Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών – Ποια η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

 


(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη. Στο τραπέζι μπαίνει η πληρότητα στα γήπεδα και η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο μιας σταδιακής άρσης των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα και σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους......

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη βούληση της κυβέρνησης είναι “να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”.

Η σχετική συζήτηση στους κόλπους της Επιτροπής των Ειδικών έχει ξεκινήσει προ πολλού με συνεχή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων για το πότε και πως θα ξεκινήσει η επιπλέον χαλάρωση των μέτρων.

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων αν και σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία “δείχνουν” το δρόμο προς ένα πιο ανέμελο “Πάσχα στο χωριό” αρκεί να υπάρξει προσοχή κατά τα καρναβάλια. Οι ειδικοί παρατηρούν μια ύφεση της επιδημίας ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν υποχωρεί. Μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν και πάλι τους 100 φθάνοντας τους 108.

Το 90% των περιπτώσεων που χτυπούν την πόρτα της εντατικής είναι ανεμβολίαστοι” υπενθυμίζει ο διευθυντής ΕΣΥ Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. “Είναι πάρα πολύ λυπηρό να βλέπεις να έρχονται ακόμα ασθενείς 60-65 χρονών ανεμβολίαστοι, χωρίς να έχουν πάρει την προστασία ενός αποτελεσματικού όπλου όπως το εμβόλιο και να έχουν και υποκείμενα νοσήματα” πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα το πανδημικό κύμα μας δείχνει το μέγεθός του σε ό,τι έχει να κάνει με τους θανάτους», σημείωσε μέσω της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ακόμα μέχρι να φανεί υποχώρηση σε αυτόν τον αριθμό.

Ο ίδιος επέμεινε στη μάσκα. «Η μάσκα είναι σημαντικό μέσο προστασίας, όσο είναι χειμώνας και όσο περνούμε αρκετό χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους. Σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε και με αυτήν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, δηλαδή να έχουμε αρκετές ελευθερίες για τους ανεμβολίαστους και περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια, αναφέρθηκε και στο νέο εμβόλιο που έρχεται στη χώρα “Το NOVAVAX είναι ένα εμβόλιο πολύ διαφορετικής τεχνολογίας. Ελπίζουμε ότι θα πειστούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας που έχουν επιφυλάξεις, ούτως ώστε να εμβολιαστούν” είπε.

Στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα οι πρώτες 168.000 δόσεις του νέου εμβολίου.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που ξεκινούν στο τέλος Φεβρουαρίου αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και νέας έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες με την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

Γίνεται σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων αλλά χρειάζεται και μια προσοχή από εμάς” είπε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να προχωρήσουν ελεύθερα οι καρνιβαλικές εκδηλώσεις. “Νομίζω ότι το να γίνει παρέλαση, με το συνωστισμό που υπάρχει στα καρναβάλια, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τη μάσκα του βέβαια ο καθένας, αλλά δίπλα ο ένας στον άλλον. Εκεί θα υπάρχουν και περιστατικά που είναι ασυμπτωματικά, τα οποία θα μεταδίδουν τον ιό” προειδοποίησε και παρέπεμψε στην Επιτροπή που θα εξετάσει τους σκληρούς δείκτες προτού πάρει τις όποιες αποφάσεις.

Γιατί δεν υποχωρεί ο σκληρός δείκτης των θανάτων

Στο γιατί οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid 19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων αναφέρθηκαν επιστήμονες μέσω της ΕΡΤ.

“Oι διασωληνώσεις μειώνονται, οι νοσηλείες μειώνονται. Έχουμε πολλά άδεια κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ. Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που όμως δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Είναι σύνθετο θέμα” εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδέοντάς το με την οικονομική κρίση πριν την πανδημία που οδήγησε στη μαζική φυγή γιατρών στο εξωτερικό.

Επισήμανε δε πως δεν πρέπει πλέον να κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων, αλλά και πως θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η καταγραφή των θανάτων λαμβάνοντας υπόψη τις συννοσηρότητες που οδηγούν σε κατάληξη του ασθενούς και καταγράφονται ως covid. “Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%” εκτίμησε.

Κατά τον Άργύρη Τζουβελέκη καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, “οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών (…), επειδή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση”.

Ο άλλος λόγος ο λιγότερο προφανής, έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων: “Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19. Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Είτε είναι ανοσοκατεσταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί οι ασθενείς “Δεν πεθαίνουν από κορονοϊό, πεθαίνουν με κορονοϊό”.

“Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός” ξεκαθάρισε. “Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός (που σημαίνει ότι μένει για πάντα εδώ)”. “Ακόμη και τότε δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα” επισήμανε.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ ως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 ως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00 είναι τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και με την τρίτη δόση και σε όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.

ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο