Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Πρώτη δυναμική αντίδραση των κατοίκων και δημοτών του Δήμου Ξηρομέρου στα μαύρα σχέδια του Προεδρικού Διατάγματος. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Ο εκβιασμός της κοινωνίας και ο αυταρχισμός των αποφάσεων σε καμία περίπτωση δεν θα περάσουν. Αφεντικά στον τόπο είμαστε εμείς και όχι τα οικονομικά συμφέροντα που μας κόβουν την ανάσα.4/2/2023
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Π.Δ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ


Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 11:00 π.μ. στον Αστακό,..... με δυναμική και πολυπληθή συμμετοχή, παλμό και συναίσθημα, η συγκέντρωση – διαδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα, για να δηλωθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Προεδρικό Διάταγμα, που έγινε νόμος του κράτους και θα μετατρέψει το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και τη Νήσο Κάλαμο, σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών.
Η αρχή έγινε από την κεντρική πλατεία, όπου ξεκίνησε πορεία προς το Δημαρχείο, με τους συμμετέχοντες να κρατάνε μαύρες σημαίες, που συμβολίζουν το μαύρο μέλλον που περιμένει το τόπο μας με την θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Εκεί ακολούθησαν ενημερωτικές ομιλίες.
Ο Δημήτρης Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, καλωσόρισε όλους τους συγκεντρωμένους και τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και κάνοντας μία μικρή εισαγωγή στις αντιρρήσεις που έχει η τοπική κοινωνία στη ΠΟΑΥ, που με Προεδρικό Διάταγμα είναι πλέον νόμος του κράτους.
Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Πολύζος, που απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, που βρίσκονταν σε από 10ημέρου προγραμματισμένο ραντεβού την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μαζί με άλλους 74 Δημάρχους.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Στεργίου ανέγνωσε χαιρετισμό του Βουλευτή Αιτ/νίας του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση (ακολουθεί σύνδεσμος με ολόκληρη την επιστολή του Βουλευτή).
Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Λευτέρης Μάντζαρης, παρουσιάζοντας την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου, όλα αυτά τα 2,5 χρόνια, όχι εναντίον του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και όσων εργάζονται εκεί, αλλά για να μην καταληφθεί κάθε μέρος του Δήμου αποκλειστικά και μόνο με ιχθυοκαλλιέργειες.
Κατόπιν το λόγο έλαβε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασίλειος Σούλας, ο οποίος εξήγησε, ποια είναι η αντίρρηση της κοινωνίας και της Επιτροπής Αγώνα στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ, αναφέροντας το μοναδικό και καθαρό αίτημα που υπάρχει (ακολουθεί σύνδεσμος με ολόκληρη την ομιλία).
Ακολούθησε η τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής Αγώνα Αλέξη Φραίμη, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στο Προεδρικό Διάταγμα και τι αυτό επιβάλλει στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στο παράκτιο μέτωπο. Αναφέρθηκε στον παραλογισμό αυτού του σχεδιασμού, όπου δεν έρχεται να συγκεντρώσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα ενιαίο ευρύτερο χώρο όπως είναι ο σκοπός των ΠΟΑΥ, αλλά έρχεται να νομιμοποιήσει την άναρχη κατάσταση του παρελθόντος των σκόρπιων μονάδων, σε όλο το εύρος του γεωγραφικού χώρου του Δήμου Ξηρομέρου. Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ, με συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου, φορέων και κατοίκων του Δήμου, με στόχο μία πολυπληθή λίστα προσφευγόντων (ακολουθεί σύνδεσμος με ολόκληρη την ομιλία).
Με το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε πορεία και συμβολική διαμαρτυρία λίγων λεπτών στην παραλία του Αστακού, στην προβλήτα που δένει το καράβι.
Από αιρετούς δημοτικών παρατάξεων παραβρέθηκαν:
Παράταξη Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.
Οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Πολύζος, Λευτέρης Κατσαούνης, Λευτέρης Μάντζαρης, Παναγιώτης Παληογιάννης, Σωτήρης Γερόλυμος, Σωτήρης Μακρής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Γαλάνης, Κώστας Μπαμπούρης.
Παράταξη Παναγιώτη Στάικου.
Οι Παναγιώτης Στάικος, Στέλιος Παπαναστάσης και Χρήστος Κολοβός.
Παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.
Οι Δημήτρης Κομπλίτσης και Ιωάννης Ζαφείρης.


Επίσης παραβρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιάννης Λύτρας, καθώς και Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Ξηρομέρου.


Επιστολή Νίκου Παπαναστάση:


Εκτεταμένο ηχητικό απόσπασμα ομιλίας Αλέξη Φραίμη:


Ομιλία Βασίλη Σούλα:


Μικρό ηχητικό απόσπασμα ομιλίας Βασίλη Σούλα:


Σύντομο video πορείας:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ10 σχόλια:

 1. Τι δυναμική αντίδραση βρε αδερφέ? Που τους είδες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτοί πού ρίχνουν στο λιμάνι κ στον κόλπο του Αστακου τα βοθρολυματα τους αυτοί που αυθαίρετα στήνουν καλύβες στα καταπατημένα οικόπεδα τους είναι οι ίδιοι πουκαταγγέλλουν τους ιχθυοκαλλιέργειτας , είναι οι ίδιοι που κάνουν τα ίδια αυθαιρεσίες κ καταπατήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο τίτλος σε ένα άρθρο είναι μικρός, προσέχετε λίγο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο δήμαρχος που ήταν?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ποια είναι η δυναμική κινητοποίηση? πλάκα μας κάνετε? λοιπόν η επιτροπή αγώνα και ο δήμαρχος απέτυχαν να συσπειρωσουν τον κόσμο. ευτυχώς βρέθηκαν αυτά τα παιδιά από το σχολείο, όσα βρέθηκαν, δεν ξέρω τη δυναμικότητα, και έγινε λίγο μπούγιο.
  Αν θέλετε πάμε να παίξουμε ξύλο με τους ιχθυοκαλλιεργητες. όλα τα υπόλοιπα κολοκύθια.
  Εδω να συγχαρώ το πιο δημοκρατικό μπλογκ του ξηρομερου, το ξηρομερο νιους, που δίνει ελεύθερο βήμα σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εσύ 2.16 με ποιο τρόπο βοηθάς στον αγώνα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να φύγουν τα ψάρια να γίνουν οικόπεδα οι παραλίες να τα πουλήσουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. απετυχε οικτρά η επιτροπη αγώνα . μα τελείως ομώς . άλλα έλεγε στην αρχη , αλλα στην μέση αλλα τώρα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. δεν θες να ξέρεις 7.32 ούτε πως τον έχω βοηθήσει ούτε πως τον βοηθάω. διότι παίζει να χάσω τη δουλειά μου κι εσύ να πεις δεν ήξερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή