Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου: Δεκάδες επισκέπτες για το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου


Το έκθεμα που κλέβει τις εντυπώσεις

          Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει στο Αγρίνιο, για το έκθεμα του μήνα στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου! Μετά την επίσημη παρουσίαση που έγινε στις 22 Μαΐου και παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, κάτοικοι από κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας, ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό...............



      Η σπουδαία ιστορία και το γεγονός ότι εκτίθεται για πρώτη φορά αποτέλεσε το κατάλληλο «μείγμα» για να «πυροδοτήσει» την περιέργεια του κόσμου ώστε να μάθει και να δει από κοντά την «ζωντανή» ιστορία του τόπου του.           Μόνο την ημέρα της παρουσίασης πέρασαν από το μουσείο 200 μαθητές, πέραν των υπολοίπων πολιτών, ενώ η ροή είναι καθημερινή και συνεχής.

       Η ανακάλυψη του χρυσού στεφάνου του Θυρρείου, όπως επίσης και των συνευρημάτων του, έγινε το 1973. Το σπουδαίο αυτό ανασκαφικό σύνολο εντοπίστηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, που ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης υδρευτικής αύλακας εντός του Θυρρείου και περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.).
           Η νεκρή έφερε χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς στην κεφαλή και χρυσό ενώτιο. Τα υπόλοιπα κτερίσματα, τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία (λύχνοι, αρύβαλλοι, κυάθια, σκυφίδια, μυροδοχεία, πυξίδες κ.ά.) βρέθηκαν συγκεντρωμένα στα πόδια της. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μονωτή χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

         Η παρουσίαση του εκθέματος έγινε από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου. Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας.
        Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης (8:00-15:30) μέχρι και τις 22 Ιουνίου. 

Εφημερίδα «Συνείδηση» 

2 σχόλια:

  1. Ανήκει στο θυρίο αλλά το εκμεταλλεύεται το Αγρίνιο.Στο θυρίο δεν έχετε κανένας ας έχει και μουσείο.Και λέω εγώ τώρα με αγανάκτηση.Αν βρει κάποιος κάτι γιατί να το δώσει στο μουσείο ; Για να το πάρει το Αγρίνιο η κάποιος άλλος;Ηηηηηηη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα φταίνε οι άλλοι!!! Ρωτήστε αυτούς που ψηφίσατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο