Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Εγκαίνια Ιερού Ναού από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Τα πρώτα Εγκαίνια Ιερού Ναού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023. Εγκαινίασε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, που αποτελεί την δεύτερη Ενορία της γραφικής πόλης του Θέρμου......

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και κατέθεσε επί της Αγίας Τραπέζης τα ιερά μαρτυρικά Λείψανα, κατά την τάξη της Εκκλησίας και στη συνέχεια χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Θείας Λατρείας, περιέγραψε αναλυτικά την Ακολουθία των Εγκαινίων και σχολίασε θεολογικά τα βασικά σημεία και τα συμβολικά στοιχεία της Ακολουθίας. Εξήγησε τους λόγους που καταθέτουμε μαρτυρικά Λείψανα στην Αγία Τράπεζα, καθώς και την σημασία του καθαγιασμού των ιερών αντιμηνσίων και μίλησε για τη σχέση που έχουν οι πιστοί χριστιανοί με τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών και των χωριών τους, που αποτελούν το κέντρο της ζωής τους.

Τόνισε, ότι αποφάσισε να τελέσει τα πρώτα του Εγκαίνια στην πόλη του Θέρμου, γιατί, όπως είχε ομολογήσει και κατά την Ενθρόνισή του, θεωρεί το Θέρμο ως την πνευματική μήτρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αφού από αυτόν τον τόπο προήλθε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός∙ εδώ γεννήθηκε, έζησε και δίδαξε και εδώ είναι η πνευματική αναφορά ολόκληρης της τοπικής μας Εκκλησίας. Επίσης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Προϊστάμενο του Ναού, ο οποίος αποπεράτωσε τον Ιερό Ναό και παράλληλα ανήγειρε ένα Ενοριακό Γηροκομείο με πρότυπες κτιριακές προδιαγραφές, το οποίο θα αναλάβει πλέον να εξοπλίσει και να λειτουργήσει η Ιερά Μητρόπολή μας.

Το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων. Σε διάφορα σημεία της Ακολουθίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης εξηγούσε τα τελούμενα για να μπορούν οι πιστοί να κατανοούν καλύτερα και να συμμετέχουν στην ιερά ακολουθία.

Στη συνέχεια τελέσθηκε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασθείσης Αγίας Τραπέζης. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την ευλογημένη ημέρα των Εγκαινίων και αναφέρθηκε στους κτίτορες, μνημόνευσε τους ιερείς που υπηρέτησαν στην Ενορία, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και όσους συνέβαλλαν και συμβάλουν στην αποπεράτωση του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Κωνσταντίνο για το έργο του, καθώς και όλους τους συνεργάτες του και ευχήθηκε σύντομα να προχωρήσουμε στα Εγκαίνια του Γηροκομείου που έχει ανεγείρει η Ενορία. Ευχήθηκε επίσης, όπως σήμερα εγκαινιάσαμε τον Ιερό Ναό να ανακαινίζουμε και τον εαυτό μας, που είναι ο έμψυχος ναός του Θεού, μέσω των Ιερών Μυστηρίων και των αγιαστικών πράξεων της Εκκλησίας.

Στις ιερές ακολουθίες έψαλλαν ιεροψάλτες της περιοχής, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Διονυσίου Θανασούλα και του λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Ανταρτέλη. Στην ακολουθία του Εσπερινού έψαλλε ο πρωτοψάλτης κ. Κοσμάς Μαραγιάννης.

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου, ο Διοικητής του Α.Τ. Θέρμου και πλήθος πιστών.

Την ευθύνη και την επίβλεψη της προετοιμασίας των Εγκαινίων είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/E5DaA4jBJFT6ejGg6

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία των Εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/aN4aksJqXt1MV8PL7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως





1 σχόλιο:

  1. Ποιοι τσελιγκαδες όλοι της επιδοτήσεις περιμένουν με τον φραπέ στο χερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο