Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Έτοιμα νέα μέτρα και απαγορεύσεις αν δεν… μείνουμε σπίτι το Πάσχα

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν και μετά τις 27 Απριλίου, πιθανότατα για δύο ακόμη εβδομάδες. Ορόσημο το Πάσχα και το αν θα ακολουθηθεί η «συμβουλή» του… «μένουμε σπίτι».
Θα υπάρξει ή όχι αυστηροποίηση των μέτρων και, ενδεχομένως, ολική απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα; «Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ», δήλωσε χθες (Open) ο Στέλιος Πέτσας. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου – τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή. Το πλαίσιο, άλλωστε, είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν επιτρέπει μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, όπως λένε από την κυβέρνηση.

Όπως έχει μεταδώσει το newsit.gr, η πρόταση για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Αποτελεί πάντως την εσχάτη των λύσεων προκειμένου ν’ αποτραπούν μετακινήσεις και συγχρωτισμός που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, άλλωστε, ο Σωτήρης Τσιόδρας για πρώτη φορά είπε ανοιχτά πως «η νόσος στην Ελλάδα φθίνει». Πρόσθεσε, όμως, με νόημα ότι «ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», εννοώντας ακριβώς ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αυτές τις μέρες, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πισωγύρισμα. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτούργησε προειδοποιητικά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πρώτη φορά ανοικτά για τη στιγμή της… «απελευθέρωσης». Αρκεί, όπως τόνισε, να τηρηθούν οι περιορισμοί το Πάσχα και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μάιος ο… μήνας απεγκλωβισμού
Εάν πράγματι όλα κυλήσουν ομαλά, τότε – επίσης όπως έγραψε το newsit.gr – την επόμενη εβδομάδα θ’ αρχίσει στο Μαξίμου η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Δεν θα υπάρξουν άλλα περιοριστικά μέτρα πλην ίσως όσων κριθούν απαραίτητα σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρους (καραντίνα σε οικισμούς ή γηροκομεία κτλ.) κι αντιθέτως το κυβερνητικό επιτελείο θα επεξεργαστεί με τη συμβουλή των ειδικών της υγείας τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν και μετά τις 27 Απριλίου, πιθανότατα για δύο ακόμη εβδομάδες. Όμως, στις 27 Απριλίου θα υπάρξει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για το Μάιο, ο οποίος θα είναι ο μήνας του απεγκλωβισμού και της σταδιακής επανεκκίνησης της παραγωγικής δραστηριότητας, εφόσον η εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης εξακολουθήσει να έχει φθίνουσα πορεία.
Τόσο η ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η οικονομία όσο και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν για επιστροφή στην κανονικότητα επιτάσσουν την πορεία αυτή, αλλά πάντοτε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όπως λένε από την κυβέρνηση. Και πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα δεν θα υπάρξουν εφησυχασμός και… παρεκτροπές.
Σχετικά με την οικονομία, στο φόντο της σημερινής εξόδου στις αγορές με επταετές ομόλογο, κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, έλεγαν πως ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Όμως, προσθέτουν, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αν προχωρήσουν, δηλαδή, γρήγορα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα, τότε θα διατηρηθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από την πανδημία. Επίσης, θα συνεχιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση φόρων και εισφορών και θ’ αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία ρευστότητας για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

newsit.gr

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 56.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΙ 260.000 ΑΠΟ ΠΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΜΠΟΥΓΕΛΟΝΟΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τωρα τη κάνουμε με τον κορονοϊό
      κανένας δέν έπαθε τιποτε καλοκαίρι σε παραλία
      με παιχνίδι απο ... νερό.

      Διαγραφή
  2. τίποτα δεν γίνεται τυχαία ποια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πάντα ηταν επιδημίες.
      το θεμα ειναι να φτιαχτεί ενα σωστο συστημα υγειας
      με βάσεις και που να εχει μελλον και να σωζεται κοσμος.
      Και να μην εχει καμια μελλοντικη επιδημια
      επιπτωσεις στην οικονομια.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο