Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Αγρίνιο: Μελέτες για τα ρέματα – Πληρώνει η Περιφέρεια, εκτελεί ο Δήμος


Μελέτες στα οριοθετημένα ρέματα του Αγρίνιου θα ολοκληρώσει ο Δήμος Αγρινίου με χρήματα της Περιφέρειας, για έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα, αλλά και για παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης......


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου θα συνεργαστούν για να προχωρήσουν οι μελέτες αντιπλημμυρικών έργων σε οριοθετημένα ρέματα του σχεδίου πόλης του Αγρινίου.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων πέρασε προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου και αφορά την επικαιροποίηση της μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων σε τμήματα των ρεμάτων του Αγρινίου. Ωστόσο ο σκοπός των έργων που θα προωθηθούν σε δεύτερη φάση εκτός από αντιπλημμυρικός θα έχει σε ορισμένες περιπτώσεις και το χαρακτήρα της αστικής ανάπλασης.

Ως γνωστόν η αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας ανήκει στις Περιφέρειες, ωστόσο προκειμένου να ωριμάσουν όσον το δυνατόν πιο σύντομα τα έργα, η Περιφέρεια θα διαθέσει στο Δήμο Αγρινίου τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τις μελέτες αυτές και ο Δήμος Αγρινίου με την Τεχνική του Υπηρεσία θα αναλάβει την ολοκλήρωση των μελετών αυτών.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για ρέματα που έχουν οριοθετηθεί πριν από το 2014 καθώς και το ρέμα στην περιοχή του Αγίου Θωμά «Λυκοραχίτης», που οριοθετήθηκε το 2018.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ρέματα :

1. Άγιος Κωνσταντίνος – Ανατολικός Κλάδος (περιοχή Άγιος Γρηγόριος – Οδός Καππαδοκίας – Οδός Εργάνης)

2. Λυκοραχίτης 1 (περιοχή παρυφές βορείως του άλσους Αγίου Θωμά

3. Δύο ρέματα – Δυτικός Κλάδος (περιοχή βορείως της οδού Δύο Ρεμάτων)

4. Δύο ρέματα – Ανατολικός Κλάδος (Δύο τμήματα του ρέματος)

5. Καρπενησίου (περιοχή παραπλεύρως της οδού προς Καμαρούλα)

6. Λυκοραχίτης 1 (περιοχή Αγίου Θωμά)
Η περίπτωση του ρέματος του Αγίου Θωμά

Το πιο χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμου Αγρινίου θα είναι η επικαιροποίηση της μελέτης των υδραυλικών έργων στο ρέμα του Αγίου Θωμά, καθώς ο Δήμος Αγρινίου έχει ήδη προεντάξει στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης την ανάπλαση της παραρρεμάτιας περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμός 1,7 εκατ. ευρώ, που αφορά το τμήμα του ρέματος στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Θωμά και της περιμετρικής οδού, στην περιοχή του γεφυριού της «Καλογριάς», πλησίον του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου.


Μεταξύ άλλων με την παρέμβαση αυτή προβλέπεται η ανάδειξη του υπάρχοντος πέτρινου τοξωτού γεφυριού, η δημιουργία πεζοδρόμων, μονοπατιών, χώρων αναψυχής, δενδροφύτευση, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού καθώς και η κατασκευή συνοδών έργων υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, φωτισμού ΟΚΩ κλπ).

Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για παρεμβάσεις, που θα αναδείξουν ένα «ξεχασμένο» εν πολλοίς πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει ήδη στο Αγρίνιο. Το πλάνο του Δήμου Αγρινίου περιλαμβάνει την διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος, το οποίο είναι οριοθετημένο, παρεμβάσεις στις πλαγιές του ρέματος, ώστε να είναι επισκέψιμο και συντήρηση και ανάδειξη του γεφυριού της Καλογριάς, το οποίο είναι αρδευτικό. Το γενικότερο σχέδιο των εργασιών προβλέπει την δημιουργία δύο πεζοδρόμων δεξιά και αριστερά του ρέματος, όπως επίσης και την κατασκευή σκαλοπατιών σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία στις πλαγιές του ρέματος ώστε να είναι προσβάσιμο από όλες τις γειτονιές του Αγίου Θωμά. Μια «λεπτομέρεια» που θα κάνει την διαφορά είναι η δημιουργία μικρών γεφυριών τα οποία θα ενώνουν μεταξύ τους τις διαδρομές πρασίνου που υπάρχουν.


Με το βλέμμα και στο νέο ΕΣΠΑ

H ωρίμανση των μελετών στα ρέματα του Αγρινίου φυσικά θα αποδώσει και στα πλαίσια της επόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή από το 2023, με παρεμβάσεις είτε αμιγών αντιπλημμυρικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα συνέβη στο ύψος του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ, -τέτοια ανάγκη υπάρχει για παράδειγμα στα Δύο Ρέματα που πρόσφατα αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα- είτε με παρεμβάσεις που θα έχουν και στοιχεία ανάπλασης, καθώς ο Δήμος Αγρινίου και στη νέα προγραμματική περίοδο θα έχει μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και θα μπορέσει να επεκτείνει το λεγόμενο «Πράσινο Δακτύλιο» και σε άλλα σημεία πέρα από την περιοχή του Αγίου Θωμά.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

4 σχόλια:

  1. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΜΠΑΖΟΣΑΝΕ ΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΛΙΟΣΤΑΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΤΡΩΠΗ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΠΑΝΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΦΤΗΚΑΝ ΠΑΝΟ ΑΠΟ 50 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΩΚΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΜΠΑΖΟΣΑΝΕ ΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΛΙΟΣΤΑΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΤΡΩΠΗ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.ΠΑΝΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΦΤΗΚΑΝ ΠΑΝΟ ΑΠΟ 50 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΩΚΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε θα γίνει η ίδια δουλειά κ στον Δήμο Ξηρομέρου με τα βουλωμενα ρέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημαρχε για τα μπαζομενο ρεμα του αστακου και αλλα τι κανατε τιποτα ερχονται η Εκλογές μαυρογιαλουρος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο