Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Συνεχίζεται μέχρι τις 26 Μαρτίου η έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής”


Με αμείωτη προσέλευση επισκεπτών από πολλές πόλεις της Ελλάδος, μαθητών σχολείων της περιοχής καθώς και εικαστικών εργαστηρίων συνεχίζεται η έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής” στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ......

Η έκθεση που αποτελεί εικαστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός δ/ντης της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής «…Η επισκεψιμότητα της συγκεκριμένης έκθεσης ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αν και δεν υιοθετώ απόλυτα ότι η επιτυχία μιας έκθεσης ορίζεται με λογικές αριθμητικών κριτηρίων, εντούτοις δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στη «Μνήμη της αφής» θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τους 3.000 επισκέπτες! Γεγονός που σίγουρα μας ικανοποιεί και μας ενθαρρύνει για τη συνέχεια». Τα έργα, τα σχέδια, οι μελέτες, προσωπικά αντικείμενα καθώς και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη, αρκετά εκ των οποίων παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, συνιστούν ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση περαιτέρω ερευνητικών προσεγγίσεων. ο εργαστήριό του, ο προσωπικός χώρος δημιουργίας του ζωγράφου όπου διαμόρφωνε τα έργα του, τα προσχέδια και τις μελέτες του πλαισιωμένο με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής και τα χρωματικά του δοκίμια καταλαμβάνει καίρια θέση στην έκθεση. Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη. Mεταξύ των εκθεμάτων σε περίοπτη θέση παρουσιάζονται και δυο έργα της συλλογής Σωτήρη Φέλιου καθώς και άλλων ιδιωτικών συλλογών.



Την έκθεση που εγκαινιάζει με ιδανικό τρόπο τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της ΔΠΑ (2013-2023), συνδιοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και η “Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης”, με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 26 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Χρήστος Γαρουφαλής, Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής.

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο