Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ένα ξεχωριστό βίντεο για τη λίμνη Κομήτη της Βόνιτσας [βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση]

Αφιερωμένο στη Λίμνη Κομήτη στην περιοχή της Βόνιτσας είναι το νέο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση. 

             Η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα, στον «ίσκιο» των μεγάλων υγροτόπων του Αμβρακικού. Η λίμνη Κομήτη αναφέρεται και ως Μεγάλο Λιμνοβρόχι. Τα Λιμνοβρόχια είναι πέντε μικρές, κυκλικού σχεδόν σχήματος, λίμνες γλυκού νερού στα νότια του Αμβρακικού............

ΒΙΝΤΕΟ....
            Η ονομασία «Λιμνοβρόχι» μάλλον αναφέρεται στην τροφοδοσία τους από τις βροχές ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι», η οποία προέρχεται από την χρήση των νερών για την επεξεργασία του λιναριού............



     Η ονομασία «Κομήτη» έχει να κάνει με το κυκλικό σχήμα της λίμνης που μοιάζει να δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωρίτη. Η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές. 
        Η λίμνη Κομήτη βρίσκεται 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Βόνιτσας, μόλις 2 χλμ. νοτιότερα από τις ακτές της θάλασσας σε υψόμετρο 7 μέτρων. Στα βόρεια και στα ανατολικά της απλώνεται ο κάμπος της Βόνιτσας και στα νότια και δυτικά υψώνεται ο λόφος της Ορνίτσας. Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό βύθισμα, έχει περίμετρο 900 μέτρα και απλώνεται σε μια έκταση 52 στρεμμάτων. 
       Η λίμνη Κομήτη μαζί με τα υπόλοιπα Λιμνοβρόχια, παρά το μικρό τους μέγεθος, συγκεντρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας και αποτελούν ιδανικούς βιότοπους για μια μικρή εξερεύνηση.

https://www.agrinionews.gr/

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο