Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς το Πάσχα – Τι ξεκαθαρίζει η Ιερά Σύνοδος

Η εγκύκλιος που προέβλεπε να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για κάποιες ώρες την Μ. Εβδομάδα ήταν «εσωτερική».
Εξηγήσεις για την διάταξη της εγκυκλίου, για ανοιχτές εκκλησίες δύο ώρες κάθε ημέρα μετά τις ιερές Ακολουθίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή, επιχειρεί να δώσει η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την ανησυχία για δημιουργία συνθηκών μετάδοσης του κορωνοϊού από πιστούς που θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να στηθούν στην ουρά και να φιλήσουν ο ένας μετά τον άλλον την εικόνα του Χριστού και το Ευαγγέλιο.

Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς και υποστηρίζει τώρα ότι η εγκύκλιος που προέβλεπε να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για κάποιες ώρες την Μ. Εβδομάδα ήταν «εσωτερική» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό και όχι τον κόσμο.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει «διαγωνισμός πίστης», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι Μητροπολίτες, στο πλαίσιο της διαδοχολογίας, ήθελαν να εξωθήσουν τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει κάποια κίνηση ενόψει Πάσχα, αλλά αυτό τους γύρισε μπούμεραγκ, καθώς η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ξεκάθαρη και υπέρ της εθνικής προσπάθειας για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
H I. Σύνοδος, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους θεωρεί ότι παρερμηνεύτηκε το πνεύμα και το γράμμα του νόμου της εγκυκλίου, καθώς ακολούθησε πλήρως τις επιταγές και τις υποδείξεις της Πολιτείας και των αρμοδίων.
Οι Ναοί από την στιγμή που η δυνατότητα της ατομικής προσευχής δεν υπάρχει στην σχετική πρόβλεψη μετακίνησης, δεν πρόκειται να είναι ανοιχτοί για τους πιστούς, παρά μόνο για την διοικητική λειτουργία που θα επιτελούν οι κληρικοί και το αναγκαίο προσωπικό.
Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι οι πιστοί αποτρέπονται ξεκάθαρα από το να προσέρχονται στους Ναούς καθώς εφέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και δεν θα υπάρξει προσκύνημα Επιταφίου.
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν πιο... «πιστοί» από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες που μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι. Οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του Κράτους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Στην συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος "με υψηλό αίσθημα ευθύνης" τις ημέρες της πανδημίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός, εξηγώντας πως οι κατευθύνσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας για τις ημέρες του Πάσχα προβλέπουν ότι "οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς" την Μεγάλη Εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση «οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς».
Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς και υποστηρίζει τώρα ότι η εγκύκλιος που προέβλεπε να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για κάποιες ώρες τη Μ. Εβδομάδα ήταν «εσωτερική» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό και όχι τον κόσμο.
Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου σημειώνεται ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.
Παράλληλα υποστηρίζεται ότι η εγκύκλιος δεν αφορούσε τους πιστούς «και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να "νομοθετήσει" αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας».Ειδικά, δε, για τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας υποστηρίζεται ότι «συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διυπουργικής αποφάσεως στην οποία αναφέρεται ότι "επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας" και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών. Στην ανακοίνωση του κ. Ιερόθεου επισημαίνεται ότι:
1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους Μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διυπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
2.Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
3. Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.
protothema.

9 σχόλια:

  1. Εφόσον για άλλη μία φορά οι μητροπολίτες τα έκαναν "θάλασσα" καλό θα ήταν να βάλουν ένα δικό τους άνθρωπο,ο οποίος δεν θα επιτρέπει στον πιστό να μπαίνει στην εκκλησία για την δική του υγεία και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φέτος δεν θα μας λείψει το αρνί ούτε το πασχαλινό τραπέζι όσο θα μας λείψει η συμμετοχή μας στον Γολγοθά και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!! Το θέμα ορισμένων "μοντέρνων" δεν είναι η σειρά και ο συνωστισμός έξω από τους Ναούς, συνωστισμός γίνετε και στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμάκια και στις τράπεζες και στις λαϊκές κυρίως, αυτό που τους ενοχλεί σαν καρφί είναι κάτι βαθύτερο, κάτι που υπάρχει στην Εκκλησία αιώνες τώρα και που μας παρέχει ΖΩΗ, ΖΩΗ ατελεύτητος(και θα συνεχίσει να μας παρέχει) !!! Καλή ΑΝΆΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3:53 Το ότι γινόμαστε καλοί χριστιανοί μόνο την εβδομάδα των παθών και την Ανάσταση ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είμαστε οι χειρότεροι άνθρωποι βρίζοντας ανθρώπους, κάνοντας τη μία αμαρτία μετά την άλλη με ξεπερνάει.... Νομίζουμε ότι το να κάνεις νηστεία μια εβδομάδα φτάνει για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί χριστιανοί. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύλογα κρίνεις 6:57. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε χριστιανοί στα χαρτιά αλλά στην καρδιά! Ελπίζω αυτά τα βαριά λόγια που λες να τα εννοείς και να τα πράττεις.,αλλιώς μόνος σου αντιφάσκεις με τα λόγια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι καλός χριστιανός Θεέ μου.... Ε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, να φύγουν όλοι οι μετανάστες μας βρωμίζουν.... Αλλά κατά τα άλλα είμαι καλός χριστιανός δε βλέπετε; Θα νηστεψω τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα κοινωνήσω.... Υποκρισία παντού....

      Διαγραφή
    2. Καλή μετάνοια να έχεις!

      Διαγραφή
  5. Κομοτηνη ολημερις ηχουν τα μεγαφωνα απο τα τζαμια... οι εκκλησιες μας ουτε αχνα... https://m.youtube.com/watch?v=_7lVBPNkFrY&feature=emb_title

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα αλλη μια φορά οι αρχιερείς πρόδοσαν τον Χριστο όπως τοτε τον σταύρωσαν έτσι και τώρα . Η εκκλησία πάσχει απο διοικηση , τράπεζες, φαρμακεία ,σουπερ μάρκετ φούρνοι γεμάτη κοσμο ο κοροναϊος δεν πλησιαζει εκεί; Ξεσηκώθηκε αδέλφια χριστιανοι, να φωναξουμε όλοι μαζί για την φημωση της θρησκείας, όχι των ιερέων είναι άξιοι της μοίρας τους, κανονικά κανεις ιερέας δεν πρεπει να πλεισιαση στο θυσιαστήριο γιατί προδοσαν τον Χριστό για της καρέκλες, κρίμα στους σταυρούς και τα εγκωλπια που αναξιος φέρουν στον λαιμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να σκεφτονταν ολοι οπως εσυ,ο χριστιανισμος τους πειραξε... ο μουσουλμανισμος (βλεπε τεμενη κομοτηνης- ξανθης
      ), ο καπιταλισμος (βλεπε τραπεζες) και το χρημα (ουρες στα s/m) δεν εχουν κορονοιο... ή μηπως είναι επιλεκτικοι στο τι θα ελεγχουν και τι οχι?

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο