Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Επετειακή εκδήλωση Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου


Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Θα αγωνιστούμε για να 
παραμείνει ζωντανή η ιστορική μας παράδοση»
«Θα αγωνιστούμε για να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μας παράδοση» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση, που πραγματοποίησε η Ενορία της Αγίας Τριάδος Αγρινίου και ήταν αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλεως του Αγρινίου......

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρου του Ιερού Ναού, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2022, περιελάμβανε θεατρικό, αφιερωμένο στην απελευθέρωση του Βραχωρίου από τους Τούρκους, που επιμελήθηκε η κατηχήτρια κ. Γιάννα Κατσιάδα, παραδοσιακά τραγούδια από την Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «Εμμέλεια» του κ. Κωνσταντίνου Καμζέλα και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ρούμελη».

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ταξιδέψαμε στο ένδοξο παρελθόν μας, στην ευλογημένη ιστορία αυτού του τόπου.
Ζωντάνεψαν μπροστά μας οι ήρωες, μέσα από το πανέμορφο θεατρικό. Ακούσαμε την ιστορία μας, όπως μας την παρουσίασαν οι δύο αφηγήτριες και ξαναζωντάνεψε
μέσα τα παραδοσιακά μας τραγούδια, μέσα στα οποία έμεινε ζωντανή η ιστορία μας και τα κατορθώματα των ηρώων της. Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτό διακονούν, να παραμείνει ζωντανή η εθνική μας συνείδηση και ταυτότητα. Αυτή άλλωστε είναι και η δική μας ευθύνη, να μη λησμονήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας, να μην ξεχάσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας. Αυτός ο τόπος, αυτή η πόλη
έχει βαθιά ριζωμένες στο παρελθόν θυσίες ηρώων μεγάλων, που παρέμειναν ελεύθεροι μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς, αδούλωτοι στο φρόνημα, χάρη στον πατρο- Κοσμά, τον διαπρύσιο αυτό κήρυκα της εθνικής και πνευματικής μας ελευθερίας».

Ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τους συντελεστές της ενοριακής αυτής εκδήλωσης, τον π. Νεκτάριο Τριάντη, Προϊστάμενο του Ναού και τους συνεργάτες του, τους κατηχητές και τα μέλη των κατηχητικών Σχολείων, τον χοράρχη κ. Κωνσταντίνο Καμζέλα και τα μέλη της παραδοσιακής χορωδίας «Εμμέλεια» και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ρούμελη».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Νοιώθω ευλογημένος από το Θεό, που με έταξε να διακονώ αυτόν τον τόπο και αυτόν τον λαό, που κρατάει ζωντανή την παράδοση, που ξέρει να θυμάται την ιστορία του, να τιμάει τους ήρωες του και να διδάσκει τα παιδιά μας αυτά που οι πρόγονοί μας πραγματοποίησαν και που είναι η δική τους παρακαταθήκη σε όλους εμάς».

Μεταξύ του πλήθους των Ενοριτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, κ. Κωνσταντίνος Ζώης και κ. Ευθύμιος Γρίβας.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/z2ieCkA4VuM1Qvif7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο