Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ;



Γράφει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Θέμα ωρών-εκτός απρόπτου- είναι να φθάσει στο Πλατυγιάλι το κουφάρι του πλοίου Euroferry Olympia το οποίο καταστράφηκε, σχεδόν, ολοσχερώς από την φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία και υπό περίεργες συνθήκες.....


Η μεταφορά του πλοίου αποφασίστηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να εξευρενηθούν, με ασφάλεια, οι χώροι του για αγνοουμένους . Η ιδιαίτερα δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία για τους συγγενείς των αγνοουμένων αλλά και για τους πυροσβέσττες και διασώστες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα εικοσιτεράωρα, αλλά η ολοκλήρωσής της δεν σημαίνει ότι το πλοίο (ό,τι απέμεινε) θα ρυμουλκηθεί, προκειμένου να μεταφερθεί σε διαλυτήριο. Να θυμίσουμε ότι το Norman Atlantic, που είχε κατατραφεί ολοσχερώς με έναν πανομοιότυπο τρόπο το 2014 ρυμουλκήθηκε, αρχικά, στο Λιμάνι του Μπάρι, όπου παρέμεινε για σχεδόν 5 χρόνια μέχρι τελικά να διαλυθεί τον Ιούλιο του 2019 στην Αλιάγα της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εγγυήσεις και δεσμεύσεις από την επίσημη Πολιτεία, ή την πλοιοκτήτρια Εταιρεία, ή από τους ιδιοκτήτες- διαχειριστές του Λιμανιού,για το χρόνο, που το πλοίο θα παραμείνει στο Πλατυγιάλι . Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να παραμείνει για όσο χρόνο παρέμεινε το Norman Atlantic στο Μπάρι, ή και για περισσότερο.

Το ίδιο το πλοίο, μετά την καύση κάθε είδους υλικού ( πλαστικά, λιπαντικά, καύσιμα κλπ είναι μια τοξική βόμβα, που όσο θα παραμένει στο Πλατυγιάλι θα αποτελεί, εν δυνάμει, ένα τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης του κόλπου του Αστακού και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία , την ιχθυοπαραγωγή, τον τουρισμό και την μόλυνση των ακτών.

Ακόμα και αν το πλοίο μεταφερθεί σε διαλυτήριο, το βέβαιο είναι ότι το φορτίο του, δηλαδή καμμένα φορτηγά, άλλα οχήματα και εμπορεύματα, θα πρέπει να εκφορτωθούν στο Πλατυγιάλι για να μεταφερθούν, αν μεταφερθούν , σε κατάλληλους χώρους. Η δε εκφόρτωση, όσο προσεκτικά και αν γίνει, θα αφήσει το αποτύπωμά της στη θαλάσσια περιοχή, αλλά και στην χερσαία περιοχή του λιμανιού.

Το ζήτημα πιστεύω, θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή και μια πρώτη κίνηση θα ήταν να υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε έκτατη συνεδρίασή του , με καλεσμένους ειδικούς επί του ζητήματος, που να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι σημαίνει το όλο εγχείρημα και για το ποιές μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες. Φυσικά ενήμερη θα πρέπει να είναι και η τοπική κοινωνία. Αν αυτό δεν το πράξει η επίσημη Πολιτεία, ας επιδιώξει να το κάνει η Δημοτική Αρχή.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έτσι πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή. Αντί να προσπαθήσουν μέσα από τη δίοδο που ακολούθησε ο νεαρός Λιθουανός να ψάξουν για τυχόν επιζώντες στο κάτω deck , το μέλημά τους είναι άλλο συμφέροντα είναι αυτά. Κρίμα για τους ανθρώπους που αγνοούνται ακόμα. Όσο για τον Αστακό είμαστε άξιοι της τύχης μας. Οι υπέρμαχοι όλων αυτών ας τα λουστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο