις εκδηλώσεις αυτές πολλοί πιστοί της περιοχής έδωσαν το παρών, αν όχι και τις δύο ημέρες, τουλάχιστον άναψαν το κερί τους χθες ή σήμερα. Πολλοί ήρθαν από το Αγρίνιο και από κοινότητες της γύρω περιοχής. Αν και οι μέρες ήταν εργάσιμες, η εκκλησία γέμισε από πλήθος πιστών όλων των ηλικιών. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Μεγάλης Χώρας κύριος Γρηγόρης Χασιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Νεαπόλεως κύριος Παναγιώτης Τσιαμάκης, στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο πρώην Κοινοτάρχης κύριος Γεώργιος Μέρκος, ο Δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου κύριος Δημήτρης Μπορμπότσιαλος, η κυρία Χρυσούλα Τσολάμπρου Μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αγρινίου και καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής.






Μετά το πέρας του εκκλησιασμού οι εθελόντριες κυρίες της Μεγάλης Χώρας προσέφεραν στους πιστούς αναψυκτικά, νερά, καφέδες και ποικιλία σπιτίσιων γλυκισμάτων.



















Υπενθυμίζεται η απογευματινή Παράκληση στις 19:00 σήμερα Πέμπτη.

Α.Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο