Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Μεσολόγγι: Θολό τοπίο για την εγκατάσταση μεταναστών


Ματαιώνεται ή απλώς αναβάλλεται για λίγο η έλευση νέων μεταναστών στο Μεσολόγγι;

Μηταράκης: Όσοι μετακινηθούν πρώτα ελεγχθούν υγειονομικά....

Θολό σε γενικές γραμμές παραμένει το τοπίο αναφορικά με την πιθανότητα έλευσης μεταναστών σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που μεταφέρουν οι βουλευτές της περιοχής πως δεν πρόκειται να εγκατασταθούν κι άλλοι μετανάστες στο Μεσολόγγι, τα λεγόμενα του ο Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη δημιουργούν την υπόνοια πως ενδεχομένως μιλάμε για αναβολή και όχι ματαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε γνωστό πως η μεταφορά συνολικά 2.380 ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης θα γίνει με μικρές μετακινήσεις, και με εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων της δημόσιας υγείας. Οι πρόσφυγες που θα μετακινούνται σε μικρές ομάδες σε ξενοδοχεία θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα μέσα σ’ αυτά, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού σε τοπικές κοινωνίες. Απευθυνόμενος στους κατοίκους του Μεσολογγίου και άλλων περιοχών που αντιδρούν στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταναστών σε ξενοδοχεία, ο κ.Μηταράκης διευκρίνισε πως οι μεταφορές γίνονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Επίσης, διαβεβαίωσε πως οι μετακινήσεις θα γίνουν αφού πρώτα ελεγχθούν υγειονομικά, ενώ θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση. Όπως είπε, σε σύνολο 100.000 αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί λιγότερα από 200 κρούσματα, δηλαδή ποσοστό 0,2% και κανένα σοβαρό, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα στα ΚΥΤ των νησιών.
Από την άλλη όμως ο υπουργός Μετανάστευσης προανήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία. Σήμερα φιλοξενούνται 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες σε 55 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, και σύμφωνα με το Νότη Μηταράκη θα προστεθούν κάποιες θέσεις ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα δημόσιας υγείας στα νησιά.
Επικοινωνιακό παραμύθι κυβέρνησης, δημάρχου και βουλευτών της ΝΔ βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας σχολιάζει τα όσα συνέβησαν στο Μεσολόγγι με τη φημολογία περί έλευσης μεταναστών σε ξενοδοχείο της πόλης εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πρόκειται για επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, του δημάρχου και των βουλευτών της ΝΔ.
Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Τετάρτη βράδυ, ο δήμαρχος Μεσολογγίου εν μέσω απαγόρευσης λόγω πανδημίας, καλεί μέσω των κοινωνικών δικτύων σε κινητοποίηση. Χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως ουσιαστική ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς καν μια τυπική ενημέρωση κομμάτων και βουλευτών. Ο ίδιος αναφέρεται σε “φήμες”, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες φθάνουν στο ξενοδοχείο Liberty. Μηχανήματα του δήμου “καταλαμβάνουν” την Πύλη και οι κάμερες στήνουν το online σκηνικό του “οργισμένου” δημάρχου, ο οποίος επικοινωνεί με τους δύο εκ των τριών βουλευτών της ΝΔ.
Αναρωτιόμαστε, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση να ενημερώσει για το ζήτημα ή λειτουργεί με το “ήξεις – αφίξεις” όπως στο σκάνδαλο των “Βροούτσερ”; Υφίσταται αρμόδιο υπουργείο και υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής; Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία ή τη μια φημολογείται Κέντρο Κράτησης στην Αμφιλοχία, την άλλη ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, την επομένη φορά κάπου αλλού; Μήπως γνωρίζει κάτι σχετικό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ως τώρα σιωπά; Ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το θέμα, πότε και από ποιούς; Είναι θεσμικά υπεύθυνη η στάση του δημάρχου Μεσολογγίου, η οποία οδήγησε και σε βανδαλισμούς έξω από το εν λόγω ξενοδοχείο;
Το επόμενο πρωί ξεκινά η κωμικοτραγωδία της επικοινωνιακής διαχείρισης της ΝΔ κεντρικά και τοπικά. Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, αναφέρεται σε “ φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι” και δηλώνει πως “Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί”, … εγκαλεί δε το δήμαρχο για“ανέξοδο λαϊκισμό”.  Ό έτερος βουλευτής της ΝΔ και υποστηρικτής του νυν δημάρχου Κ. Καραγκούνης – ως γνωστόν οι δυο άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι υποστηρικτές του πρώην δημάρχου – δήλωσε πως “ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστών και στο δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου”. Αργότερα “μιλά” και ο τρίτος βουλευτής Μ. Σαλμάς, ο οποίος “Εννοείται ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου περί μη αποδοχής μεταναστών και θα γίνει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία της πόλης και του δήμου”.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τελειώνει το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, του δημάρχου και των βουλευτών της ΝΔ; Ποιοί γνώριζαν, τι και από πότε; Υπήρξε όντως “φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών”, η οποία “ανεστάλη”;
Όλοι τους γνώριζαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για όλη τη χώρα (πλην των νησιών), η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. Ο ΔΟΜ  συνεργάζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στην πρόσκληση αυτή κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας, όπως έκανε και ο έτερος τοπικός επιχειρηματίας του κλάδου το 2018.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άμεση μεταφορά περίπου 2380 προσφύγων “ευπαθών ομάδων” από τη Μόρια. Εγκρίθηκαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, οι οποίες ελέγχτηκαν από τον ΔΟΜ. Οι βουλευτές της ΝΔ και ο δήμαρχος ήταν προ πολλού ενήμεροι. Χθες ήρθε απλά στην επιφάνεια η σοβούσα εσωκομματική διένεξη και το παιχνίδι εντυπώσεων των βουλευτών της ΝΔ και του δημάρχου Μεσολογγίου, το οποίο δεν αφορά εμάς, το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.
Καταφέραμε να πληροφορηθούμε, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, πως το κυβερνητικό “σχέδιο” μεταφοράς των 2380 προσφύγων από τη Μόρια δεν έχει εγκαταλειφτεί. Το επιβεβαίωσε χθες στην ΕΡΤ1 ο κ. Μηταράκης. Μετατέθηκε για μια περίπου εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων σε περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς αυτό θα υλοποιηθεί, αφού ως γνωστόνκυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει και οι κυβέρνηση άγεται και φέρεται ανάλογα με τις τοπικές αντιδράσεις.
Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου σε Λύρο: Ντροπιάζετε με τις πράξεις σας στο Πανελλήνιο την πόλη
Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Μεσολογγίου σχολιάζει την κινητοποίηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης ενάντια στη φημολογούμενη έλευση μεταναστών στο Μεσολόγγι, εξαπολύοντας επίθεση στο δήμαρχο Κ. Λύρο που είχε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση. “Κύριε δήμαρχε μη κάνετε πως ξεχνάτε, στην πόλη της Ελευθερίας κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης της και οι κυνηγημένοι και κατατρεγμένοι όπου γης έχουν το δικαίωμα να βρουν μια φιλόξενη γωνιά σ΄ αυτήν. Εσείς δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δυσφημείτε και να ντροπιάζετε με τις πράξεις σας στο Πανελλήνιο την πόλη μας και τον αγώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων που τον έδωσαν μαζί, καταπιεσμένοι άνθρωποι κάθε ράτσας και φυλής” αναφέρει μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση απευθυνόμενη στο δήμαρχο Μεσολογγίου.
Μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου αναφέρει:
Όσοι συγκεντρώθηκαν χτες στην Πύλη της Εξόδου, πρωτοστατούντος του Δημάρχου και την έκλεισαν με …απορριματοφόρα, προφανώς για να μη μπορέσουν να περάσουν τα «ανθρώπινα απορρίμματα» μέσα στην .. «ΙεράνΠόλιν», δηλαδή οι κατατρεγμένοι και τα θύματα των πολέμων και της άγριας κοινωνικής εκμετάλλευσης που ασταμάτητα προκαλούν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι σύμμαχοι και προστάτες μας, καμώνονται πως ξεχνούν τα εξής:
• Ότι τους πρόσφυγες τους δημιουργούν οι πόλεμοι που γίνονται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.
• Ότι οι πρόσφυγες, πιο συγκεκριμένα, είναι αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις – συμμαχίες (Ρωσίας-Κίνας κ.α.).
• Ότι οι απόψεις που ακούγονται περί «αλλοίωσης της ταυτότητας του πληθυσμού», από πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι «στίγμα για την περιοχή μας, ότι θα γίνουν «τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη», όπως απέδειξε η απτή πραγματικότητα της φιλοξενίας τους στο Μεσολόγγι, απορρέουν μόνο και μόνο από καθαρά ρατσιστικά κίνητρα.
• Ότι όσοι μιλάνε περί «παράνομων» και «λαθρομεταναστών» παραβλέπουν, ότι πίσω από τους οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας στις χώρες τους, που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και κάποιοι ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Ειδικότερα στις χώρες της Αφρικής, η εκμετάλλευση με την υποκίνηση και στήριξη εμφυλίων πολέμων, έχει πάρει τη μορφή γενοκτονίας.
• Ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά να πάει στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Είναι χιλιάδες τα ασυνόδευτα παιδιά, και οι οικογένειες που τους στερούν το δικαίωμα να επανενωθούν. Και οι χιλιάδες που είναι στοιβαγμένοι στα νησιά, για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να μεταφερθούν στη ηπειρωτική χώρα, να διαμείνουν σε χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ζουν αξιοπρεπώς με εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι σε κλειστές δομές τύπου Μόριας ή σαν αυτές που θέλουν να δημιουργήσουν στον Άγριλο Αμφιλοχίας.
• Ότι οι ανησυχίες και επιφυλάξεις των συμπολιτών μας λόγω και της πανδημίας ας μην επιτρέψουμε να εμποτιστούν με ρατσιστικό μίσος κατά ταλαίπωρων, μεγάλων και παιδιών. Κανείς δεν θαλασσοπνίγεται με τα μωρά του με τη θέλησή του. Δεν είναι εισβολείς, ούτε τουρίστες!
Η “Συμμαχία για το Μέλλον” καταδικάζει τις φθορές στο ξενοδοχείο
Η δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον» με επικεφαλής τον Τ. Σκαρμούτσο σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μεσολόγγι αναφέρει:
Η δημοτική μας παράταξη καταδικάζει τις πράξεις ορισμένων θερμοκέφαλων συμπολιτών μας, που προκάλεσαν φθορές στο ξενοδοχείο Liberty.Για τις πράξεις αυτές υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και η ευθύνες του Δημάρχου είναι τεράστιες.
Ο κάθε επαγγελματίας της πόλης, την οποία οι πολιτικές του παρελθόντος  έχουν καταδικάσει στην αφάνεια, την οικονομική ανέχεια  και την ανυποληψία, κάνει ότι θεωρεί θεμιτό για να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του,  να προστατέψει τις επένδυσή του, τις θέσεις εργασίας, τους κόπους και τον ιδρώτα χρόνων και όλα αυτά κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση.
Εσείς λοιπόν που πετροβολάτε επιχειρήσεις, καλά θα κάνετε να στρέψετε τα πυρά σας εναντίον αυτών που κατέστρεψαν το Μεσολόγγι και αναγκάζουν επιχειρηματίες να στρέφονται σε τέτοιου είδους λύσεις για να διασωθούν.
Δυστυχώς όμως,  τους αυτουργούς της κατάντιας του Μεσολογγίου τους επιβραβεύετε με την ψήφο σας.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο